03 srpna 2014

Poutní kaple Panny Marie Pomocné ve Vintířově...



Tento příspěvek do soutěže je opět
jedním hostovským. Poslala mi ho jedna z mých čtenářek která sice ke mě chodí ale svůj blog nemá a chtěla se zúčastnit. Tak jsem jí nabídla že může u mne hostovat. Slovo dalo slovo a tak mi poslala fotky i povídání o jedné kapličce ve Vintířově....

Vintířov je malá vesnička v malebné krajině severozápadních Čech. Má dva zámky, dnes v dezolátním stavu. K nim patřila kaple na blízkém kopečku. Z Radonic se sem dostanete po panelové cestě lemované sochami čtyř živlů od kadaňského výtvarníka H. Kiszy. Na úpatí kopečka, u informační tabule, se cesta ke kapličce roztrojuje. Pravá cesta je široká a dá se po ní v suchém stavu projet autem. Prostřední vede po spádnici do svahu po schodech a uvidíte tu mnoho soch. Připomíná křížovou cestu. Levá je lesní pěšinka, u které na vrcholu místní nadšenci zbudovali lapidárium ze zbytků zlikvidovaných obcí vojenského prostoru Doupov.
U kaple je tabule se stručnou pohnutou historií. První červencové neděle se na kopečku pořádají poutě. Prostranství ožije stánky s občerstvením a dárky od místních výrobců. Na letošní pouti měl po mši v kapli koncert Felix Slováček ml. Mše se tu slouží obvykle dvakrát ročně. Radonický obecní úřad používá kapli jako slavnostní místnost. Konají se tu svatby a rozloučení s vycházejícími žáky místní školy. Interiér je vyzdoben díly umělců z blízkého okolí. Jsou tu i fotografie ze zdevastovaného stavu a postupné obnovování několika místními nadšenci.
Přístup k fotografování je prakticky jen z přední strany. Kolem kapličky je úzký pruh trávy, po které se dá obejít, ale hned za ním je poměrně prudký svah, porostlý stromy a křovím. Kaplička je důkazem toho, co lidi zvládnou, když se dají do práce.



Já přidávám že se Hela oprvdu snažila a poslala spoustu pěkných fotek a aby jich nebylo do článku až moc, domluvila jsem se s ní a udělala z některých detailů koláže

Kaplička se v krajině krásně vyjímá a je vidět už zdálky





Kterou cestu si vybrat? Toť dilema.....













Nevím jak vám, ale mě se tahle fotka moc líbí .....


A tady ty slíbené koláže ...... nejprve čtyři živly


Sochy podél "křížové" cesty


Pozůstatky zaniklých obcí


A detaily z vnitřku kaple


Já jsem moc ráda, že tahle moje akce oslovila nejen vás blogery a blogerky, ale i lidi mimo blogový svět kteří se ale tu a tam do něj ponoří a připojí se k ní. Pokud je vás víc, kdo by jste se chtěli přidat a nemáte svůj blog, nebojte se a napište mi do mejlu a já vás tu velice ráda přivítám jako milé hosty na mém blogu a poskytnu vám potřebný prostor.