24 dubna 2021

Zas o něco víc květů ....

 


.... a hlavně těch hajních se ukazuje na zahradě.
Rok od roku je v trávě víc prvosenek, začínají už zas okupovat trávník jak ze začátku, kdy jsme sem jezdili ještě jako na chalupu. Sasanky se taky pěkně roztahují, nicméně ubývá mi křivatců. Těch bylo vždycky zjara spousty, teď už jsou jen na pár místech. Ale žlutá nemizí, místo nich vládnou orseje. No a pěkně se mi všude, tedy i tam kde nechci, rozmáhají modřence. Ty budu muset krotit, protože bych za chvíli v záhonech neměla nic jiného. 
Včera přivezli manželovi nového dvoukolového mazlíka. Toho prvního si před třemi lety pěkně rozflákal, a celou dobu přemýšlel jestli ho opravit nebo pořídit něco jiného. Varianta za A byla nakonec změněna na variantu B. Koupit něco jiného. Když dostal poslední kompenzaci tak bylo jasno. Já bych osobně ty peníze vrazila do baráku, těch věcí je tu spousty na které by se daly využít, jenže taky vím, že v jeho případě je skutr druhý firemní dopravní prostředek hojně využívaný od jara do podzimu, a pak, všechno to co ho drží dál od alkoholu a nudy je vítáno. 
A jelikož jako vždy neměl kvůli tomu úplně čisté svědomí, dneska jsem zas zavelela já a jelo se (bez protestů) do zahradnictví. Potřebovala jsem hlavně dokoupit muškáty, protože po osmi letech mi letos uhynuly muškáty převislé, které kdysi koupila dcera a jak jí, tak následně i mě dělaly parádu jak hrom. Opravdu, za celých osm let jsem je zcela proti všem zahradnickým pravidlům nechávala přezimovat, nic jsem s nimi nedělala, a rok co rok byly nádherné. Až ten letošek byl pro ně osudný, neb mi je zlikvidovaly mšice. A tak na jejich místo musí nastoupit další zděděné muškáty a to vzpřímené. A když už jsme tam byli, tak ještě dokoupit dvě převislé begónie, vida, jsou rajčata tak tři sazenice jen tak na chuť do květináče, no a ipomea, ta musí jít do nové sestavy mis jako prvek který v prvním patře bude převisat dolů. No, jó, ostrožky, zas mi nějak, už po kolikáté nezvládly zimu. Nechápu, vždycky jsem měla tak nádherně bohaté trsy, a teď najednou jsou tak nějak háklivé.... A růže! Popínavá, protože zřejmě Myšpulín se rozhodl mi přesadit někam jinam plamének, ale neřekl kam, tak aby nebyla ta červená u oblouku sama. Suma sumárum, první litr za kytky fuč. A to ještě stejně mne jedna návštěva čeká, abych mohla dokoupit trvalky které už díky věku odešly. Jen potřebuju vědět kolik a čeho nevydrželo ....

Konečně začínají letos kvést, o dost později než v jiných letech, i fialový si dává načas s růstem, už jsem myslela že je po něm. Budu si muset letos, pokud pokvete, zas vrazit jednu odkvetlou hlavičku do hlíny abych měla pro případ nové sazeničky



Hyacintoviště naznalo určitou úhonu, objevila se volná místa, ta už byla vloni, protože jsem už dva roky nekupovala žádné rychlené. Max tak jednu dvě. Budu to muset urychleně letošní zimní sezónu napravit, abych zas měla pěkný barevný koberec a hlavně prostřený stůl pro včelky


Sasanky v záhoně už taky pěkně kvetou, i s nimi to vypadalo nahnutě, ale prostě zima je, co si budeme povídat a ony jsou rostlinky sluníčka a teplejšího počasí



Za to ty hajní, těm nějaký ten stupeň u nuly, nebo lehce pod ní žádné vrásky na duši nedělá, ty se bělají hojně 


A nesmím samozřejmě zapomenout na sedmikrásky 




22 komentářů:

  1. Potěšila jsem u tebe oko a pěkně jsem si početla, o muškátech letos musím říct, o těch mých, že se mi jich polovina rozhodla odejít a budu je muset dokoupit. Jiřina z N.
    jenže, já mám jen pidibalkon, Wendy, tvé latifundie jsou asi něco jiného

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muškáty jsou na pět oken, a ještě mi zůstala dvě okna na terasu prázdná, tam si dokoupím jen nějaké letničky. A do sestavy mis přijdou zas afrikány. Ještě tedy něco do závěsných květináčů na terasu, to se uvidí co mne napadne.

      Vymazat
  2. Sedmikrásky jsou vskutku fešné.

    OdpovědětVymazat
  3. Už Ti to na zahradě začíná hezky kvést. Tomu mému zahradníkovi už konečně na chalupě rozkvetl hyacint, má fialový, ale bohužel mi ho nenafotil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle hajní potvůrky kvetou každý rok hojně, tedy až na ty křivatce, ty ubývají. Teď už začnou tulipány, včera jsem si stříhala první kytici do vázy, narcisky už postupně rozkvétají taky a okrasné česneky už mají v úžlabí listů taky poupata.

      Vymazat
  4. Hyacintoviště-to ba mě nenapadlo. Co tam dáváš, když zatáhnou? Já jich mám hromadu - taky z těch rychlených- ale všude mezi trvalkami. Měj se hezky. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono lupení tam zůstává zelené ještě dlouho po odkvětu, ale já pak na kraj záhonku dávám lem z afrikánů který to krásně skoro celé zaroste.

      Vymazat
  5. Vendy, já už se taky těším do zahradnictví a na nakoupení kytiček. Kvete Ti to moc hezky, nám teď začínají tulipány. Ale i slimáci...Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S mnoha ženskými tam jsme se shodly na tom, že když tam vlezeme tak nám tečou sliny jak čoklům nad žrádlem. Jen by to nemělo být tak drahé.... Oproti předloňsku zvedli ceny o dvacet korun. Což se nezdá při pár kouscích tolik, ale při plném košíku už to je dost. Oproti poslední návštěvě, kdy jsem vezla dvě přepravky plné a platila kolem pětistovky jsem teď za menší množství platila tisícovku. Tedy s tím, že tam byla ta růže za dvě stovky. No stejně tam ještě s dcerou pojedeme pro letničky, a já ještě pro nějaké trvalky až uvidím co mi kde na záhonu zašlo.

      Vymazat
  6. Děkuji za krásné fotky a přeji hodně zahradnických úspěchů!
    Měj hezkou neděli, Vendy. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidím co mi zas přežije nebo ne. Pokud mi ty muškáty nezdecimují opět mšice tak by měly vydržet, jsem zvědavá jak si povede nová popínavá růže. A to ostatní si myslím by mohlo vydržet....

      Vymazat
  7. Vendulka měla kytku z jarních květin a byla jsem překvapená barevností a množstvím různých květin.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud byla ze skleníkových, tak tam je barevnost a možnost druhů opravdu velká. Od tulipánů, přes narcisky, snědky, frézie až k různým doplňkovým květům.

      Vymazat
  8. Krásný pokoukání i počtení, naprosto chápu tvé pocity v zahradnictví, já budu mít to samé, až otevřou obchody s oblečením, to se obávám, že budu jako urvaná ze řetězu :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já po nákupech oblečení nějak ani netoužím. Jo, potřebovala bych asi nový džíny, ale ne nutně, jedině kdo potřebuje nové oblečení je mužskej, od fusek po džíny a trika.

      Vymazat
  9. V květinách se vůbec nevyznám, za to choť pořád něco kupuje, truhlíků má snad 30 a k tomu x stromků. Ale na pohled jsou krásné :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No nechtěj vědět kolik ještě má prázdných truhlíků, do kterých by se dalo sázet! Jenže nejsou kam dát. ;-)

      Vymazat
  10. Vendy, krásné fotky. Já jedu na zahradu zítra a jsem na ni moc zvědavá. Manžel tam jezdí častěji, ale nechce nic fotit ani malým kompaktem. Škoda, že jsou ráno ještě mrazíky. Prý začíná kvést meruňka a to by jí mrazíky moc nesvědčily. My jsme ji posazili blbě. mala být více na sluníčku. Moc se mi líbí koniklece.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deska sice v noci mrzlo, ale ráno z toho bylo jen troška jinovatky ve stínech a led na pítku pro včely a ptáky. Tak doufám, že už to konečně skončí, i když předpověď na květen moc tepla taky neslibuje...už bych potřebovala dát ven a přesázet fuchsie, ale zatím to je na ně studené. Musela bych je zas ostříhat a bojím se, že by nekvetly už v létě vůbec. A krvokvěty už lezou taky ven, i kaly. Dneska chci zasadit kanu do mísy a chocholatice do květináče. Měla jsem je podvakrát v záhonu a vloni mi málem shnily.

      Vymazat
  11. Jo jo, sedmikráska patří do jarního trávníku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky sekání sekačkou jsem je tedy o dost zredukovala, byly všude, i v záhonech a než jsem je odtamtud dostala to byla dřina. Teď mi tu pro změnu bují kopretiny který obsekávám.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....