24 října 2019

Nejvyšší nabídka ...




.... vždy neznamená výhru ....

O tom se na vlastní kůži přesvědčil Virgil Oldman (Geoffrey Rush). Trochu dost podivínský, ale geniální, celosvětově známý znalec umění, majitel aukční síně. V soukromém životě to je starší muž, trpící mnoha obsesemi. Nevezme nic do holé ruky, telefonuje zásadně z telefonu zabaleném ubrouskem, o mobilech tvrdí že jsou životu nebezpečné, musí mít  v oblíbených restauracích své skleničky, talíře a příbory označené monogramem, do svých 63 let nepoznal ženu, bojí se jich a nemá žádné přátele, protože z lidí má tak trochu strach. Existují jen dva lidé které zčásti pustil do svého života. Mladý talentovaný restaurátor starých hodinových strojů Robert ( Jim Sturgess) a dlouholetý nahrávač při aukcích Bill (Donald Sutherland). Virgilovou velkou životní vášní je sbírka ženských portrétů ze všech možných dob, a pokud chce nějaký obraz, Bill při aukcích za něj přihazuje. Žije sám v luxusním sídle a každý večer tráví v tajné místnosti kde má na zdech pověšené ony portréty. Jeho život se ale změní (i když on sám to ještě vůbec netuší) když mu zavolá žena jménem Claire Ibbetsonová (Sylvia Hoeks) a požádá ho o odhad majetku po rodičích. Tato zcela  nevinná prosba mu ale převrátí život vzhůru nohama. 
Když se dostaví do staré vily, najde zde jen domovníka který ho provede po celém domě, ale po zadavatelce objednávky není nikde ani vidu. Silně rozladěný Virgil odchází, ale Claire ho znovu kontaktuje s omluvou, že skončila po nehodě v nemocnici a znovu ho prosí, aby sepsal všechen majetek. Tak to jde každou jeho návštěvu. Dům mu je k dispozici, provází ho domovník, nicméně Claire se stále neukazuje a vždy se na něco vymluví proč nemohla přijít. Virgil se tedy snaží od domovníka zjistit proč tomu tak je, a dozvídá se, že Claire trpí určitou fóbií a nevychází z utajených pokojů v domě. A že od svých patnácti let nikdy nebyla mimo dům.
Virgila tato zvláštní hra začíná přitahovat a snaží se zjistit kdo je ona Claire. Použije malou lest a zjistí, že to je velmi krásná mladá žena která ho začne stále víc a víc přitahovat. Snaží se jí pomoci a zbavit jí fóbií a vlastně sám  sebe začne uzdravovat ze svých obsesí a zjistí, že se do dívky zamiloval vší silou svých opuštěných let.
Dalo by se říct, že zazvonil konec a pohádce je konec. Jenže teď teprve vlastně začne něco, co člověk mlhavě tuší z určitých náznaků, začne hra která má pro Virgila velmi špatný konec ....

Byla jsem popravdě napnutá až do konce filmu, byť některé kroky se mi zdály trochu nelogické, a poslední dvacetiminutovka filmu je trochu náročnější na sledování detailů i dialogů, ale rozuzlení je hodně překvapující. 
Geofrrey Rush podává skvělý výkon, je zranitelný i tvrdý zároveň, Donald Sutherland je stejně démonicky veselý jako vždy, a i on stárne s grácií a  přes sněhově bílé vlasy a vousy je velmi sexy. Překvapivé je, že film je italský, ale bez oné klasické italské ukřičenosti a přehrávání. A jen pro zajímavost, poslední minuty filmu se odehrávají v Praze ....

NEJVYŠŠÍ NABÍDKA

2013, Itálie

Režie a scénář: Giuseppe Tornatore
Hudba: Ennio Moricone
Hrají: Geoffrey Rush, Donald Sutehrland, Jim Sturgess, Sylvia Hoeks  ad.

Film má dost vysoké hodnocení, 83% a vážně doporučuju si ho někde stáhnout a podívat se na něj.







Pokud by jste se chtěli na film podívat, zkuste na tomto odkazu
http://movies.sosac.tv/cs/player/nejvyssi-nabidka-2013