21 dubna 2021

Myšlenky se někdy ....

 

.... ubírají zvláštním směrem a spojují se v 
zcela nečekaná spojení z kterých vznikají různé věci. Já třeba přes včerejší vzpomínání na lázně Mšené jsem se dostala až k mejlu že dnes končí akce v Happy foto na levné A4 fotoknihy. A vzpomněla si na jeden komentář i otázku v povídání pro Klub blogerů. Jestli neplánuju krom nějaké výstavy i vydat svoje výtvory básnické. Jak víte, jsem v tomhle strašně nesebevědomá a chybí mi určitá drzost k tomu někoho oslovit. Takže mne napadlo, že si udělám svou vlastní knižní podobu básniček spojenou  s fotkami. Výběr fotek byl tentokrát lehký, vybrat ty nejsvětlejší aby přes ně byl vidět text. Básničky mám naštěstí uložené v jedné složce, a tak nebránilo nic tomu, dát se do práce. No, zabránilo. Zjistila jsem, že v programu na vytvoření knihy nelze vkládat zkopírovaný text do obrázku. Představa přepisování každé jedné básničky do fotky mne tedy neuchvátila a já se na to vykvákla. Jenže! V práci mi to nedalo a pořád jsem přemýšlela jak to udělat. Jsem blb, protože to úplně nejjednodušší řešení mi unikalo. Ale nakonec jsem ho chytla. Přidat ten text v editoru do dané fotky. Hrála jsem si s tím včera do noci, abych dnes už skoro hotovou knihu musela smazat, všechny fotky zmenšit a znovu je nasázet do připravených stránek. Už zase jsem měla cukání se na všechno vykašlat, ale nakonec jsem se kousla a knihu dodělala. A teď jen budu čekat až dorazí. I když nevím jestli se tím budu někomu z rodiny chlubit ....

A takhle nějak to vypadá






28 komentářů:

  1. Je dobře, že jsi se kousla, překonala nechuť a knihu vytvořila. 👍👍
    Budeš mít trvalou památku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak akorát asi pro sebe, pochybuju že to někomu z domova budu ukazovat....

      Vymazat
  2. Líbí se mi moc,jak si to uspořádala.Bude to krásná kniha.Já se s fotoknihou vždy mořila po dovolených s vnoučaty,aby měly vzpomínku.
    Měj se hezky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělat fotoknihy mne baví, ale tohle šlo, když jsem tedy přišla jak na to, pak už jak po másle.

      Vymazat
  3. Jsi šikulka. Všechno zvládáš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale s největším sebezapřením :D.... Ne, ono někdy mne to baví, ale když mi to začne zlobit tak to mne tedy fákt naštve a mám chuť se na to vykašlat. Tady byl daný ten termín, protože jsem jaksi to furt odkládala a najednou hele! a den do konce....

      Vymazat
  4. Vendy, je moc dobře, že jsi to nevzdala. Bude to krásná kniha.

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to krásně. Zvolilas dobré podklady, takové, aby bylo dobře čitelné písmo. - Taky mi vadí, že do fotoknih nejde přidat delší text, maximálně kratinký popisek. Chtěla bych něco jako fotoknihu, ale s větší dávkou textu a marně přemýšlím, jak na to (nechci nic co se vyvazuje do kroužkové vazby a pak se může potrhat právě v oblasti těch kroužků - líbila by se mi skutečná kniha).
    Tak ti přeju aby tenhle projekt vyšel! Nakonec, i vnučka jednou bude hrdá, že má babičku básnířku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyl se, on tam vkládat text jde, a kolik ho tam chceš mít, jen tam nejde vkopírovat do té fotky, tak jak to vidíš na obrázku, on by se tam dal vepsat. Jenže tolik času jsem neměla, abych těch cca 40 básniček vpisovala ručně. Hele, najdi si Happy foto, přihlaš se tam a počkej si na akce. Tohle jsem taky dělala v akci, ta kniha mne vyšla v tvrdé vazbě na 350 Kč i s dopravou. Mají dobrý program na fotoknihy, buď si děláš kompletní úpravu sama, nebo si dáš přednastavenou šablonu. A je tam možnost dávat delší text podle toho jak a kam chceš. Já už takhle mám od nich dvě fotoknihy. Tahle bude třetí. Dvě předchozí mám ze SAAL, ale ty byly opravdu v zaváděcí akci, s dárkovým kuponem, takže jsem se vešla s cenou do ceny kuponu a zaplatila jen poštovné. Řekla bych, že to happy foto je v akcích nejlevnější a kvalita je taky dobrá. Jak CEWE tak Rajče i ve slevách pod šestikilo za obdobnou knihu nejdou.

      Vymazat
  6. Takové kousnutí může mít dva významy, bud ti osud hází klacky pod nohy a všechno komplikuje, čímž ti říká, aby ses na to vykašlala, nebo je to zkouška a máš se na to vrhnout. Tedy alespoň u mě tomu tak je :D. Přeji, ať výsledná podoba dopadne dle tvých představ :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak u mě to je ten druhej případ. Sice nadávám a říkám si že se na to vykašlu, ale nakonec to dotáhnu do konce. Akorát že jsem přišla na to, že jsem nejmíň deset básniček ještě neměla stažených a uložených ve wordu, takže až zas bude nějaká akce, tak budu muset svou literární tvorbu v knižní podobě dotáhnout do konce. Mám tam taky ještě i několik povídek, takže to můžu nakombinovat. A to jsem si ještě takhle chtěla udělat i ty výstavní fotky z e-galerie. Ale tam jsem si říkala, že by mohl stačit i sešit, nemuselo by to být jako kniha, většinou už je stejně mám v jiných knihách. Prostě jen něco jako katalog.

      Vymazat
  7. Vendy jsi šikovná - nejdřív výstava, teď kniha. Moc se mi to líbí. Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha, narozdíl od výstavy bude spíš jen tak pro mě a pro mé oči. Z rodiny by to asi neměl nikdo vidět, protože by z toho mohly vzejít určité nepříjemnosti.

      Vymazat
  8. Vendy, to je výborný nápad. Fotogragie jako pozadí pro verše je super a kniha bude nádherná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je to vlastně skoro stejný systém jakým si děláš knihy ty. Taky máš jednu fotku jako pozadí a do ní si vkládáš další vybrané fotky.....

      Vymazat
    2. Přesně tak. Je to krásné.

      Vymazat
  9. Určitě z ní budeš mít radost. Já jsem dělala asi 10 různých fotoknih a několik kalendářů, zkoušela jsem různé programy od různých výrobců a nakonec jsem se stejně předloni vrátila v CEWE. I když je asi nejdražší tak za ty ušetřené nervy mi to stojí. Pěkný víkend. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už mám taky čtyři normální, tři s fotkami na všechny téma a jednu speciálně s fotkami z adventních výletů. Tak tohle bude zas něco trochu jiného... mě připadají všechny programy stejné. Buď si můžeš vybrat vlastní tvorbu a dělat si to podle svého anebo z přednastavených šablon. Tam už pak jen dodáváš svoje fotky. Já používám vlastní tvorbu, ale na stránku si dávám už přednastavené rozdělení fotek podle toho kolik jich chci na stránce mít. Víš co, když to neděláš na poslední chvíli, jako vždycky já, tak je to pohoda a radost, když máš den a ještě ti to nejde tak jak sis myslela, jsou to nervy ;-)

      Vymazat
  10. To je velice krásný nápad. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen jsem trochu zvědavá na konečnou velikost písma, když to děláš, tak to úplně nejde odhadnout jestli to je velké nebo malé na té celé stránce. Mám zatím zkušenost jen s nadpisy z ostatních fotoknih, ale souvislejší texty jsem tam nikdy nedávala.

      Vymazat
  11. Vendy, určitě bude kniha nádherná. Já ji také tvořila, ale bez básniček. Hezky sis pohrála a věřím, že výsledek bude stát za to. Už teď v náhledu vypadají listy moc hezky. A ta fotka vlčích máků je super.
    Přeji hezký víkend. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak normální fotoknihy mám už čtyři. Tohle je takový hybrídek mezi fotoknihou a normální knihou. K těm básničkám se tyhle fotky starosklíčky hodí, mají takový trochu jiný vzhled, jsou i světlejší, a to jsem ještě vybírala ty nejsvětlejší.

      Vymazat
  12. Vypadá to krásně. Vím, že kdysi Robka také zmiňovala knížku, kterou si v takovém počítačovém programu vysázela, ale pokud si pamatuji, bylo nutné to udělat na jeden zátah a ne na pokračování, z tvého popisu se mně zdá, že i tys měla takové omezení. Musí to být nervy, aby se to nepřerušilo a nemuselo se začínat od nuly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dá se i na pokračování, to není žádný problém, rozdělanou věc si uložíš na jejich cloudu a znovu otevřeš když potřebuješ, ale tady byl problém, že jsem to stále a stále odkládala, až jsem zjistila že do konce akce zbývá jeden den. Já spíš měla omezení v tom, že nešly ty texty vkopírovat do těch stránek tak jak jsem si myslela že půjdou, ono možná to tam někde i je ta možnost, ale já neměla čas po tom pátrat, takže jsem to musela udělat v jiném editoru a pak už jen ty stránky sázet do knihy. Takhle já dělám ty knihy vždycky. Na poslední chvíli a pak se u toho vztekám když to nejde tak jak si usmyslím a díky tomu to musím předělávat. kdyby to dělala dřív, všechno bych si ozkoušela v klidu a pak to udělala bez nervů. Takto si dělala knihu své literární tvorby i Vyzobaná slunečnice, na tu jsem si vzpomněla a nechala se inspirovat.

      Vymazat
    2. Ale je fakt, že úplně první fotoknihu jsem opravdu musela dělat na jeden zátah a to dokonce třikrát, protože se jim nějak zhroutil systém a nenahrálo se to. A nebylo to ani uložené....takže jsem začínala zas a zas od začátku.

      Vymazat
  13. Jsi dobrá, že jsi se zakousla. Já si vyrobila knížečku s háčkovanými věcmi, ale kolegyňka mi ji polila, nechtěně...Zkusím to znovu a lépe. Je škoda, že tvoje básně budou jen u tebe, píšeš totiž moc zajímavě...💝

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....