01 října 2022

Bizarnost, parodie, groteska ....

 


.... absurdita, kýč ale i určitá genialita v jednom 
filmu na jednom místě. To jsou nejčastější popisky v recenzích na jeden sice americký (režisérem) film ale natočený evropsky v Evropě. Ten film se jmenuje Grandhotel Budapešť a v roce 2014 ho natočil mladý americký režisér Wes Anderson. Možná někdo z vás, hlavně filmových fanjšmekrů některý  z jeho filmů viděl, ale já se naprosto ztrácím a tohle je první film který jsem viděla. Co mi připomíná nebo k čemu ho přirovnat mi stále uniká, nějak mi prostě stále chybí ten správný popis, ale dal by se trochu přirovnat k některým filmům Oldřicha Lipského (Tajemný hrad v Karpatech, nebo Adéla ještě nevečeřela) případně Menzelův Konec starých časů, ale třeba animovanými částmi i k Zemanovým filmům.
Film je jak omalovánka, hýří barvami, zároveň ale vypadá jak jedna velká kulisa loutkového divadla. 
A teď o čem vlastně tenhle film je.....

V jedné bohem zapomenuté zemičce jménem Zubrowka, mezi dvěma válkami funguje luxusní Grandhotel Budapešť a jeho dokonalou fukčnost zajišťuje šéf hotelového personálu pan Gustav (Ralph Fiennes) legenda ve všech světových hotelích. A zajišťuje ho až tak dobře, že je milován všemi návštěvníky jejíž přání plní ještě dřív než ho vysloví. Milován je i fyzicky, hlavně staršími i starými ale nutně bohatými dámami, kterým vrací s bravurou jemu vlastní pocit mládí a obdivu. Když mu jedna taková, madame Desgoffe und Taxis (Tilda Swinton)  odkáže před svou ne zcela dobrovolnou smrtí velmi vzácný a velmi drahý obraz, rozjede se kolotoč bizarních situací. Pan Gustav se stane terčem hněvu rozzlobených příbuzných hlavně syna Dimitriho (Adrien Brody) a jeho pravé ruky nájemného vraha Joplinga (Willem Dafoe) navíc po něm jde i místní policie v čele s velitelem Henkelsomem (Edward Norton). Ve všem mu pomáhá mladý hotelový poslíček Zero Moustafa (Tony Revolori) kterého si pan Gustav vychovává jako svého nástupce. 
Zero (F. Abraham Murray) jako starý pán je také vypravěčem celého bizarního příběhu  a vypráví ho Spisovateli (Jude Law), když se v tomto už své luxusnosti a hostů zbaveného a zašlého hotelu jednou sejdou. 

Pro mne je tento film hlavně hereckým koncertem pro Ralpha Fiennese a mladého herce Tonyho Revoloriho který je britskému herci rovnocenným partnerem. Ovšem i těch malých a nejmenších rolí se ujali hollywodské hvězdy jako je již zmiňovaná Tilda Swinton (dokonale maskovaná jako 85 letá hraběnka) Jeff Goldblum v roli advokáta, ale třeba i Bill Murray, Owen Wilson a Harvey Keitel.
Pro natáčení se hlavním městem stal německý Görlitz (Zhořelec) ale k vidění je zde i drážďanský Zwinger, skalní most Bastei nebo ikonický výtah v městečku Bad Schandau. Původně se měl film natáčet v Čechách, ale kvůli nevyjasněným podmínkám filmových pobídek se natáčel v Německu a Maďarsku. Jako interiér hotelu posloužilo historické obchodní centrum Görlitzer Warenhaus.
Režiséra Wese Andersona pro tento film inspirovaly texty knížek spisovatele Stefana Zweiga, proto se děj odehrává oproti původně zamýšlené současnosti v meziválečném období.
Film získal celkem 4 Oscary z devíti nominací. Za hudbu, výpravu, kostýmy a nejlepší masky a pět cen BAFTA (za stejné kategorie plus nejlepší původní scénař), zlatý Globus za nejlepší film v kategorii muzikál - komedie.

Ralph Fiennes - pan Gustav a Tony Revolori - Zero Moustafa


Jeff Goldblum - Kovacs


Adrien Brody - Dimitri a Willem Dafoe - Jopling


Tilda Swinton - hraběnka Desgoffe und Taxis


A všechny hvězdy filmu pěkně pohromadě


Momentálně je film k vidění na O2 TV případně v archívu tv PRIMA MAX