09 srpna 2013

23 / 52


1 - 4 /2.8 - 5.8.13
Vcelku dny nijaké, horké a tak se vlastně jen flákám okolo vody abych přežila. Když konečně přišla bouřka a déšť očekávané ochlazení to moc nepřineslo, tedy v baráku. Je po těch horúčavách tak vyhřátej že jedna bouřka na něj rozhodně neplatí. Ale naštěstí na to jak funělo a fučelo všechno přežilo bez úhony. Tak z toho mám takovou menší radost. A napršelo zase do sudu, takže můžu zase vesele máčet orchideje a květinky vůbec.

5/ 6.8.13
Nečekaná a o to větší radost z nabídky jít si zafotit mě ohromně překvapila a udělala mi radost, zvlášť když to bylo opravdu tak nečekaně a překvapivě. A navíc od človíčka kterej si sem kvůli tomu udělal výlet.
I muž dorazil domů v pořádku a dokonce po šesti letech co máme bazén se šel vykoupat. A pak jak malej harant blbnul v bazénu asi hodinu....Syn přijel s partnerkou ukázat nové "vnouče". Partnerka si koupila krásné kotě Ruské modré kočky a tak se přijeli přírustkem pochlubit.

6/ 7.8.13
Dneska začne opět každoroční zhruba týden "zvláštních" radostí. Přijede kamarádka s dcerou, ovšem bývá to vždycky takové hodně chaotické, napjaté a dost ukřičené a uhádané. Když ty dvě vidím vždycky si vzpomenu na film Drahé tety a já....

7/ 8.8.13
Týden s tak málo radostmi jsem snad ještě neměla. Nevím proč, snad jsem k životu moc náročná, snad on sám mi to vrací tím že je těch radostí tak poskrovnu. Možná ale bych se měla radovat z toho, že i po třiceti letech se ke mě zná bývalá tchýně, tak aby ne, vycházely jsme spolu skvěle a je ráda že jsem se jí ozvala.(Viz článek Nastal čas uzavřít minulost)

Pravidla moštárny, Šarlatové písmeno, Absolvent....


Jsou filmy ke kterým musí člověk dospět.
Časem. Náladou. Chutí.
To je můj případ s filmem PRAVIDLA MOŠTÁRNY. Pokaždé když ho v minulosti v telce dávali, bylo na jiném kanálu něco co mne zaujalo víc. Že to je film kvalitní vím od mnoha lidí a navíc jak dcera tak syn hned tak něco nepochválí a neshlédnou víckrát, ale u tohoto filmu se tak děje. A tak když jsem minulý týden zjistila že je na programu tentokrát jsem nezaváhala ani náhodou a film skoukla. A byla jsem ráda.

Příběh odloženého chlapce Homera vychovávaného doktorem v sirotčinci ve vynikajícího lékaře a empatického člověka byl hodně zajímavý. Film o hledání sebe sama, o pochybnostech, touze být užitečný druhým o velké ale od začátku ke krachu odsouzené lásce a pravidlech moštárny sepsaných bílými pro černé a konečném prozření a návratu ke svým kořenům a svým malým "bratříčkům a sestřičkám" ze sirotčince. Film o smutku, radosti, lásce i životních zkušenostech a těžkých rozhodnutích, se alespoň podle mne, velice povedl.

PRAVIDLA MOŠTÁRNY - THE CIDER HOUSE RULES
USA 1999
Režie: Lasse Hallström
Předloha: John Irving
Hrají: Tobey Maguire, Charlize Theron, Michael Caine.....

Trailer k filmu


Zkusím jestli budou mít v knihovně jeho knižní předlohu, protože tu která posloužila jako předloha k dalšímu filmu který mne minulý týden zaujal jsem už četla a jmenuje se ŠARLATOVÉ A ale film nese název ŠARLATOVÉ PÍSMENO. Opět jde o americký film, ale tentokrát z hlubší historie, vlastně jde až ke kořenům amerických dějin do 17.století a doby osidlování dalších a dalších částí amerického kontinentu.
V tu dobu připlouvá do zátoky Massechusets z Anglie loď na které se plaví i nezávislá a hrdá Hester Prynne. Utíká před pokrytectvím Anglie aby se dostala do ještě puritánštější a pokrytečtější Ameriky. Usídlí se v městečku uprostřed divočiny jménem Nový Jeruzalém a čeká zde na příjezd svého muže. Avšak jeho loď která přistála na jiném místě pobřeží přepadnou Indiáni a všechny pasažéry zmasakrují. Vezmou jako zajatce jediného člověka a to manžela Hester.
Ta se pomalu seznamuje s lidmi s městečka, a zjišťuje že utekla z louže pod okap. Poznává Harriet, která se stará o ženy s traumatem po vysvobození z indiánského zajetí, i o prostitutky které vyhnali obyvatelé městečka ze svého středu. A potkává se také s tajemným mladým mužem, kterého později pozná jako místního pastora. Vzdělaná žena se do mladého muže zamiluje stejně tak jako on do ní. A když přijde zpráva o přepadení lodi a smrti jejího muže zdá se , že jejich i když tajné a nebezpečné lásce, nic nestojí v cestě. Hester Arthurovi porodí dceru, ale je za to veřejně potupena a pranýřována. Nesmí a nechce prozradit identitu otce svého dítěte, neboť by jim oběma hrozilo oběšení. Je odsouzena jako vyvrženec nosit na šatech šarlatové písmeno A.
Náhle se ve městě objeví starší muž, ve kterém Hester pozná svého muže kterému se podařilo z indiánského zajetí utéci. Vydává se za lékaře který se chce o Hester starat, ale zároveň chce najít jejího milence. Brzy začne podezírat reverenda a po několika měsících je přesvědčen že on je tím tajemným mužem kterého Hester nechce prozradit. Začne jej pronásledovat a pokusí se ho zabít. Jenže omylem zabije syna místního guvernéra. Jelikož to udělá po indiánském způsobu, velice tak rozhořčí obyvatele městečka kteří napadnou a zavřou křesťanské indiány, poštve proti Hester, Harriet a dalším ženám lidi jako proti čarodějnicím a docílí toho, že jsou všechny jako čarodějnice odsouzené k oběšení.
V den exekuce se reverend přizná že on je tím koho Hester nechtěla prozradit a chce vykoupit svým životem její.
Ale v onu chvíli přepadnou městečko rozhořčení Indiáni a začnou Angličany masakrovat.
Hester, reverendovi a ostatním ženám se podaří utéci, manžel Hester se, když vidí co způsobil oběsí a městečko
se pomalu vzpamatovává z masakru. Hester s Arthurem a jejich dcerou odcházejí aby začali svůj nový život jako rodina.

ŠARLATOVÉ PÍSMENO - THE SCARLET LETTER
USA 1995
Režie: Roland Joffé
Předloha: Nathaniel Hawthorne
Hrají: Gary Oldman, Demi More, Robert Duvall....

Trailer k filmu


Musím říct, že mne mile překvapil v tomto filmu Gary Oldman, kterého ponejvíce znám jako představitele různých podivínů či přímo psychopatů(jako třeba v Leonovi onen vražděním posedlý policista) a navíc mu to tady opravdu sekne a v nahaté koupací scéně pohled na jeho parádní tělo a pěknej zadek nadchne leckterou ženu která by velice ráda s Demi More měnila Mrkající...

Někdy se mi stává, že si najednou na něco vzpomenu, řeknu si kruci to si budu muset někde sehnat a ejhle! ono se to najednou objeví. Přesně tohle se mi stalo v případě filmu ABSOLVENT. Ve středu večer než jsem usnula jsem poslouchala rádio a zaslechla písničku Simona a Gurfunkela Misis Robinson a říkala si že bych si tenhle kultovní film měla někde stáhnout. Jaké bylo mé překvapení když jsem na druhý den v Instinktu v programu zjistila že jej budou dávat v pondělí na dvojce v cyklu Filmoví velikáni. Dost jsem na něj byla zvědavá a dost se těšila. Ale popravdě mé očekávání bylo zřejmě větší a i když je to opravdu kultovní film musím říct, že mne nijak nenadchnul. Ovšem to se nedá říci o Dustinu Hoffmanovi v roli nesmělého jednadvacetiletého studenta Bena (jemu samotnému bylo v té době třicet), který se vrací domů po ukončení studií. Jeho značně, no, praštění rodiče uspořádají na jeho počest večírek kam sezvou všechny své známé. Mezi nimi je i společník jeho otce pan Robinson se svou značně zvláštní a dost otravnou ženou. Ta osamělého mladíka poprosí aby ji zavezl domů, že její muž se vracet hned tak nebude. Zkouší mladíkovu trpělivost až na samou hranici. Poté jej dokonce začne svádět, ale pro něj v poslední chvíli se vrátí její manžel. Jenže Benovi to přeci jen nedá a začne si s ní vášnivý románek. A začne jeho vzpoura proti přetvářce a maloměšťáctví. Ovšem v okamžiku, kdy se vrací ze studií i její dcera Elaine začne se pomalu měnit v tygřici chránící své mládě. Ben se do dívky zamiluje, ale provalí se jeho románek. Dívka utíká zpět na univerzitu a Ben zjišťuje že mu na ní velmi zaleží. A tak začne dívku pronásledovat na každém kroku, prosí ji aby si ho vzala, ale ona nakonec na poslední chvíli couvne. Do toho se objeví i pan Robinson aby si s ním vyřídil rozpad svého manželství a paní Robinsonová odveze dceru přes půlku Ameriky, aby se provdala za svého spolužka z univerzity. Ben se nevzdá a jede za ní, ovšem přijde když už je manželství uzavřené. Ale i tak nakonec dívka a spolu utečou. Ale pomalu hasnoucí úsměvy na jejich tvářích naznačují že asi tenhle nápad nebyl nejšťastnější.
Musím říct že jsem pořád nějak čekala na něco, nevím, prostě mi připadal ten film tak trocu nudný. Jediné co jej opravdu staví na špici je herecký výkon Dustina Hoffmana a skvělá doprovodná hudba dvojice Simon - Gurfunkel.

ABSOLVENT - THE GRADUATE
USA 1967
Režie: Mike Nichols
Předloha: Charles Webb
Hrají: Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross.....


Závěrečná scéna z filmu



Proč si nepřipomenout ty nesmrtelné melodie a skvěle ladící hlasy těchto dvou velikánů populární hudby....




Nové ve starém hávu....



V úterý se mi poštěstilo
zajít si fotografovat na místa kde jem byla vloni na podzim. Bylo to pozvání trochu překvapivé a nečekané a jen nakrátko a já rychle přemýšlela kam jít a kde se dají dobře zkoušet možnosti nových foťáků. Bukový les prosvětlený sluníčkem mi připadal docela vhodný a tak jsme vyrazili....
Daly se fotit na jednom místě i průhledy do krajiny, jenže fotky ve finále nedopadly moc dobře. Za prvé jsem měla špatně nastavené podání barev a pak, obloha byla na fotkách totál přepálená. Takže jsem si musela trošku pohrát a z nových fotek udělat fotky staré. Jestli se povedlo posuďte sami.....







Zlatožlutě...