Před mnoha lety v Berlíně, tehdy při mé první a zároveň poslední návštěvě v něm jako rozděleném městě, jsme si ve veřejné výsadbě všimli něčeho co vypadalo trochu jako zelí, a trochu jak nějaký exotický květ. Všichni jsme nad tou zvláštností stáli jak svatí na mostě a přeli se o to, co by to mohlo být.
Nakonec jsme bez nějakého výsledku či dohody odešli rabovat místní obchoďáky a nějak se na tu zvláštnost pozapomělo.
Uplynulo nějakých pět šest let (byli jsme tam koncem října 89 kdy se svatořečila sv. Anežka Česká) a tady u nás se začala ta zvláštní rostlina taky objevovat. A byl konec záhady.
Jednalo se o ozdobnou formu rostliny Brasicca oleaca , známou nám všem pod jménem zelí. Jak jinak vypěstovanou v Japonsku a Číně pro ozdobné účely. Já sama jsem je pár roků měla na zahradě v záhonech a místní z toho byli perplex když to viděli. Dotazy na to CO JE TO jen pršely a já nestačila odpovídat. Nakonec tu snad nebyla jediná zahrádka kde by se nevyskytovalo.
Od té doby bylo vypěstováno mnoho barevných, tvarových a velikostních variet, začalo se používat i ve floristice a dokonce se objevila takto krásně barevná i růžičková kapusta. A nejlepší je, že se to dá fakt i jíst....na studeno do salátu i tepelně upravené jako normální zelí....
Já jsem zase nahlédla přes plot a tady je pár snímečků....
Tady je vidět jak forma se "stříhanými" listy tak za ní s klasickými....
Ale nejen do záhonků ale i do truhlíků se dají menší odrůdy sázet. Jejich výhodou je mrazuvzdornost, a to že čím studenější počasí tím více se vybarvují.....