12 dubna 2014

Katedrála Notre - Dame v Remeši....



Ani nevíte jakou mám z následujícího příspěvku ohromnou radost.
Poslal mi ho člověk který byl od mala mým skorobráškou a já díky němu trávila jako jedináček dětství ne tak úplně bez sourozence s výhodou toho že byl vždy vrácen právoplatným majitelům. Užívala jsem si s ním ohromnou srandu v letech dospívání a myslím že i on se mnou a mou kamarádkou, potažmo s celou naší bandou na chalupě.
A i proto že je vidět jak můj nápad dokáže zaujmout i člověka zcela technického ražení. Navíc nemá blog, nechce si ho ani kvůli tomu zakládat ale i tak se chtěl zapojit. Takže nejjednodušší bylo že mi napíše článek s fotkami do mejlu a já mu propůjčím místo na hostování....
A myslím že to stojí za to! Katedrála v Remeši je něco naprosto úžasného a já se nedivím jeho pocitům které z její návštěvy měl. Něco tak ohromného člověku připomene okamžitě jeho vlastní malost, ale zároveň i hrdost na to, jak to dokázali staří stavitelé dokázat bez výdobytků dnešní tavební techniky a materiálů.
Takže dávám ti Macku slovo......


Katedrála Notre-Dame v Remeši patří bezpochyby k nejvýznamnějším církevním stavbám Francie. Byla postavena na žádost remešského arcibiskupa a sloužila ke korunovaci francouzských králů. Tomu odpovídá její velikost a majestát. Stavba začala kolem roku 1210 na místě staršího chrámu a katedrála byla postupně dostavována a opravována; mohly za to požáry, války a jiné okolnosti, jako například daň na olovo - teprve po jejím zrušení byla zcela dokončena střecha. První dvě korunovace probíhaly ještě na staveništi a svoji definitvní podobu získala katedrála až v 18.století. Pro představu o jejích rozměrech lze říci, že je o 20m delší než největší fotbalová hřiště a vyšší než petřínská rozhledna.
Ke katedrále přiléhá palác Tau, sídlo remešského arcibiskupa. Je v něm uschována ampule se svatým olejem, sloužícím k pomazání krále při korunovaci a mnoho dalších cenných artefaktů. V paláci přebývali králové před korunovací a následně se v něm konala hostina.
Spolu s krásnou bazlikou sv.Remigia, která se nalézá v remešském opatství a palácem Tau je katedrála zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Já ještě dodám že za první světové války byla katedrála zle poničena. Práce na její obnově však započaly hned rok po skončení války a byly dokončeny za význačné finanční pomoci amerických finančníků Rockefellerů v předvečer dalšího světového válečného konfliktu v roce 1938.....












Katedrála je tak velká že zachytit jí celkově se moc nedá, tak alespoň částečně....


A ještě obrázek jak vypadala po ostřelování Remeše za 1.světové války


Doufám že se vám výlet do Francie líbil.....