24 dubna 2013

Vodní svět.....

Ani tentokrát jsem
nemohla nevyfotit vodu a malé peřeje na potoce. I z toho důvodu že se pořád snažím zlepšovat ve focení na delší časy aniž by fotky byly rozmazané, když to beru z ruky. Trochu už se to lepší. Tentokrát jsem vymazala už jen čtyři fotky.... Když jsem na těchto místech fotila naposledy, fotila jsem ještě ledouny. Teď už po březích rozkvétají prvosenky, devětsily, o kus dál roste medvědí česnek (mimochodem mňamka bylinka) a potok si vesele kvačí bez jakýchkoli pout....









Zase oblíbená hříčka na závěr, ta.... ?


....a nebo ta?


tahle......?


.....nebo tahle?

Poprvé viděn i tady....

Podbílek šupinatý (Lahraea squamaria) jsem poprvé
stejně jako Kopytník evropský (Asarum europeanum) viděla u nás na chalupě v jedné rokli podél potoka. Zvláštní růžovobílé rostliny trochu připomínající červa či nějakou fantaskní rostlinu tu pokrývaly zastíněné stráně a vykukovaly z vrstvy loňského listí. Byl tam k nalezení na mnoha místech a já to brala jako normál. Když jsme se přestěhovali sem, a našla jsem tu podobná místa kde se navíc vyskytoval i kopytník, automaticky jsem čekala že tu bude i podbílek. Jenže nebyl....Nenašla jsem ho tu celých dlouhých 21 let. Až teď v neděli jsem na něj narazila jak se klubal vrstvou spadaného listí. Na místě kde se nedá říci že bych ho před tím neviděla. Ne, na místě kde chodím opravdu těch 22 let, každý rok v různá období jara stále a pořád. Na místě kde se opravdu nedá přehlédnut. Prostě tam nebyl a najednou je.
Je to zvláštní bylina nejen vzhledem ale i způsobem růstu a výživy. Je to parazit ale je možné že i zčásti masožravka. Nemá klasické listy, jen listeny, ale má květy i podzemí. Ty se opylují vlastním pylem, květy na lodyze nad zemí jsou otevřené a opylují se klasicky hmyzem. Po odkvětu a vytvoření semen lodyhy udumírají a rostlina žije dál pod zemí. Její oddenek může být až v hloubce 2,5 metru kde vytváří kořeny které pronikají do cévních svazků kořenů hostitelů na nichž parazituje. Je to léčivka tlumící epilepsii, ale je ve větším mnoství jedovatý. Pokud se v malém přidává do krmiva prý zvyšuje dojivost.