24 dubna 2021

Zas o něco víc květů ....

 


.... a hlavně těch hajních se ukazuje na zahradě.
Rok od roku je v trávě víc prvosenek, začínají už zas okupovat trávník jak ze začátku, kdy jsme sem jezdili ještě jako na chalupu. Sasanky se taky pěkně roztahují, nicméně ubývá mi křivatců. Těch bylo vždycky zjara spousty, teď už jsou jen na pár místech. Ale žlutá nemizí, místo nich vládnou orseje. No a pěkně se mi všude, tedy i tam kde nechci, rozmáhají modřence. Ty budu muset krotit, protože bych za chvíli v záhonech neměla nic jiného. 
Včera přivezli manželovi nového dvoukolového mazlíka. Toho prvního si před třemi lety pěkně rozflákal, a celou dobu přemýšlel jestli ho opravit nebo pořídit něco jiného. Varianta za A byla nakonec změněna na variantu B. Koupit něco jiného. Když dostal poslední kompenzaci tak bylo jasno. Já bych osobně ty peníze vrazila do baráku, těch věcí je tu spousty na které by se daly využít, jenže taky vím, že v jeho případě je skutr druhý firemní dopravní prostředek hojně využívaný od jara do podzimu, a pak, všechno to co ho drží dál od alkoholu a nudy je vítáno. 
A jelikož jako vždy neměl kvůli tomu úplně čisté svědomí, dneska jsem zas zavelela já a jelo se (bez protestů) do zahradnictví. Potřebovala jsem hlavně dokoupit muškáty, protože po osmi letech mi letos uhynuly muškáty převislé, které kdysi koupila dcera a jak jí, tak následně i mě dělaly parádu jak hrom. Opravdu, za celých osm let jsem je zcela proti všem zahradnickým pravidlům nechávala přezimovat, nic jsem s nimi nedělala, a rok co rok byly nádherné. Až ten letošek byl pro ně osudný, neb mi je zlikvidovaly mšice. A tak na jejich místo musí nastoupit další zděděné muškáty a to vzpřímené. A když už jsme tam byli, tak ještě dokoupit dvě převislé begónie, vida, jsou rajčata tak tři sazenice jen tak na chuť do květináče, no a ipomea, ta musí jít do nové sestavy mis jako prvek který v prvním patře bude převisat dolů. No, jó, ostrožky, zas mi nějak, už po kolikáté nezvládly zimu. Nechápu, vždycky jsem měla tak nádherně bohaté trsy, a teď najednou jsou tak nějak háklivé.... A růže! Popínavá, protože zřejmě Myšpulín se rozhodl mi přesadit někam jinam plamének, ale neřekl kam, tak aby nebyla ta červená u oblouku sama. Suma sumárum, první litr za kytky fuč. A to ještě stejně mne jedna návštěva čeká, abych mohla dokoupit trvalky které už díky věku odešly. Jen potřebuju vědět kolik a čeho nevydrželo ....