27 října 2012

Nakouknutí přes ploty... podzimní

Moc ráda se dívám po zahradách. Jak má kdo čas a náladu jí udržovat, jestli je zahrada určená jen na okrasu, nebo se v ní i žije, případně jestli plní i úlohu užitkovou. Některé zahrady si majitelé upravují podle sebe, jinde je vidět práce architekta. Někdo má, třeba stejně jak já, rád dřeviny, ozdobné trávy, kameny a vodu. Jiný dává přednost mnoha květům...
Dalšímu stačí minimalistická zahrada.Co člověk to jiný vkus, ale to základní, být ve styku s přírodou a krásou zůstává.

Takže přijměte pozvání na pár pohledů za plot....


Při pohledu na tenhle krásně zarůstajcí dům mě vytanuly na mysli staré anglické domky.


Krásná kobinace zelené břečťanu a rudé přísavníku. Zdálky to vypadá jak nějaké zvláštní rudé květy. Jak přísaník tak břečťan plní funkci nejen estetickou ale působí i jako izoace před vlhkem a chladem.







Nejen zahrady, ale i předzahrádky nebo zápraží domu vypovídají leccos o lidech kteří za dveřmi žijí




Růžička, kterou jsem zapoměla dát do předchozího článku mi tvoří takový přechod. Rostla už na zahradě dlšího zákazníka který bydlí pro změnu na okraji města, kde jsou už louky, zahrádkářské kolonie a klid....takže další obrázky, tentokrát zase z přírody budou již od nich.



Z ulic mezi domky....

Jak už jsem se zmínila, měla jsem dost času na to projít si alespoň pár ulic kolem místa kde měl manžel zákazníky. A ned v první jsem narazila na spoustu materiálu k focení. Ať už to byla pavučina na jehličí, nebo v tůji, krásně obrostlý dům přísavníkem nebo poslední květy růží či rozkvétající chryzantémy...takže přijměte pozvání na další toulku, tentokrát okolo kytiček...

Ale nejdřív bych vám chtěla ukázat jak vypadá mišpule. V komentech se objevilo že ta jablíčka by mohla být mišpule. Kdepak, ta vypadá takhle.....fotku jsem si půjčila na blogu u Pavla, já ji nikde v archívu vyfocenou nemám. Dneska se už na ní moc nenarazí.







Říká se jim Kateřinky, jsou jednoduché a přitom tak krásné....




Květ pupalky. Název vznikl od toho, že semeníky po uzrání pukají....alespoň tak praví moudrá kniha


Nádherná poslední růžová poupata. Ten keř jimi byl obsypán








Ještě jedna podoba okrasných jablíček




Ještě nás čeká podzimní nakouknutí přes ploty....