30 března 2023

Minule jsme skončili procházku před ....

 


.... Jindřišskou věží. Nikdy jsem v ní, ačkoli
stejně jako okolo synagogy, jsem i okolo ní v minulosti chodila v době když jsem prodávala v nedaleké Dlážděné ulici vlastně každý den. Přesněji řečeno u ní jsem vystupovala z tramvaje. Takže velký dluh. Navíc patří do " party " zhruba deseti pražských věží do kterých si můžete vyšlapat většinou hódně schodů, aby se vám ale dostalo odměnou spousta nádherných výhledů na Prahu. Já mám za sebou celkem čtyři. Hlásku u sv. Mikuláše na Malostranském náměstí, Petřínskou rozhlednu, Staroměstskou radnici a nejnověji Jindřišskou věž. Kdysi na základce, když jsme úspěšně zdrhli z provomájového průvodu jsme si zašli ještě do Malostranské mostecké věže, ale to už je tak dávno, že se to snad ani nepočítá. 
Takže mi ještě zbývá Malostranská věž, repete Mostecké, Prašná brána a Novomlýnská věž. 
Jindřišská věž je původně zvonice pro kostel sv. Jindřicha a sv. Kunhuty z doby, kdy tento kostel získal nové, ale tak těžké zvony, že by je jeho vlastní věž neunesla. Svou výškou bezmála 66 m je nejvyšší volně stojící pražskou zvonicí. Byla postavena v gotickém slohu v letech 1472 - 76. V roce 1577 se stala i věží hodinovou.
Při švédském obléhání Prahy roku 1648 sloužila jako vojenská strážnice a byla částečně švédskou střelbou pobořená. K další dělostřelecké úhoně došla roku 1757 kdy Prahu obléhala pruská vojska a roku 1801 její štíhlá gotická střecha nevydržela nápor vichřice.
V letech 1876 - 79 se věži dostalo důkladné rekonstrukce v novogotickém stylu podle návrhu Josefa Mockera. V té době dosáhla své nynější výšky 65,7 m. V roce 2001 proběhla poslední přestavba která je unikátní tím, že se do stávající věže postavila věž nová, o osmi patrech a výtahu. V nejvyšším desátem patře které je vlastně krovem střechy vznikla vyhlídka na Prahu v rozsahu 360°.
Z deseti zvonů, kterými byla zvonice osazená se zachoval jen jediný a nejstarší Maria z roku 1518 o hmotnosti 723 kg a průměru 101 cm. Dalších nových deset zvonů tvoří zvonkohru s 1152 naprogramovanými melodiemi. Svým využitím je to jediná historická evropská věž která nabízí mnohoúčelové využití. Desáté patro je malým koncertním sálem a vyhlídkami na Prahu, osmé a sedmé nabízí restauraci, šesté pak expozici Pocta Jindřišské věži, páté nabídne toalety, čtvrté Muzeum pražských věží, třetí galerii, druhé a první je zasvěceno milovníkům whisky, přízemí recepci a kavárnu. Já využila jen patra desáté, šesté, páté, čtvrté a třetí. Ostatní ještě měla zavřeno 😉. Momentálně se řeší prodej této věže.
Toliko historie a přítomnost a pojďme se podívat dovnitř ....