11 ledna 2019

Po filmech ....




....Tanec s Vlky, Titanic, sérii Pán prstenů nebo Avatar, je tu další který válcuje dnešní kina po celém světě. 

Pro mne osobně je jednou z nejlepších rockových skupin všech dob na světě, skupina SMILE s frontmanem Farukkhem "Fredericem" Bulsarou.....
Moment, že neznáte žádnou takovou skupinu a v životě jste o ní neslyšeli? A když to napíšu takhle: 
Pro mne osobně je jednou z nejlepších rockových skupin všech dob na světě, skupina QUEEN s frontmanem Freddiem Mercurym ....
Aha, a už jsme z Prahy doma.

Film který momentálně v návštěvnosti vládne kinům, a  začíná dotahovat vůbec nejúspěšnější Avatar je skvělý film BOHEMIAN RHAPSODY
Jak napovídá název, sejdeme se v něm se skupinou QUEEN a jejími největšími hity, ale hlavně s frontmanem a majitelem  nejúžasnějšího hlasu v rockové historii Freddiem Mercurym.

Jedná se o životopisně - dokumentární film, částečně se trochu z pravdou v některých věcech rozcházejících se, což ale zas tak moc není na závadu, protože jestli tahle nebo jiná píseň vyšla v tomhle nebo onom roce není opravdu životně důležité. Snad jen opravdu pro fajnšmekry a detailní znalce a milovníky této výjimečné, a v hudebních nápadech vymykající se skupiny. 

Sledujeme zde příběh člověka, který věřil v to, že dosáhne všeho co si zamane, ale platil a nakonec zaplatil krutou daň za to, že byl jiný.
Příběh začíná v roce 1970 kdy se mladý Farukhh Bulsara, student grafiky setká ve studentském klubu s hudbou skupiny Smile, jejímiž základními pilíři jsou student astrofyziky a geniální kytarista Brian May a student lékařské fakulty obor zubař a bubeník Roger Taylor. Setkají se v okamžiku, kdy jejich sólový zpěvák odejde (tady je oproti skutečnosti malá odchylka, znali se už dřív a Freddie se už dřív snažil do skupiny dostat) a Freddie se stane tím, kdo stojí za zrodem fenoménu jménem Queen.

Poznáme jak se rodily hity We Will Rock You, We Are Champions, a hlavně jejich asi nejznámější skladba podle které se jmenuje i celý film Bohemian Rhapsody a to jak těžké bylo jí prosadit do rádií, aby se ale z ní stal celosvětový megahit. To že nebýt umanutosti Freddieho, jeho přesvědčení že právě oni dobudou hudební svět, a jeho schopnosti o tom přesvědčit všechny kolem sebe. Také o tom, jakou musel za svou jinakost a výjimečnost zaplatit daň. O napjatých vztazích mezi otcem a synem, ale i o jeho aroganci, o jeho smutku a rozpolcenosti když si uvědomí, že přestože miluje svou jedinou životní lásku Mary, muži jsou těmi kdo ho přece jen přitahují víc, alkoholová a drogová opojení ve společnosti falešných přihřívačů polívčiček a kruté vystřízlivění když se dozví že má AIDS. A to je asi ten nejsilnější okamžik filmu, protože tenhle verdikt se dozví týden před ikonickým koncertem Live Aid kde skupina vystoupí a který později hudební kritici prohlásili tím vůbec nejlepším živým koncertním vystoupením v historii živých koncertů.
Ve filmu tomu předchází jakýsi rozpad skupiny, který se ve skutečnosti nekonal (členové se po dobu natáčení sólových alb Freddieho věnovali svým vlastním plánovaným sólovým projektům) a znovusetkání týden před tímto koncertem. Ale tím se vlastně v kontextu toho, jak Freddie všechno pak při koncertu zvládnul, stávají tyto scény ještě silnější a dojemnější.

Dojem skutečnosti navíc vyvolává i skvělý výběr herců jejichž podoba, obzvlášť co se týče hlavního představitele a kytaristy Briana Maye je skoro dokonalá. Chvílemi zapomínáte že se nedíváte na ně samotné. A to se dá říct i o soundtracku k tomuto filmu. Málokdy rozeznáte to, co zpívá Rami Malek v roli Freddieho a co je originál Freddie. 
Ve filmu samotném je jeho zpěv namixovaný ze tří hlasů. Jeho, imitátora Marca Martela a originál Freddieho.
Film je skvostně zvádnutý i v tom, že není podbízivý, inklinující k bulváru, ale naopak velmi citlivě jsou zpracované  scény kdy si Freddie uvědomuje že muži jsou jeho osud, i když se tomu snaží bránit ze všech sil. To že vám běhá mráz po zádech a nejen po zádech po celý film je asi dané i tím, že od začátku víte jak to dopadne, ale snažíte se podvědomě Freddieho  varovat před některými lidmi, před drogami a promiskuitou. Že se mu snažíte říct zůstaň s Mary a bude s tebe hudební bůh a dokážete věci, které nikdo nedokázal. Nahrajete ještě spousty písní které přežijí desetiletí ....

I když vlastně tohle všechno se splnilo.
Jen vám bude neskutečně líto, že nikdy nebudete mít šanci zažít tu atmosféru koncertu, jaká vládla ve Wembley a ostatně na každém z jejich koncertů...


P.S. Upozorňuju vás, že tenhle film je z těch, které budete, pokud vám hudba QUEEN něco říká, chtít vidět znovu a znovu. A proto se taky na něj nedá nikde do kina pořádně dostat, protože je stále vyprodáno!

A nakonec dvě videa jako malá ochutnávka


A ikonické vystoupení na Live Aid. Uvědomte si, že TAKHLE  to zazpíval člověk, který si krátce před tím vyslechl rozsudek smrti.


P.S.S. Víte co bylo příčinou toho neskutečného hlasového rozsahu a  nezaměnitelného zabarvení? Čtyři zuby navíc! 
A i když o tom ve filmu není zmínka, onen jediněčný a okamžitě identifikovatelný zvuk sólové kytary Briana Maye, podle kterého okamžitě jakoukoli melodii skupiny poznáte, je zásluhou toho, že kytaru si Brian stavěl sám. A klidně i ze starého dřevěného obložení krbu....