13 února 2012

Co uvízlo v siti Sítí.....Dalí

Pro mne je jméno Salvator Dalí spojeno s extravagantním a kontroverzním malířem a výtvarníkem jehož tenké dlouhé kníry vytočené nahoru zná jistě každý. Méně již, přiznávám, znám jeho dílo, snad jen návrh pohovky ve tvaru smyslných rudých rtů, či z různých artefaktů poskládaný portrét americké předválečné filmové hvězdy Mae West. O to víc mne překvapily tyto jemné a snové obrázky, které mi přišly na mejl....







Velké hlasy.....Vangelis

Dnes zase z jiného soudku. Ráda poslouchám písničky nejen zpívané ale i skladby instrumentální a jedním s těch kteří to opravdu umí je dnešní Velký hlas VANGELIS vlastním jménem EVANGELOS ODYSSEAS PAPATHANASSIOU . (*29.3. 1943 v Řecku)
Patří k průkopníkům elektronického popu ale jeho tvorba zasahuje do více hudebních stylů.
Začátkem 60.let ještě byl členem řecké hudební skupiny The Formix, ale v roce 1968 odešel do Francie a v Paříži založil spolu s DEMISEM ROUSSOSEM a LOUKASEM SIDERASEM skupinu Aphrodite's Child. V roce 1972 se skupina rozpadla ale Vangelis dál s Roussosem spolupracoval.

Svou sólovou kariéru začal hudbou k filmům a spoluprací se zpěvákem JONEM ANDERSONEM s The Police. Z Paříže se přesunul do Londýna kde si založil své vlastní nahrávací studio NEMO kde nahrál své první známé album Heaven and Hell. V roce 1982 získal Oscara za hudbu k filmu Chariots of Fire (Ohnivé vozy).

V témže roce ve spolupráci s Ridley Scottem složil hudbu ke kultovními sci-fi filmu BLADE RUNNER s Harrisonem Fordem v hlavní roli. Na úspěšnou spolupráci s tímto režisérem navázal roku 1992 snad nejznámějším jeho soundtrackem CONQUEST OF PARADISE (1492: Dobytí ráje). V roce 1995 vydává album EL GRECO z jehož výtěžku za prodej se měl koupit portét stejnojmenného malíře do galerie v Pradu, ten samý rok vychází i album VOICES (Hlasy) jehož stejnojmenná titulní skladba zaznamenala velký komerční úspěch a zazněla i na zimní olympiádě. Jeho skladby zazněly také i na zahajovacích ceremoniálech olympiád v Athénách a Pekingu. Roku 2001 vychází MYTHODEA jako doprovodná hudba k vesmírným misím NASA.

V roce 2004 složil hudbu ke snímku Olivera Stonea ALEXANDR a v roce 2008 složil první tři písně j polskému filmu S'WIADECTWO.
Celkově vydal 19 studiových alb, 6 alb ve spolupráci s Jonem Andersonem, 11 kompilací, 2 limitované edice a napsal hudbu k dvacítce filmů......