01 října 2022

Bizarnost, parodie, groteska ....

 


.... absurdita, kýč ale i určitá genialita v jednom 
filmu na jednom místě. To jsou nejčastější popisky v recenzích na jeden sice americký (režisérem) film ale natočený evropsky v Evropě. Ten film se jmenuje Grandhotel Budapešť a v roce 2014 ho natočil mladý americký režisér Wes Anderson. Možná někdo z vás, hlavně filmových fanjšmekrů některý  z jeho filmů viděl, ale já se naprosto ztrácím a tohle je první film který jsem viděla. Co mi připomíná nebo k čemu ho přirovnat mi stále uniká, nějak mi prostě stále chybí ten správný popis, ale dal by se trochu přirovnat k některým filmům Oldřicha Lipského (Tajemný hrad v Karpatech, nebo Adéla ještě nevečeřela) případně Menzelův Konec starých časů, ale třeba animovanými částmi i k Zemanovým filmům.
Film je jak omalovánka, hýří barvami, zároveň ale vypadá jak jedna velká kulisa loutkového divadla. 
A teď o čem vlastně tenhle film je.....

V jedné bohem zapomenuté zemičce jménem Zubrowka, mezi dvěma válkami funguje luxusní Grandhotel Budapešť a jeho dokonalou fukčnost zajišťuje šéf hotelového personálu pan Gustav (Ralph Fiennes) legenda ve všech světových hotelích. A zajišťuje ho až tak dobře, že je milován všemi návštěvníky jejíž přání plní ještě dřív než ho vysloví. Milován je i fyzicky, hlavně staršími i starými ale nutně bohatými dámami, kterým vrací s bravurou jemu vlastní pocit mládí a obdivu. Když mu jedna taková, madame Desgoffe und Taxis (Tilda Swinton)  odkáže před svou ne zcela dobrovolnou smrtí velmi vzácný a velmi drahý obraz, rozjede se kolotoč bizarních situací. Pan Gustav se stane terčem hněvu rozzlobených příbuzných hlavně syna Dimitriho (Adrien Brody) a jeho pravé ruky nájemného vraha Joplinga (Willem Dafoe) navíc po něm jde i místní policie v čele s velitelem Henkelsomem (Edward Norton). Ve všem mu pomáhá mladý hotelový poslíček Zero Moustafa (Tony Revolori) kterého si pan Gustav vychovává jako svého nástupce. 
Zero (F. Abraham Murray) jako starý pán je také vypravěčem celého bizarního příběhu  a vypráví ho Spisovateli (Jude Law), když se v tomto už své luxusnosti a hostů zbaveného a zašlého hotelu jednou sejdou. 

Pro mne je tento film hlavně hereckým koncertem pro Ralpha Fiennese a mladého herce Tonyho Revoloriho který je britskému herci rovnocenným partnerem. Ovšem i těch malých a nejmenších rolí se ujali hollywodské hvězdy jako je již zmiňovaná Tilda Swinton (dokonale maskovaná jako 85 letá hraběnka) Jeff Goldblum v roli advokáta, ale třeba i Bill Murray, Owen Wilson a Harvey Keitel.
Pro natáčení se hlavním městem stal německý Görlitz (Zhořelec) ale k vidění je zde i drážďanský Zwinger, skalní most Bastei nebo ikonický výtah v městečku Bad Schandau. Původně se měl film natáčet v Čechách, ale kvůli nevyjasněným podmínkám filmových pobídek se natáčel v Německu a Maďarsku. Jako interiér hotelu posloužilo historické obchodní centrum Görlitzer Warenhaus.
Režiséra Wese Andersona pro tento film inspirovaly texty knížek spisovatele Stefana Zweiga, proto se děj odehrává oproti původně zamýšlené současnosti v meziválečném období.
Film získal celkem 4 Oscary z devíti nominací. Za hudbu, výpravu, kostýmy a nejlepší masky a pět cen BAFTA (za stejné kategorie plus nejlepší původní scénař), zlatý Globus za nejlepší film v kategorii muzikál - komedie.

Ralph Fiennes - pan Gustav a Tony Revolori - Zero Moustafa


Jeff Goldblum - Kovacs


Adrien Brody - Dimitri a Willem Dafoe - Jopling


Tilda Swinton - hraběnka Desgoffe und Taxis


A všechny hvězdy filmu pěkně pohromadě


Momentálně je film k vidění na O2 TV případně v archívu tv PRIMA MAX


27 komentářů:

  1. Anonymní1/10/22 15:46

    Vendy, film jsem neviděla, ale slyšela jsem na něho velkou chválu. Jen v nějakém přehledu v televizi, že to dávali. Ale já jsem více venku než doma, natož abych se koukala na bednu. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na něj přišla na O2n TV. Ale dávali ho na Prima MAX, takže v archívu Primy bude určitě k vidění. Jinak televizi pouštím až na hlavní program a to ještě když mne zajímá. Jinak sjíždím právě O2 archív anebo na YT Hercula Poirota. Je to opravdu zvláštní film, já nevím k čemu bych to přirovnala prostě mi to nějak pořád to správné vyjádření uniká.

      Vymazat
  2. Vendy, o filmu jsem četla nedávno v programu. Na TV se moc nedívám, ale program občas projedu. A nějak mě film nezaujal. Když jsem si přečetla ale tvoje hodnocení, docela mám chuť ho zkouknout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já spíš zaregistrovala asi jako první z tohoto filmu někde na netu fotku Tildy Swinton jako hraběnky. A nějak dál jsem se o něj nezajímala. Pak nějak tu a tam na něj odkaz v nějakém článku o filmech a teď jsem na něj narazila když jsem se dívala na O2 co bych si pustila za film. Hele, je to opravdu taková hodně crazy věc, hodně akcí a hodně herců. Nicméně i při tom všem to je vlastně takové one man show Ralpha Fiennese. Uvidíš, zkus to, podívej se. Vypnout to můžeš vždycky ;-)

      Vymazat
  3. Nazdárek, Vendy, už už jsem si říkala, že to nebude nic pro mne a ani nebudu komentovat, nakonec jsem zjistila, že by mne film zajímal kvůli tomu Zhořelci, takže díky za ten obsáhlý a fundovaný text.Na telku rok nekoukám a tudíž by mi tohle uteklo. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve Zhořelci jsem nebyla ale co mne jako první už skoro v titulcích praštilo do očí je ten výtah v Bad Schandau, potom Zwinger a znovu ten výtah a Bastei. Jak malované tak i skutečné. Než jsem si přečetla že to natáčeli ve Zhořelci tak jsem se domnívala že to je Krumlov

      Vymazat
    2. Všechna ta místa znám a tudíž bych film ráda viděla. Je prima, žes to sem napsala. Jiřina z N.

      Vymazat
  4. Film jsem viděl v letadle, když jsem se vracel v létě 2014 z Japonska a hned jsem o něm (4.září 2014) napsal na blogu. Je to jeden z filmů, které si člověk vychutná i v původním znění, i když je v angličtině dobrý asi jako průměrný Zubrowčan :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No a teď mi tedy řekni jak bys ten žánr popsal. Já stále nemůžu najít to správný vyjádření. Možná asi hodně crazy film. Komedie snad ani tak ne. Pořád mi v hlavě sedí, že jsem něco podobného viděla, ale nemůžu si vzpomenout co to bylo za film.

      Vymazat
  5. Film jsem neviděla a podle hereckého obsazení je to přehlídka hvězd.
    Zkusím se podívat na Netflix,zda není v nabídce.
    Vendy,díky za seznámení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš zkusit archív TV PRIMA, dávali ho na PRIMA MAX

      Vymazat
  6. Film jsem neviděla, ale slyšela o něm. Když na něj narazím, podívám se !
    Klidnou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus to, je to takové zvláštně pojaté dílko. Mohla bys ho najít v archívu Primy, šel na Prima MAX

      Vymazat
  7. Ten název mi něco připomíná, ale film jsem neviděla. Musím to napravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda tak trochu ztřeštěnosti, tak tohle je film tak akorát.

      Vymazat
  8. Koktejl herců i děj, které vážně můžu. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak pokud se ti tohle líbí, tak se určitě podívej. Jinak máš pravdu, obsazení je naprosto luxusní....

      Vymazat
  9. Ahoj Vendy, film jsem neviděla, na TV se dívám minimálně. Chci se Tě na něco zeptat, nakoupila jsem plno cibulek krokusů a chtěla bych je zasadit do trávníku jako jsem to viděla u Tebe, moc se mi to líbilo. Ještě to jde nebo už je pozdě ? Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, ne. Můžeš vesele sázet . Dá se až do doby než začnou mrazíky. Jednou jsem tulipány sázela až v prosinci, protože bylo pořád šíleně mokro a pršelo.

      Vymazat
  10. Toz BadcSchandau..to je skoro v Cechach, pres ne jezdi vlak z Decina do Rumburku..A i ten humor nam je blizky, takže...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Bad Schandau jsem byla dvakrát, jednou jsem si prošla městečko a podruhé si byla zaplavat v termálních lázních. A samozřejmě nemohla vynechat cestu tím nádherným výtahem. No je to kousek od Děčína. Dokonce tam byl ve vinárně jeden číšník který tam z Děčína dojížděl. No jelikož jsme nevěděly se spolucestující že je to Čech tak z toho nejdřív bylo takové malé faux pas :D ten humor toho filmu je opravdu bizarní

      Vymazat
  11. Zkusím ho najít na Prima Max nebo jestli nepůjde někde stáhnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím že někde ho ke stáhnutí určitě najdeš.

      Vymazat
  12. Lezarts

    Film jsem viděla. Po počátečních rozpacích ( přišla jsem o začátek) jsem rychle vklouzla do příběhu. Mám ráda styl, taková “pohádka pro dospělé” únik do jiné dimenze.😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho sice viděla od začátku, leč pocity jsem měla stejné. A stejně jak ty, jsem pak do toho příběhu vklouzla.

      Vymazat
  13. Do kina (na rozdíl od divadla) vůbec nechodím a TV nesleduji, tak film neznám, ale pěkně si ho popsala, zkusím ho najít v databázích, také by mě zajímal ten vzácný obraz :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moje poslední návštěva v kině byla před třemi ? lety na Bohemian Rhapsody. A co se týče multiplexu tak ta už je hodně vousatá, to bylo v OC Smíchov na 4D Hvězdné války. Víc teď filmy sleduji v tývý ať při televizních premiérách, z archívů různých kanálů nebo z O2. Což byl právě tenhle případ kdy jsem projížděla co je v nabídce a padla jsem tam na něj. Nejde o to, že bych nechtěla do kina chodit, ale brání mi v tom pracovní doba. Tady se začíná promítat buď v pět nebo v sedm a to jsem už nebo ještě v práci. Být to od půl osmé, tak klíďo chodím.

      Vymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....