06 července 2014

Kostel sv. Anny v Litomyšli



V netradičním čase, způsobeném některými
okolnostmi které jsem nemohla ovlivnit, začínám čtvrté kolo soutěže o nej stavbu.
Začínám jí posledním z pěti litomyšlských kostelů a to kostelem sv. Anny. Hřbitov okolo něj jste
viděli v předminulém příspěvku a dnes se podíváme na kostel samotný.

Hřbitovní kostel sv. Anny je barokní stavbou , kterou nechala postavit v letech 1670 - 1672 manželka hraběte Jana Bedřicha z Trautmannsdorfu, Marie Anna Berková z dubé a Lipé. Koncem 18. století prošel úpravami a pak ještě opravou v roce 1872.
Dochovala se i původní výzdoba ze 17. století. Dnešní oltář je z roku 1795. Obraz sv. Anny na něm maloval kutnohorský malíř J. Čolič. (tolik oficiální stránky města)
Co se týče hřbitova kelm ten zde vzniknul až po josefínských reformách, dřív se zde pohřbívalo jen za moru a jako městský hřbitov sloužil od roku 1448 hřbitov u proboštského chrámu, tam kde se dnes rozkládají Klášterní zahrady.

Tolik historie a teď obrázky.....


Původně jsem při tomto pohledu zdálky myslela že jde o nějakou kapli, ale Katka která to v Litomce taky zná mne opravila že se jedná o kostel sv. Anny










Tahle klika byla první, kterou jsem u kostela vyfotila ....






Tolik kostely z Litomyšle a v dalších kolech se zaměřím na některé pražské kostely a kaple, povětšinou z Petřína. Ono se to možná nezdá ale i tam je jich dost. A to mi ještě jedna chybí takže snad jí doulovím do doby než na ně přijde řada....

A vy foťte, foťte a posílejte, už se těším na další....