16 listopadu 2011

Zase mi uniká význam....

....a čeho že? No to máte tak....Včera přišel můj syn z ÚP celý rozčilený a oznámil mi co mne také čeká. Pan ministr si totiž vymyslel fintu na potírání tzv. "černého zaměstnávání" lidí, kteří jsou vdení na ÚP. A tak se již nebude chodit na pracák ale CzechPoint na poště kam příslušný nezaměstnaný bydlištěm patří. A tam se bude chodit třeba i třikrát týdně a v různý čas. Pan ministr si od toho slibuje cituji : "Že tito načerno zaměstnaní nebudou mít tím pádem čas na to aby dělali na černo a budou se urychleně snažit najít si zaměstnání stálé. "
Tečka, konec. Jenže. Pokud jste přišli na pracák před tím a byla vám dána umístěnka, vaší povinností bylo se jít na dané místo ukázat nebo ho přijmout. Odmítnout bez důvodu jste mohli umístěnky dvě, při třetí jste buď museli nastoupit nebo mít od doktora vyjádření, že tuto práci nemůžete vykonávat. V této nové úpravě vy jdete na poštu, tam vám úřednice za přepážkou vyjede nějaký papír s možnými místy, ale pozor, už není vaší povinností je přijmout!!! Áha, a teď mi řekněte, kde je to vylepšení. Dostanete hned další termín kdy zas máte přijít a sbohem...
Takže mi s toho vychází jen to, že zase díky pár vyčůránkům budou otravovat lidi, kteří si dlouhodobě nemohou najít místo buď vzhledem k svému věku (můj případ) nebo k svému zdravotnímu stavu (dtto). A navíc náš region je vzhledem k absenci jakéhokoli průmyslu (ten rozvinutý textilní byl bohužel totálně zlikvidován) je tím pádem mezi těmi, kde je nezaměstnanost nejvyšší a nejdlouhodobější. Dalším nezanedbatelným faktem je, že musíte vždycky někam dojíždět, a to něco stojí...Takže kde na to brát, pokud nemáte podporu, sociální dávky ani žádný další jiný příjem? A ÚP ani ministerstvo vám to neproplatí. A to již nemluvím o tom, že zrovna u nás na vsi autobusy jezdí od šesti do deseti dopoledne čtyři, a odpoledne do šesti večer o jeden víc. A to ještě nám je od prosince totálně překopou, nebude tu už jezdit městský autobus ale jen dálkové spoje....jsou vsi kde autobus jezdí jen dvakrát denně.Jestli se bude dát domluvit na nějakou hodinu to se dozvím až půjdu já na pracák, a jak to bude s omluvou když nepřijdete to taky. Ale vím tím pádem jedno, že mi skončí možnost se alespoň párkrát v roce dostat na tejden odsud pryč.

Ať se na to dívám jak se na dívám, nějak v tom nevidím nic co by mělo být prospěšné a vymýtilo zaměstnávání na černo. A už vůbec něco co by lidem napomohlo práci sehnat. Jen je to velký humbuk bez hlavy a paty a zbytečná buzerace. Prostě zase jeden zákonný paskvil který naši "drazí" a to do slova a do písmene, zákonní zastupitelé ve stavu nevědomí odhlasovali.
Zajímal by mne velice váš názor na tento problém....