22 dubna 2011

Nihil, čili nic.....

Jak psát o něčem co je NIC? Vždyť se to zdá jako naprostá nemožnost...Jak mluvit o NIČEM? Vždyť to se také nedá! Ale některé bulvární plátky nám denodenně ukazují že to jde a ještě to lidé kupují a čtou. Že se nedá o NIČEM mluvit? Chyba lávky, denodenně nás o tom přesvědčují naše rádoby celebrity a v poslední době bohužel i naši čelní političtí představitelé. Takže o NIČEM by se mělo jak dát psát tak mluvit.

NIC, latinsky NIHIL dalo vzniknout hnutí tzv.NIHILISMU které zaujímá postoj, či filosofické stanovisko, které pouze a jen odmítá a popírá. Např.možnost pravdivého poznání, existenci Boha ale zejména platnost všech hodnot, autorit a pod. Z tohoto hnutí později vznikli anarchisté.
NIC nemá asi nikdo rád, vždyť vlastně naznačuje že něco chybí, tu peníze, tu láska. Zeptáte - li se někoho jak se má, většinou uslyšíte "Nestojí to za NIC" tedy v té slušnější podobě. Zeptáte - li se někoho kdo hledá práci řekne vám "Kde NIC, tu NIC". Říká se "Kde NIC není , ani smrt nebere" chceme - li o někom říct že neoplývá zrovna bohatstvím ať již materiálním, tak rozumovým. Pokud nás neustále irituje jedna a ta samá věc až do okamžiku kdy vybuchneme a ztropíme nějakou scénu, spolehlivě na nás platí, že "Stokrát NIC umořilo i osla".
Ale najdou se mezi námi i tací optimisté kteří s veselou tváří řeknou "Ale kdepak, NIC mi nechybí!" Tak to jsou opravdu životní šťastlivci. Přijdeme - li někoho poprosit o půjčku prostě nás odbyde slovy "NIC nemám, NIC nedám". I když mi třeba stokrát víme že má....

Já osobně slůvko NIC bytostně nesnáším, zvlášť když je spojeno se zdravím a životy těch na kterých nám nejvíc záleží. Skoro každý den se manžel ptá jak je na tom jeho těžce nemocná maminka, a pokaždé se dozví, že NIC se nelepší a že už se v jejím případě nedá NIC dělat, jen čekat. Na co? Na konec!
Ale tuto středu jsem já osobně neslyšela NIC raději, než PRÁVĚ toto slovo. A proč najednou?
Inu byla jsem na pravidelném dvouletém screeningu a když jsem čekala na výsledky o kterých jsem samozřejmě nepochybovala že jsou jako vždy v pořádku, otevřely se najednou dveře jiné ordinace a ozvalo se moje jméno. Dívám se na dveře a tam je napsáno Ultrazvuk, ale proboha proč? To je nějaká novinka? Když jsem se tedy doktorky ptala proč ještě ultrazvukové vyšetření, jen se na mne podívala a řekla: "Protože se tam objevilo něco co tam minule nebylo, tak si to musím ujasnit." Chvilku jsem tedy překvapeně zírala a ona když viděla můj nevěřícný pohled hned mne začala uklidňovat, že myslet na rakovinu je nemístné, a že právě pro to ujištění že o nic nejde mi musí ten ultrazvuk udělat. Zatím co mi tedy rejdila s ultrazvukem po prsou, já se dívala na rentgenové snímky, kde právě na těch letošních snímcích zářily dva bílé body. A pak přišlo to krásné " NIC tam nevidím, to znamená, že to budou nějaké shluky tukových buněk, které se sice na mamografu ukáží, ale pokud to není žádná kompaktní hmota, ultrazvuk to nevidí a to tedy znamená, že to je v pořádku". Pak mi ještě řekla, ať se pro jistotu objednám za čtyři měsíce na doplňkové vyšetření a rozloučila se se mnou. Musím říct, že tohle NIC jsem slyšela strašně ráda......