14 února 2014

Litomyšl - Klášterní zahrady....


Klášterní zahrady nebo také Klášterky....
Moc příjemné místo a velice pěkné architektonické zpracování. Musím se tak nějak pochlubit,
že zde zanechal svou stopu i můj syn. Když dělal zahradnickou školu, v rámci praxe jsem chodili dělat květinovou výsadbu.
V létě se tu moc krásně relaxuje a vyhřívá na sluníčku, nebo si tu člověk posedí při kávě s přáteli (tedy pokud nějaké má)....
V zimních měsících sice nejsou tak barevné ale i tak je to místo kam si lidé rádi zajdou na procházku.

Nejdřív tedy o zahradách něco z oficiálních stránek města....

Klášterní zahrady leží u bývalého piaristického kláštera, mezi dvěma litomyšlskými chrámy. Nedaleko zámku, na vyvýšenině nad městem. Při nedávné rekonstrukci byly upraveny do podoby reprezentativní městské zahrady.
Prostor dnešních Klášterních zahrad patří historicky k proboštskému chrámu Povýšení sv. Kříže, piaristickému klášteru s kostelem Nalezení sv. Kříže a k Augustově tiskárně. Klášterní zahrada sloužila vždy jako užitková a okrasná. V době před vystavěním barokního piaristického chrámu měla renesanční úpravu. Pozdější úpravy byly barokní, i tehdy tu byla zelinářská i ovocná zahrada, v části byla štěpnice. V části zahrad u proboštského kostela se nacházel jak katolický, tak protestantský hřbitov. Dnes jsou zahrady uzavřeny starými i nově postavenými opukovými zdmi, které částečně probíhají v místě původního městského opevnění. Ještě ve 30. letech 20. století byly zahrady používány a udržovány. Po odchodu piaristů z Litomyšle v roce 1948 zcela zpustly a nebyly od té doby používané ani přístupné.
Zahrady se nacházejí v těsném sousedství významných dominant města a ve strategicky položeném místě v centru městské památkové rezervace. Také proto se město rozhodlo uvést je do důstojného stavu. V říjnu roku 1997 vyhlásilo veřejnou soutěž, jejímž předmětem bylo "architektonické řešení prostoru Klášterních zahrad jako veřejného městského parku či zahrady". Cílem bylo vytvořit odpočinkové místo pro obyvatele i návštěvníky města v centru zámeckého návrší. Soutěže se zúčastnily přes dvě desítky architektonických kanceláří; vítězem se stal ing. Zdeněk Sendler z Brna.
Hlavní motivy vítězného návrhu jsou "zahrada - divadlo, divadlo - zahrada (dominanty kostelů s výhledem na pozadí historického města)", geometrické pojetí prostoru a propojení zahrad se zámeckým areálem a městem.
V květnu 1999 byla zahájena rekonstrukce, která trvala déle než rok. Po jejím dokončení byly Klášterní zahrady slavnostně otevřeny 2. září 2000 v rámci oslav Dnů evropského dědictví netradičním svatebním ceremoniálem za přítomnosti několika desítek starostů historických měst a téměř tří tisíc dalších návštěvníků a hostů.
Areál zahrad má rozlohu přes jeden hektar. Návštěvník tu najde altán s výhledem na město, "šachovnici" s trvalkami i květinové záhony. Plochy trávníků jsou určeny k volnému pohybu i odpočinku. V centru zahrad se nachází bazén s mlhovištěm a sousoší, které městu daroval sochař Olbram Zoubek. Součástí zahrad je také sociální zařízení, v budově bývalé kočárovny je prostor, kde se budou moci návštěvníci občerstvit a posedět v příjemně upraveném suterénu. Nezbytností je celoplošné automatické zavlažování a osvětlení celého prostoru (několik variant - úsporné celonoční, večerní a slavnostní osvětlení).

A teď obrazově....



Škoda byla, že když jsem dorazila sem nahoru, začalo se počasí dost rychle kazit a než jsem se dostala od focení kapitulního chrámu k zahradám už se na obloze místo sluníčka objevily tmavé mraky a začalo dost studeně foukat, takže za chvíli jsem měla pěkně promrzlé ruce.

Pohled na zahrady a piaristický chrám z parkoviště nad kapitulním chrámem. Tak mne napadlo že by se to tu spíš mělo jmenovat Chrámové návrší než zámecké. Ty kostely jsou v přesile Mrkající....


Rekonstruovaná část piaristické koleje. Dostala nový kabátek. V popředí sousoší Hrajících si dětí od rodáka Olbrama Zoubka. V té zídce je ukryté takové překvápko. Když totiž začne sezóna vodního provozu v jednom z míst na vás překvapivě zamlží když se k němu přiblížíte....tak v horku je to vítané osvěžení....


Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže


Sousoší zblízka a druhá ze zdejších dominant, kapitulní chrám Povýšení sv. Kříže


Chlapec se trochu někde zatoulal....


Do zdi okolo byly zakomponované staré kříže a náhrobní kameny




Nápis byl už hodně zašlý a dost nečitelný, ale při výřezu a maximálnímu kontrastu se něco málo dá přečíst




To by prozatím stačilo, zítra pokračujeme....ještě pár fotek ze zahrad mám v záloze