02 července 2013

Kol kolem rybníka....


Tak si člověk říká že už
si všechno prošel a ono ne. O tom jsem se přesvědčila na procházce k jednomu ze tří rybníků které jsou mou častou inspirací. Že je u něj město duchů v podobě starého a dnes už značně rozpadlého a zarostlého kempu, jsme zjistili z mužem už předloni. Já se tam vrátila z toho důvodu, že tam jsou zajímavé túje a chtěla jsem si z nich vzít pár oplégrů na zakořenění. Je to smutný pohled na zchátralé a rozpadávající se chatky, na starý bazének pro děti z kterého se stalo skladiště odpadků, na starý sad ovocných stromů které nikdo neobhospodařuje. Přitom na tak krásném místě....(Tak za sebe, alespoň je tam božskej klid....)
Zjistila jsem ale, že se dá celý rybník právě odtud krásně celý obejít kolem dokola, a ne nějakým prodíráním se houštím, ale docela pěkně širokou cestičkou. A objevila jsem tak další zajímavá místa.






Okolo břehů rostou trsy téhle krásné trávy Ostřice zobánkaté (Carex rostrata)


A taky jako někteří z vás i já jsem naháněla toto Šidélko páskované ( Coenagrion puella)
Z deseti fotek vyšla jen tahle jedna, ale i tak jsem za ní ráda. Protože foťák si neustále zaostřoval na něco jiného což jsem jaksi objevila až při stažení.....


Výřez pro větší detail



Kde je nahoře a kde dole? Co je co?




Svět vzhůru nohama


V zátoce na sluníčku se vyhřívali kapříci a občas se jejich tlamky vynořily nad hladinu. Byly tam i oranžoví koi, ale ti byli dost plaší. Jak zaregistrovali sebemenší pohyb mrskli sebou a hajdy na hloubku....


U železitého pramene mne vždycky láká ta nádherně čirá voda která vyvěrá ze země. Úplně láká k tomu ponořit tam ruku a napít se. Ještě jsem to neudělala odrazuje mne totiž to zrezavělé okolí. A že je rezavé až do vtoku do rybníka. Přinesli jsme si jednou z děckama odtamtud větvičky a kamínky a ta rez na nich držela hodně festovně. Spláchla se asi až za půl roku....divočáci mají na jednom místě udělané kaliště a obávám se že díky tou mají i železné zdraví a sílu jak Železný Zekon, což bylo vidět na těch našich zahradách!


Od vody je to vše a další výletní zastavení budou trošku skalnaté a trošku mračné....

Pohledy z přízemí....3


Naposledy se vydáme
do přízemních končin a světa broučků, mravenců a jiné havěti který mi velcí navštívíme jen zřídka Mrkající....