13 září 2011

Bambini di Praga......

Jednou nás při jedné z našich toulek po Praze s dcerou právě na Újezdě oslovil italský turista a ptal se nás na Bambini di Praga. Určitě neměl na mysli onen dětský pěvecký soubour, i když ten je také hodný zájmu, ale jelikož to bylo tam kde jsmne zrovna byly, na Újezdě, jednalo se o Pražské jezulátko.
Tato světoznámá soška je umístěna v chrámu Panny Marie Vítězné.


Pokud tu tento kostel zmiňuji, nelze se nezmínit právě o Pražském jezulátku. Soška pochází ze Španělska a jako svatební dar jí dostala Polyxena z Lobkovic od své matky španělské šlechtičny Marie Manrique de Lara. Polyxena jí se slovy " Mějte ji v uctivosti a dobře se vám povede" věnovala karmelitánům. Sošce byla přisuzována zázračná moc a tak do kostela Panny Marie Vítězné začalo proudit mnoho prosebníků. Soška byla v minulosti zdobena drobnými šperky. Nejcennějším klenotem byla již bohužel ztracená kopie španělského řádu Zlatého rouna.
I dnes k sošce denně přicházejí stovky návštěvníků z desítek zemí světa. Prosí zde o pomoc, uzdravení, mír.....a mnozí se vracejí, aby poděkovali......

3 komentáře:

  1. Moc hezké fotky. Možná bych mohla ještě doplnit, že karmelitáni denně sošku převlékají do jiných šateček.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Ono by se dalo říct i více, já to vím, ale tady šlo spíš to že jsem fotila ten kostel, dovnitř jít a fotit je sebevražda. A že má tři korunky, tu poslední od návštěvy papeže Benedikta....proto ani nemám obrázek toho Jezulátka.

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné fotky, díky za informace.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....