13 února 2012

Velké hlasy.....Vangelis

Dnes zase z jiného soudku. Ráda poslouchám písničky nejen zpívané ale i skladby instrumentální a jedním s těch kteří to opravdu umí je dnešní Velký hlas VANGELIS vlastním jménem EVANGELOS ODYSSEAS PAPATHANASSIOU . (*29.3. 1943 v Řecku)
Patří k průkopníkům elektronického popu ale jeho tvorba zasahuje do více hudebních stylů.
Začátkem 60.let ještě byl členem řecké hudební skupiny The Formix, ale v roce 1968 odešel do Francie a v Paříži založil spolu s DEMISEM ROUSSOSEM a LOUKASEM SIDERASEM skupinu Aphrodite's Child. V roce 1972 se skupina rozpadla ale Vangelis dál s Roussosem spolupracoval.

Svou sólovou kariéru začal hudbou k filmům a spoluprací se zpěvákem JONEM ANDERSONEM s The Police. Z Paříže se přesunul do Londýna kde si založil své vlastní nahrávací studio NEMO kde nahrál své první známé album Heaven and Hell. V roce 1982 získal Oscara za hudbu k filmu Chariots of Fire (Ohnivé vozy).

V témže roce ve spolupráci s Ridley Scottem složil hudbu ke kultovními sci-fi filmu BLADE RUNNER s Harrisonem Fordem v hlavní roli. Na úspěšnou spolupráci s tímto režisérem navázal roku 1992 snad nejznámějším jeho soundtrackem CONQUEST OF PARADISE (1492: Dobytí ráje). V roce 1995 vydává album EL GRECO z jehož výtěžku za prodej se měl koupit portét stejnojmenného malíře do galerie v Pradu, ten samý rok vychází i album VOICES (Hlasy) jehož stejnojmenná titulní skladba zaznamenala velký komerční úspěch a zazněla i na zimní olympiádě. Jeho skladby zazněly také i na zahajovacích ceremoniálech olympiád v Athénách a Pekingu. Roku 2001 vychází MYTHODEA jako doprovodná hudba k vesmírným misím NASA.

V roce 2004 složil hudbu ke snímku Olivera Stonea ALEXANDR a v roce 2008 složil první tři písně j polskému filmu S'WIADECTWO.
Celkově vydal 19 studiových alb, 6 alb ve spolupráci s Jonem Andersonem, 11 kompilací, 2 limitované edice a napsal hudbu k dvacítce filmů......










14 komentářů:

  1. Sebrala jsi mi myšlenky-:) Také jsem o něm chtěla napsat! Je to nádherná hudba, kterou jsem moc ráda poslouchala v příjemné společnosti, ve dvou, poslouchat a "jen" vnímat toho druhého, že "je"!

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se tahle hudba taky moc líbí, ale je potřeba poslouchat ji v klidu a pohodě.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Mě takhle Vendy "sebrala" Oldfielda, takže jsem musela volit náhradní řešení. Těch skladeb je strašně moc na to aby se jich tu dalo prezentovat víc, tak jsem vzala jen ty nejznámější. Kdo mu fandí, zná těch věcí samozřejmě víc, a kdo ne, třeba ho právě teď objeví a tak se alespoň začne pídit....

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: V klídku, v křesle u krbovek s vínem nebo dobrou whisky....to ale je právě většina hudby která se mi líbí....takhle si jí poslouchat a vychutnávat

    OdpovědětVymazat
  5. Vidím ty odkazy na YT a mrzí mě, že je tolik hodin. Těším se na zítřek, až se sem vrátím - to budou sousedi chudáci... VOLUME DOPRAVA...!!!

    OdpovědětVymazat
  6. Pouštím si nádhernou hudbu z Dobytí ráje a tiše se musím smát.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobytí ráje je také vlastně takovej můj začátek seznámení se s Vangelisem a teprve pak jsem se dostala k těm ostatním albům. Také je moc pěkné Oceanic, i když není asi tak úplně známé, El Greco je hodně zvláštní, takový spíš trochu do opery, není to typický Vangelis ale to je dobře, protože typickost může i ublížit. Mythodea se mě nelíbila vůbec. Je fakt, že toho je opravdu hodně a nakonec jako průřez jsou ty kompilace dobrá věc. S tím Oldfieldem jsem to brala jako legraci, ale zase se ukazuje, že se nějak "vycítí" i přes tu síť lidé s podobnými zájmy a názory.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Ještě jsem chtěla říct, že Oldfield asi přišel do hlavy více lidem, protože i Kelyš asi den před mým článkem nahrál na své klávesy Ommadawn part1 (a moc dobře!).

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Tak jak si tak poslouchám toho Blade Runnera, tak tam slyším ale něco hodně zvláštního. Karla Svobodu a jeho znělku k seriálu Dobrodružství kriminalistiky.....

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Jsou tam hodně podobné doprovodné motivy....i styl...

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Spíš ještě než ta znělka tak vůbec ta doprovodná hudba k tomu seriálu vůbec...

    OdpovědětVymazat
  12. Vangelis..šálek mé kávy, díky za připomenutí.

    OdpovědětVymazat
  13. Jeho hudbu miluju. Nedávno jsem si na Yuoutube přehrávala několik variací z Dobytí ráje s tím, že to umístím na blog. V podstatě jsi mi ušetřila práci.   

    OdpovědětVymazat
  14. [9]: Některé motivy můžou být podobné.

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....