23 září 2012

Fuchsiové....

Letos dostaly ty moje holky fuchsiové pěkně zabrat. Nejdřív je jako vždycky na jaře spálilo slunko a když už se konečně začaly dávat do kupy pro změnu pěkně namrzly. A tak není divu že teprve teď, vlastně v závěru sezóny začínají rozkvétat a to ještě ne nějak bohatě....
Popravdě zůstalo mi z nějakých třiceti odrůd časem jen snad deset a to ještě takových těch "obyčejnějších" protože jsem měla většinu odrůd opravdu velkokvětých kde některé květy byly až deset sentimetrů velké. Oč byly větší a krásnější, tím problematičtější bylo pěstování, ráda bych zase nějaké nové, ale už mám strach něco někde kupovat, protože jsou už dnes tak přešlechtěné a navíc je v "chovech" i dost chorob které způsobují vysoké procento úhynu sazenic ještě dřív než je vůbec stačím přesázet do truhlíků, další uhynou v truhlíkách během léta, a co si budeme říkat i ta cena už dnes také není nezanedbatelná.....
I když všechno toto může vypadat, že jsou fuchsie květiny těžko pěstovatelné, opak je pravdou. Pokud jsou to zdravé rostliny jde to jak o másle i na místech , kde by podle zahradnických knih v životě růst a navíc prosperovat a kvést ani neměly. Všude se píše že jsou to rostliny do stínu a plné slunce je pro ně zabiják. Já je od začátku kdy jsem si koupila první květináč s fuchsií měla nebo mám na jižní tedy slunné a teplé straně. Chce to jen přizpůsobit frekvenci zalévání. A tak místo jednou třeba zalévá třikrát denně, to v období opravdu velkých veder. Každý den při zálivce přidám trochu Kristalonu plod a květ a fuchsie i na tak exponovaném místě krásně prospívají.
S přezimováním je to také vcelku snadné, nejideálnější je studený sklep. Platí pravidlo, že čím studenější místo na přezimování tím méně světla by měly mít a naopak. Já mám na půdě stabilně kolem patnácti stupňů, což není zrovna ideální, ale zase díky dvěma střešním a jednomu štítovému oknu mají dost světla a tak se nevytahují do úplných nitek, ale i tak rostou i když to není moc žádoucí. Takže je pravidelně sestříhávám. První sestřižení a to opravdu radikální dělám hned před zazimováním a pak podle potřeby. Další těsně před vynešením ven na jaře.Ale i tak mi vždycky stačí na sluníčku se popálit.



Ale přes to přesevšechno zůstávají fuchsie mou květinkou no.1


63.Klubová výstava KCHT Mladá Boleslav

Takže konečně jsem se dohrabala do soboty 15.9. a jsme na Klubové výstavě KCHT (Klubu chovatelů teriérů) který sdružuje chovatele všech plemen teriérů tudíž i dandíků. Na tuhle výstavu jsem se těšila hodně a hlavně ne rozhodčí. To se stává málokdy kdy aby se někdo těšil na rozhodčí, ale tady to tak bylo. A proč? Protože....rozhodčí byla z kolébky chovu těhle úžasnejch psů, z Anglie a navíc i jejich chovatelka která je ve vystavování velice úspěšná a její dandík Boris vyhrál také nejprestižnější výstavu Cruft v dandičí skupině. Což je vůbec to nejlepší co může chvatele postihnout, opravdový znalec který ví jak má takový opravdu dobrý pes vypadat.Dalším lákadlem bylo to, že ona zná přes skupinu evropských chovatelů dandíků na Fb podle fotek a úspěchů veschny české dandíky tudíž věděla co jí tak zhruba čeká, ale nevěděli jsme to my, jak bde ona naše miláčky posuzovat. Co se jí na nich bude líbit a co nám řádně naopak zdrbne. A podle toho také vypadala účast. 31 dandíků z Čech a dva z Ruska je zatím nejvíc co kdy na klubovce bylo a jen to potvrzuje to, že když je kvalitní rozhodčí je i hojná účast. A vyplatí se to všem.

CZ.Ch. Borek Prokopské jezírko neboli Bobeš


A naši soupeři v kruhu Elf ze Zvičínské stráně (Fík) a Ray z Ruxburku sun (Ray)



Rozhodnuto, Elf je první, Bobeš druhý a Ray třetí....


A jedna ze stolu


A chodíme, chodíme!


Návštěva z Ruska fenka Rus Show Forever Black Brilliant, to je ruský odchov


A pejsek German Dandies' Orlando je pejsek z jedné z nejprestižnějších německých chovných stanic jejichž psi jsou opravdu velmi úspěšní na výstavách po celé Evropě ale i třeba v Číně.


A tohle jsou naše už nevím kolikáté neteře, štěnda po našem bráškovi Bernardovi který je v Polsku zakadatelem úspéšné výstavní linie dandíků a jehož štěnda už také začínají sklízet vítězné vavříny na výstavních polích. Ty dvě jsou z krytí tady v Čechách, ostatní jsou v Polsku a i Francii, kde je dandík skoro neznámý pes stejně jak byl donedávna a stále i je v Polsku. Beru na velikost zemí oproti Čechám, tady se také lidé ptají jestli to je z útulku či na výstavách co je to za rasu....nicméně přeci jenom se najdou i tací kteří vědí která bije když nás někde potkají.


Bernadette Boheme Amabilisdandnie....


....a Bella-dona Boheme Amabilisdandie


63.klubová výstava KCHT, 15.9.12, V2,res.CAC, rozhodčí Lynda BROMLEY (UK)

Na další fotečky jak ostatních teriérů tak i dandičího dorostu i šampionů a šampionek se podívejte v Galerii