28 srpna 2011

Začíná sezóna padančat....

Podle toho, jak kde moc v květnu řádil sníh a mráz, a jaké kde napáchal škody, začínají buď dozrávat rannější odrůdy jablek, nebo začínají opadávat ty o něco pozdější. A nastává, jako třeba u nás, dilema co s nimi...pokud padají, jako letos jen z jednoho stromku, je to pohoda, ale pokud se zblázní všech pět jabloní a je na nich plno jablek, tak nastane problém....
Žemlovka střídá nákyp, kuchyň se mění na velkovýrobnu štrůdlů, suší se, dělají se povidla, vaří se kompot. A teď už přímo slyším Jéžiš, co takový štráchy, VYPÁLIT a hned je po problému. No je to fakt, jen to má malou chybičku, můj muž je na to moc líný....Nasbírat jablka a odvést je do některé z pálenic mu prostě dělá ohromný problém. Tak si na našich jablkách buď v lepším případě pochutnají sousedé kteří jsou ochotní si je přijít natrhat a kteří na zahrádce ještě nemají jablka, nebo si na nich v lese chrochtají divoká prasátka, když se domluvím s myslivci.

Ale také se z nich dá udělat velice snadný, rychlý a opravdu vynikající koláč. Rychlý na přípravu opravdu je, protože se nedělá žádné těsto, jen se oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka vrství se sypkou směsí. A navíc má dvě varianty, pro milovníky máku, a nebo pro ty, kdo mák nemusí.

Takže varianta s mákem

Na směs bude potřeba: 200 g hrubé mouky
200 g dětské krupice
200 g cukru krupice
300 g mletého máku
1 lžička jedlé sody
Na náplň: 1 kg jablek(ovšem čím víc, tím líp) nahrubo nastrouhaných
1 sáček vanilkového cukru
mletá skořice
cukr krupice
250 g másla nebo Hery


Všechny sypké součásti smícháme a rozdělíme na tři díly. Buď do pekáčku nebo na plech s vyšším okrajem 2Ox30 cm položíme pečící papír a nasypeme první vrstvu sypké směsi. Na ní nasypeme jablka, mírně uhladíme a posypeme skořicovým cukrem (smíchali jsme si v misce skořici, krupicový a vanilkový cukr). Pak posypeme druhou vrstvou směsi a zase proložíme
jablky. Končíme opět sypkou vrstvou. Rozehřejeme si máslo a celý koláč s ním pěkně polijeme. A pak dáme péci do předem vyhřáté trouby na cca půl hodiny, než nám vršek pěkně zezlátne. A jelikož jsme ušetřili nějaké kcal tak na ozdobu použijeme šlehačku a to protože jsme neušetřili jen kalorie ale i síly pěkně ušleháme! nebudeme používat umělotinu ze spreje! Navrch můžeme ještě nasypat sekané vlašské nebo lískové ořechy. Varianta bez máku je jasná, jen si rozpočítáme tu původní dávku máku na zvýšení množství mouky a ostatních sypkých součástí.
Dobrou chuť!!!