14 ledna 2020

Něco jako ...





.... ohňostroj. Vesnický. O který se postaralo pár sousedů. Vím, že se letos opět rozhořely velké debaty o tom jestli v Praze a vůbec všude ohňostroje ano či ne. Hlavním argumentem proti jsou stovky zraněných a mrtvých divoce žijících zvířat, dalším zbytečně vyhozené peníze. Jenže co se týče peněz nějak mi to tedy nehraje s letošním rozhodnutím magistrátu Prahy uspořádat místo ohňostroje stále oblíbenější videomaping. Což o to, je to záležitost pěkná, multimediální podívaná, ale ... zatímco tedy Praha videomapingovala, zastupitelstvo obvodu Praha 2 ve spolupráci s ohněstrůjci a hlavně obyvateli ostatních obvodů uspořádala ohňostroj klasický. Vybralo se na něj od lidí, kteří si přejí zachovat tradici novoročních ohňostrojů, takže zastupitelstvu to zatížilo rozpočet minimálně. Jenže jak se ukázalo, zatímco tolik zatracovaný ohňostroj stál jen čtvrt mega, do nebes vynášený videomaping stál dvě mega. No dobře, opakoval se třikrát, ohňostroj jen jednou. Nicméně ten rozdíl v ceně je hodně propastný. A co si budeme povídat, shlédla jsem videomaping na stránkách města a rovnou můžu říct, že z těch dvou akcí byly zbytečně vyhozené právě ty dvě mega. Ostatně i u obyvatel a návštěvníků Prahy moc pochvaly nesklidil, spíš naopak, kritika byla velká. 
Znám osobně i druhou stranu ohňostrojů, strach zvířat z toho rámusu. Náš první Báča toho byl důkazem. Ovšem v jeho případě za to spíš mohlo trauma z doby kdy byl štěně a sebralo ho auto a táhlo ho pod sebou nějakých padesát metrů, takže šílená panika u něj nastávala i z obyčejné bouřky nebo když seděl v autě a to nastartovalo. Jinak můžu říct, že jak všechny naše kočky, tak i psi a dokonce i papoušci tenhle silvestrovský rachot zvládali a zvládají bez problémů a bez jakéhokoli výcviku či utišujích prostředků. 
Dokonce jsem ani nezaznamenala při novoročních procházkách jakýkoli hromadný úhyn ptáků v okolí vesnice. Tím ovšem neříkám že nemůže být, jenže taky může být i z jiného důvodu. Já osobně ohňostroje mám moc ráda, je v nich cosi magického. A myslím si, že než jeden novoroční ohňostroj  a slavení napáchá víc škod to, že prostě úderem prvního prosince začnou lidi práskat a čím hlučnější petardy, tím líp a pokračuje to až do půlky ledna. Tady vidím práci pro legislativu. Tohle bych zakázala. A zakázala bych natvrdo prodej dělobuchů a dalších hlučných petard a pyrotechniky určené pro ty, kdo mají oprávnění dělat ohňostroje. A natvrdo takový dokázaný prodej trestala. Že jde dělat i tichý ohňostroj ukázala některá krajská města. Prostě 31.12. si bouchejte, prvního ledna udělejte jeden velký oslavný ohňostroj ale to je tak všechno. Víc ani ťuk. Ticho po pěšině. Jinak porušujete zákon. Jenže o tomhle se u nás tak akorát řeční ale nekoná.
Další možností náhrady klasického ohňostroje jsou buď laserové show anebo, a co je fakt úžasné a nabízí to ohromné možnosti které ohňostroj ani při nejlepším umění ohněstrůjců nedokáže, je využití dronů. Ti z vás kdo jste na fb mohli jste zaznamenat video odněkud z Asie, kde právě drony nahradili klasický ohňostroj a byla to velká paráda! Jak bylo možné vidět v televizi, některé metropole kombinovali videomaping, lasery i ohňostroj. Ono všechno jde, jen to chce trochu ohleduplnosti. A když schází tak holt musí nastoupit vyhlášky a zákony. Pokud si může každá obec zakázat vyhláškou sekání trávy v neděli tak může zakázat i práskání mimo Silvestra. Když už neumíme tedy být ohleduplní ....