No, možná by jste to asi
do mne neřekli podle toho co zde na blogu předkládám, ale jsem člověk který šíleně rád zavařuje a matlá marmeládičky, džemíčky a jiné mňamky. Dejte přede mne ovoce a stává se ze mne zavařovací ďábel...
Dělám marmelády jednodruhové, míchané z ovoce klasického ale i experimentuji z různými druhy. Kompoty dělám z čehokoli co jde. Je ale pravdou že dokud byla děcka malá, měli jsme na zahradě spoustu rybízů, angreštů, malin a jahod. Jak postupně dorůstala, keře stárly a vymíraly a děti se odmítaly účastňovat trhání a raději čekaly až jim to natrhá maminka, snižoval se i objem zavařovaného a mazacího ovoce. O to víc se ale zase různil sortiment marmelád. Začala jsem totiž kupovat vždy určité sezónní ovoce a z něj dělat míň ale různorodých druhů a mixů marmelád.
Nejvíc jsem se angažovala v době kdy jsem trávila z tehdy dvouměsíčním synem a tříletou dcerkou , babičkou a prababičkou půl roku na bývalé chalupě. To jsem dle časopisu o zavařování pátrala a prohledávala lesy a stráně, nosila domů košíky s ovocem a pak zavařovala a zavařovala. Takže když jsme se někdy v září vraceli domů vezli jsme i dva plné velké prádelní koše kompotů a zavařenin plus nádavkem ještě čerstvě nasbírané ostružiny s kterých jsem dělala marmeládu až doma.
A tam jsem také poprvé dělala kompot a marmeládu z ptáčnic. Určitě znáte ty třešňové pecky potažené slupkou které jsou vynikající v okamžiku kdy naberou skorem černou barvu. Kompot byl výborný na dozdobování vánočního cukroví nebo dortů a marmeláda ač o něco pracnější o dost chutnější než z normálních velkých třešní.
A jelikož jeden strom ptáčnic máme na zahradě a jelikož je hýčkán jako pohledová zábrana, tudíž mu nehrozí skácení letos je obalený těmi malými červenými broky.
Díky nějaké zvláštní chorobě či napadení jsem o třešně na chatě přišla a tak abych měla alespoň něco v zásobě, vzpoměla jsem si na tuhle zavařeninu. Pokud máte trpělivost a v dosahu tyhle plané třešně, doporučuji vám vyzkoušet jí. Je chuťově vynikající a holt velikost plodů se dožene jejich množstvím.
Zavařuji s Gelfixem 3v1 tudíž dávka ovoce je 1 kg .
Nasbíráte si 2kg ptáčnic, protože jsou to víc pecky než to kolem.
Dáte do hrnce a půl hodiny dusíte. Propasírujete přes síto a vzniklý protlak odvážíte.
Přidáte Gelfix podle návodu, já tedy pro chuť a vůni někdy přidávám trochu buď rumu pokud je anebo rumové tresti a plním do skleniček....z kilové dávky jsou čtyři sklínky od marmelády z obchodu. Ale opravdu moc dobré!
Dneska jsem dělala mix z malinoostružin, malin, broskví a zbytku protlaku z ptáčnic. A ještě si natrhám ptáčnice na druhou dávku, páč mi opravdu chutná a taky abych měla i pro synka....
Další budou jahody s rybízem(jahody mám u mamči v mrazáku) a pak přijde na řadu rosol z letních jablek a nakonec až dozrají zahradní borůvky tak zavařenina z nich. Pokud se dokopu k tomu abych buď tady nebo na chatě vlítla do lesa na ostružiny tak bych chtěla zopáknout i tu ostružinovou. A pomerančovou a citrónovou a vůbec.... Experimentům zdar !!!