08 února 2012

Výstavy, vystavování a tituly....

Při psaní o letošní výstavě mě došla jedna věc. Že vlastně většina z vás, i když se vyjímky najdou, vlastně nemá vůbec potuchy o tom jak to vlastně na výstavách chodí, co znamenají ty zvláštní šifry a zkratky a jaké vlastně jsou tituly.....ani já jsem ještě před pár lety nevěděla nic a když mi kamarád nadšeně vykládal co všechno dostal za ocenění na výstavě tak jsem mu vždy říkala ať na mne mluví česky....A tak jsem se rozhodla to napravit a uvést vás trochu do obrazu.
Takže to vezmeme od začátku.
Psi se vystavují v tzv. kruzích, každý kruh má svoje číslo a přiděleného rozhodčího. V jednom kruhu se může vystavovat a také vystavuje víc psích ras, ale vždy jen v jedné FCI skupině. Těch skupin je deset a teriéři patří do skupiny FCI III. Dále jsou psi rozdělení do tříd a podle pohlaví. Tzn. že se posuzují samostatně psi a fenky. Tříd je osm a tak se vystavuje třída štěňat, třída dorostu, třída mladých, mezitřída, třída otevřená, třída pracovní, třída šampionů, veteránů a poslední je tzv.vystavování mimo konkurenci. Do prvních čtyř tříd se psi rozdělují podle věku stejně tak do třídy veteránů. Ve třídě otevřené se mohou vystavovat jak psi kteří nemají žádný šampionát tak i ti kteří jej už mají, ale majiteli přijde výhodnější psa v této třídě vystavit. Ve třídě pracovní se vystavují psi s loveckými či záchranářskými zkouškami.
Vystavování tzv. mimo konkurenci znamená, že sice rozhodčí psa posoudí, ale již mu nezadává žádné čekatelství na titul i když pes třídu vyhraje. Do veteránů nastupují psi od věku osmi let a nejsou zde vyjímkou ani psi třináctiletí v perfektní kondici.
Třídy jsou stejné jak pro psy tak pro fenky. Dopoledne chodí psi o umístění a tituly, odpoledne pak vítězové jednotlivých tříd chodí v závěrečných soutěžích.

A teď k oceněním která je možné získat v kruhu a těm zvláštním zkratkám čekatelství. Do posudku píše rozhodčí umístění v podobě V1,2,3,4....znamená to Výborný a místo. Ale také může zadat VD což je velmi dobrý, D jako do dobrý, dostatečný, vyloučen a neposouzen. Štěňata, dorost a mladí dostávají ocenění VN jako velmi nadějný nebo N jako nadějný a opět číslo.
Psi ve třídě mladých pokud dostanou V1 mohou dostat CAJC což je čekatelství na Českého junioršampiona krásy. Dále dostávají ještě ocenění BOJ, což je Nejlepší mladý plemene. O toto ocenění již chodí psi i fenky dohromady. Jak CAJC, tak BOJ je opravňují k účasti v odpoledních soutěžích.
Psi a feny vystavovaní od mezitřídy mohou dostat CAC ČR pokud získají umístění V1. Pokud ale rozhodčí zadá i V2 může dotyčný pes dostat Res. CAC ČR, což je tzv. rezervní CAC.

Dalším čekatelstvím je CACIB a Res. CACIB ty se udělují jen na mezinárodních výstavách opět při hodnocení V1 respektive V2 a znamenají čekatelství na mezinárodní šampionát krásy.
Pak je tu CAC ČMKU to je čekatelství na šampiona Českomoravské kynologické unie a to získává automaticky pes nebo fena který obdržel CACIB nebo titul Národní vítěz.

Veteráni získávají BOV čili nejlepší veterán plemene. A nakonec je BOB jde o nejlepšího psa nebo fenu plemene. O tento titul soutěží Nejlepší mladý pes (fena), pes nebo fena kteří obdrželi CACIB a Nejlepší veteráni a opět jdou všichni pohromadě.
Na mezinárodní výstavě tak může pes nebo fena od mezitřídy tedy dostat CAC, CACIB a BOB případně BOJ a BOV.
Na odpoledních závěrečných soutěžích do kterých postupují psi všech plemen kteří dostali BOB případně BOJ nebo BOV se soutěží o nejlepšího veterána ze všech takto oceněných psů, pak Juniorský vítěz skupiny FCI, Vítěz skupiny FCI, Juniorský vítěz výstavy a Vítěz výstavy. Pokud je výstava dvoudenní, může se ještě vyhlašovat vítěz dne a ten pak nastupuje do soutěže o Vítěze výstavy.

Jak jsem se již zmínila některá ocenění se získávají jen na mezinárodních výstavách (CACIB) jiná na výstavách Národních ( CAC a NV- Národní vítěz) Krajských (VT- Vítěz třídy, KV- Krajský vítěz) Speciálních ( CAC a Vítěz speciální výstavy) a Klubových (někdy CAC a CC což je čekatelství na Klubového šampiona krásy).

A nakonec tituly. U nás je možné získat tituly Český junior ŠAMPION, ČESKÝ ŠAMPION, ČESKÝ VETERÁN ŠAMPION, ČESKÝ GRANDŠAMPION a ŠAMPION ČMKU. Dál je INTERŠAMPION a šampionáty různých zemí. K získání toho daného šampionátu je třeba nasbírat v určitém časovém úseku (rok a den) určitý počet CACů, CACIBů případně Res.CACů a Res. CACIBů.
Na junior šampiona to je buď třikrát CAJC, nebo dvakrát CAJC a jednou CAC.
Na českého šampiona to je čtyřikrát CAC z toho dvakrát z mezinárodní výstavy zbylé dva mohou být z NV, speciální či klubové výstavy. Pokud se stane, že pes obdrží Res. CAC a pes který dostal CAC již má titul šampiona přiznán, může se použít tento rezervní CAC (od toho to vlastně je rezervní) k nárokování titulu.
Na veteránšampiona to jsou tři CACe ve třídě veteránů z toho minimálně jedenkrát z MV. Na grandšampiona to samé a na šampiona ČMKU to jsou čtyři CACe z toho minimálně dva z MV.
A pak na Interšampiona je nutno získat určitý počet CACIBů či Res. CACIBů podle plemene. U dandíků to jsou čtyři a z toho tři musí být ze zahraničních výstav a jeden od nás z MV.

Tolik k orientaci v základních výstavních pravidlech. Snad to bude pro vás neznalé dostatečně srozumitelné a až příště napíšu co jsme dostali tak budete v obraze a budete vědět jak jsme byli nebo nebyli dobří....