Asi první a poslední (zatím to tak vypadá) recept
pro Vendy (Eumenidas) do její letní kulinářské soutěže je na moučník. Rychlý, jednoduchý a děsně návykový (tedy pro mne určitě). Jeho výhodou je rychlost přípravy, lehkost a možnost obrovské variability co se týče ovoce do něj přidávaného. Navíc si ho můžete udělat i na chatě nebo kempu, stačí jen mít po ruce ledničku. Jo, nemusí k tomu být trouba ale lednička! A co to tedy je? Tvarohová nepečená bábovka! Možná jste recept viděli na naší Velké Sestře Nově od novodobého kuchyňského guru Ládi Hrušky možná ho, stejně jak já, už znáte leta jen jste na něj trochu pozapoměli a možná je pro vás novinkou. Já sama si ho právě v telce připoměla. Je trošku jiný než znám já, ale stejně dobrý. První variantu jsem dělala podle Ládi, druhou variantu už podle sebe. A cože tedy budete potřebovat?
Na variantu A: 2 tvarohy
1 zakysanou smetanu
1 ztužovač Dr. Oetker do krémů (takový ten malý pytlíček, naprosto stačí)
1 balení piškotů kulatých
1 vanilkový cukr
cukr krupice dle chuti
sezónní ovoce nebo kompot
Moje varianta B: 1 tvaroh
1 zakysaná smetana
1 řecký bílý jogurt
1 balení cukrářských piškotů
zbytek z varianty A
A teď co s tím. Všechny ingredience smícháme dohromady v jedné míse, v druhé si podle návodu připravíme ztužovač. Do něj pak vmícháme obsah první mísy. Přidáme ovoce podle chuti a do bábovkové mísy dáváme postupně vrstvu piškotů a vrstvu krému (moje lenora prostě naházela piškoty do mísy s krémem a bylo, stejně ty piškoty vždycky po přidání vrstvy krému někam uplavou) a tak pěkně dokud není všechno v bábovce a pak šup s tím do lednice.
Moje varianta B. Postup smíchání je stejný až do puntíku jak varianta A. Změna nastává v okamžiku kdy se přidávají piškoty. Ty se totiž někde vedle v jiné míse pokapou pěkně buď rumíkem anebo instantní kávou se stejnou přísadou nebo ochucenou amaretem či jiným likérkem. No a pak se skládají nebo vmíchají do krému.....
Fáze smíchání všech komponentů.
V tomhle případě jsem použila mandarinkový kompot, protože z drobného čerstvého ovoce neměli v marketu nic. Doma jsem použila borůvky.Ovšem po dohotovení jsem zjistila že tu máme za dílnou spousty kráááásných ostružin....divokých. Ne šlechtěných....
Naformátování do bábovkové formy
A výsledný produkt. Kdo má silikonovou formu bude mít ještě hezčí. Já prováděla v podmínkách chatařských do staré hliníkové. Takže je po vyklopení trochu oškubaná. Ale pokud se dozdobí pěkně šlehačkou.....
Dobrou chuť