11 prosince 2011

Malé přání.....

Dnes je třetí adventní neděle... No a moje vlastně první v relativním klidu. Ta první byla ve znamení hektického dodělávání výzdoby a hledání svíček které jsem jaksi zapoměla na věnec koupit, ta druhá byla výstavní spojená s dlouho cestou zpátky, takže když jsem se dostala konečně do klidu na chatu tak jsem se jen zmohla na kafe a pak seděla o odpočívala v křesle u hořících krbovek a usínala. A tak ta dnešní bude snad už v klidu, no i když, konečně jsem se dokopala k tomu že budu péct cukroví. Letos možná díky tomu jaké vládlo počasí nebo možná i díky tomu, že nás momentální situace dovedla k tomu, že vánoce neřešíme a tím pádem odpadlo běhání a shánění dárků, mě dochází všechno trošku se zpožděním. Takže na rozdíl od předchozích hektických let kdy jsem měla napečeno už od půlky listopadu a pak jen běhala po obchodech a lámala si hlavu tím, co komu koupím za dárky, se k tomu pečení dostávám až teď a ostatní se prostě neřeší.
Děti jsou už velké, dcera prohlásila, že už jsem se za ta léta napekla dost a dost, takže bych si měla dát od toho pokoj a tak bude jen pár kousků. Snad někdy v budoucnu, jestli budou nějaká vnoučata se ze mne stane zase ta pečící babička jakou byla a je moje maminka, a já zase budu vytahovat na svět hromady vánočních receptů na cukroví....

Takže Vám všem chci popřát opravdu klidnou třetí adventní neděli, nezatíženou žádným stresem z toho, že musíte ještě nakoupit hory dárků, udělat tohle a tamto, protože okolí předpokládá že to tak musí být, že to žádá doba. Naopak, udělejte si klidnou neděli, uklízíte přece skoro denně, tak nač se zatěžovat obzvláštním uklízením, jděte na procházku ven když zase jednou svítí sluníčko a vykašlete se na nějaké řeči sousedů o tom co všechno už mají hotovo a vy zjišťujete že to ještě nemáte. Vánoce jsou o lásce, o tom, že se rodiny scházejí, o klidu. Ne o tom kdo víc nakoupí, trumfování se v cenách dárků a jejich exkluzivitě....Takže se otočte zády všem Santa Clausům a sobům, a zajděte se podívat se na nějaký betlém do vyzdobeného kostela, dejte si svařák nebo grog, ale hlavně všechno a hlavně sebe hoďte do klídku Usmívající se.


A jedna vánoční, tentokrát česká klasika....