25 srpna 2010

Hudba,pohlazení pro naše uši i duši....

Ať chceme nebo nechceme, v dnešní době nás hudba pronásleduje doslova na každém kroku.
V super a hypermarketech, špičkových buticích i na vietnamské tržnici. V restauracích, v čekárnách některých lékařů, taxících, autobusech, výtazích....
Není před ní úniku. Mě osobně nejvíc dokáže vytočit vánoční hudba v půli listopadu v některých supermarketech.
Někdy nám chvíle nakupování dokáže zpříjemnit, jindy je jen protivnou a vlezlou kulisou. Ona sam za to nemůže, je to jen chyba nadměrného použití.

Protipólem této komercializace je úžasný zážitek z koncertu oblíbené skupiny, návštěva koncertní síně, nebo jen posezení před krbem se skleničkou vína a poslechem obíbeného CD. A pokud jsme v přítomnosti někoho kdo je nám milý a blízký, bývá to zážitek ještě příjemnější.

Hudba v nás dokáže vyvolat vzpomínky na první lásky, na zážitky z prázdnin nebo z cest. Na ty kteří už mezi námi nejsou. Ať už v případě interpreta nebo toho kdo zrovna tu určitou píseň měl rád....

Je s námi v životních meznících jako jsou svatby, promoce, maturiní plesy....
Je ovšem i výnosným byznysem ale jen čas prověří její kvalitu.

Mnohdy nám ale připomene věci a chvíle na které bychom nejraději zapoměli, ale ta mrška hudba nám je s neúprosnou pravidelností vrací zpět.Zpříjemňuje nám usínání a probuzení do dalšího dne.

Provází nás od narození, kdy nám maminka zpívá s láskou ukolébavky až do konce, kdy naši blízcí vzdají hold našemu životu tím, že nám dají naposled zahrát naší milovanou skladbu nebo píseň.

Dokáže nás konejšit, ale i vyburcovat, být tichá a jemná nebo bouřlivá a hlučná. Smutná i rozjásaná. Bere na sebe mnoho podob a ve všech nám dává radost.

Ať už je to tedy rock, hip hop, jazz a swig, house nebo rap, symfonie, fugy či serenáda. Muzikál, opereta nebo opera, každý si vybere to svoje a každému udělá radost její poslech.

Budiž tedy chvála tónům, které pro naše uši i duši a dobrou náladu složili jiní!!!!