pátek 11. listopadu 2016

Dnes tak trochu trochu o jídle ale i o lidech .....




Dneska máme Martina, a k Martinovi zákonitě patří
takový trochu husí holocaust. Ve většině restaurací se konají
svatomartinské hody, baští se svatomartinské rohlíčky a popíjí svatomartinské vínko.
My měli svoje hody včera. Pozvala nás na ně dcera s partnerem do jedné
velmi krásné restaurace. Nachází se v obci Čistá, nedaleko Litomyšle
a je to vážně úkaz. Rodinná restaurace a penzion na konci vsi
vypadá tak trochu se svým okolím jak z pohádky. Ti z vás,
kdo třeba pravidelně sledujete pořad Ano, šéfe jste tuto restauraci
v něm mohli zazanamenat. Majitel, vyučený obráběč kovů zde s manželkou a dvěma dcerami
plní vaše břicha úžasnými dobrůtkami.


Z vlastní zkušenosti už vím, co to obnáší
podnikat nejen na malém městě, ale i na vsi. Znamená to čelit pomluvám, závisti a
útokům. Co chvíli mít nějakou kontrolu protože na vás přijde udání od těch
kteří se sedíc na terase či uvnitř na vás mile usmívají, aby hned druhý
den na vás bonzovali na různých úřadech. Neodpouštět úspěch a škodit, je
pomalu už celonárodním sportem. O to víc si vážím takových lidí
jako jsou majitelé této restaurace. Nechtěla jsem včera nějak lítat
s telefonem a fotit jak Japonec, proto mám jen jednu fotečku, ale kdo by chtěl
vědět jak tato restaurace vypadá, co všechno majitelé museli sami se sebou
vybojovat aby dosáhli na tu kýženou odměnu za všechnu svou dřinu v podobě plné
restaurace tak se podívejte na tento díl Ano, šéfe.

Zjistíte že i takového krutopřísného tvrďáka jakým se v tomto pořadu
Zdeněk Polhreich staví dokáže něco vyvést hodně z míry. Jen krom toho, že na
jakoukoli akci kterou zde stále a pravidelně týden co týden pořádají už musíte mít rezervaci
na dva měsíce dopředu, i během letní cyklosezóny zde najít volné místo je velká
náhoda, jak mi říkala dcera která sem dost často s partnerem v létě při projížďce odbočí
se změnil i interiér restaurace. Je to takový zvláštní mix francouzské dekadence, vintage
stylu ale i domácí útulnosti. Ale hlavně! Skvělé jídlo, obrovské porce vždyť jen to husí stehno bylo
půlkilová porce a čtvrtka husy kilová !! ale i výtečné pivko z malého rodinného pivovaru.
Ještě musím podotknout, že většinu toho co si zde dáte k jídlu si majitelé odchovali a
vypěstovali sami, jen pstruhy mají ze sádek, ale chovají je dál v potoce a tak si můžete
být vždy jistí, že bude čerstvý.

A co se týče cen, naprosto odpovídají kvalitě a hlavně kvantitě. Jak správně podotknul
Zdeněk Pohlreich, takových lidí je nutno si vážit a přát si aby jich bylo co nejvíc....
Já dodávám, že nejenom v gastronomii ale vůbec ve všem.




Takže vám přeji aby jste si dnes ale i o nadcházejícím víkendu i vy takhle nějak příjemně
ty martinské hody užili a Dobrou chuť.