01 června 2014

Nový kostel......





V dalším, třetím kole soutěže o nejhezčí sakrální stavbu
bych vám ráda představila velice zvláštní kostel. Když by jste okolo něj jeli a nevšimli si kříže na střeše,
ani by jste ho za kostel nepovažovali. Spíš za nějaké kongresové centrum.
Stojí v Litomyšli (ostatně jako většina mých nafocených, ono je tam těch kostelů pět, takže je co fotit) u
hlavní silnice na Svitavy.
Nový kostel je motlitebnou Církve bratrské, která dříve sídlila ve vile proti nádráží. Jenže přestala kapacitně stačit a tak se rozhodlo o stavbě zcela nové, větší modlitebny. Stavbu projektoval a navrhnul brněnský architekt Zdeněk Fránka.
Kostel který slouží i jako koncertní síň byl otevřen v roce 2010.
Unikátním na této stavbě je zahloubení do kopce a zatravněného terénu. Nad vchodem dominuje krásný kříž z lepeného skla. V roce 2012 byla tato stavba nominována do prestižní architektonické soutěže Mies van der Rohe Award v Barceloně.
Není bez zajímavosti, že jako jediný Čech tuto cenu získal Jan Kaplický.













Je mi jasné, že o tomto kostele se rozhodně nedá říct že je krásný nebo pohledný. Spíš naopak. Ale co mu rozhodně nelze upřít je zajímavost a netradičnost.....a myslím že i místo pro jeho stavbu naprosto vyhovuje. Neruší, ale naopak se sem i hodí, nad ním je technická zástavba, benzínka a shluk staveb kde sídlí různé firmy. Ve starší zástavbě by to bylo asi o dost kontroverznější ho umístit. Ale zase jak jsem zjistila litomyšlští jsou vcelku na tohle kulturní a nebylo proti této stavbě moc protestů. Spíš více hrdosti.....