15 července 2013

Marmeláda z ptáčnic....


No, možná by jste to asi
do mne neřekli podle toho co zde na blogu předkládám, ale jsem člověk který šíleně rád zavařuje a matlá marmeládičky, džemíčky a jiné mňamky. Dejte přede mne ovoce a stává se ze mne zavařovací ďábel...
Dělám marmelády jednodruhové, míchané z ovoce klasického ale i experimentuji z různými druhy. Kompoty dělám z čehokoli co jde. Je ale pravdou že dokud byla děcka malá, měli jsme na zahradě spoustu rybízů, angreštů, malin a jahod. Jak postupně dorůstala, keře stárly a vymíraly a děti se odmítaly účastňovat trhání a raději čekaly až jim to natrhá maminka, snižoval se i objem zavařovaného a mazacího ovoce. O to víc se ale zase různil sortiment marmelád. Začala jsem totiž kupovat vždy určité sezónní ovoce a z něj dělat míň ale různorodých druhů a mixů marmelád.
Nejvíc jsem se angažovala v době kdy jsem trávila z tehdy dvouměsíčním synem a tříletou dcerkou , babičkou a prababičkou půl roku na bývalé chalupě. To jsem dle časopisu o zavařování pátrala a prohledávala lesy a stráně, nosila domů košíky s ovocem a pak zavařovala a zavařovala. Takže když jsme se někdy v září vraceli domů vezli jsme i dva plné velké prádelní koše kompotů a zavařenin plus nádavkem ještě čerstvě nasbírané ostružiny s kterých jsem dělala marmeládu až doma.
A tam jsem také poprvé dělala kompot a marmeládu z ptáčnic. Určitě znáte ty třešňové pecky potažené slupkou které jsou vynikající v okamžiku kdy naberou skorem černou barvu. Kompot byl výborný na dozdobování vánočního cukroví nebo dortů a marmeláda ač o něco pracnější o dost chutnější než z normálních velkých třešní.
A jelikož jeden strom ptáčnic máme na zahradě a jelikož je hýčkán jako pohledová zábrana, tudíž mu nehrozí skácení letos je obalený těmi malými červenými broky.
Díky nějaké zvláštní chorobě či napadení jsem o třešně na chatě přišla a tak abych měla alespoň něco v zásobě, vzpoměla jsem si na tuhle zavařeninu. Pokud máte trpělivost a v dosahu tyhle plané třešně, doporučuji vám vyzkoušet jí. Je chuťově vynikající a holt velikost plodů se dožene jejich množstvím.
Zavařuji s Gelfixem 3v1 tudíž dávka ovoce je 1 kg .

Nasbíráte si 2kg ptáčnic, protože jsou to víc pecky než to kolem.
Dáte do hrnce a půl hodiny dusíte. Propasírujete přes síto a vzniklý protlak odvážíte.
Přidáte Gelfix podle návodu, já tedy pro chuť a vůni někdy přidávám trochu buď rumu pokud je anebo rumové tresti a plním do skleniček....z kilové dávky jsou čtyři sklínky od marmelády z obchodu. Ale opravdu moc dobré!

Dneska jsem dělala mix z malinoostružin, malin, broskví a zbytku protlaku z ptáčnic. A ještě si natrhám ptáčnice na druhou dávku, páč mi opravdu chutná a taky abych měla i pro synka....
Další budou jahody s rybízem(jahody mám u mamči v mrazáku) a pak přijde na řadu rosol z letních jablek a nakonec až dozrají zahradní borůvky tak zavařenina z nich. Pokud se dokopu k tomu abych buď tady nebo na chatě vlítla do lesa na ostružiny tak bych chtěla zopáknout i tu ostružinovou. A pomerančovou a citrónovou a vůbec.... Experimentům zdar !!!



23 komentářů:

  1. Na ptáčnice jsem narazila včera,jak jsme byli měřit vodu u pramínku.Docela dost jsem jich snědla a chutnají opravdu výborně.Ale to sbírání. Marmeládka by byla dobrá,ale musel by někdo nasbírat. Jinak,že jsi kreativní,vím už dávno.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Jsou totiž chuťově podstatně výraznější než normální třešně...no chce to trpělivost to určitě, ale zase když jsou jima větve obalené tak to jde hodně rychle. Spíšmě víc štve to pasírování, protože těch pecek je z nich opravdu hodně

    OdpovědětVymazat
  3. Dva stromy mám kousek od domu taky a taky je jím, i když je tam víc pecek jak dužiny.

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to tedy fakt koukám! Řekla bych, že bych se s tím nepatlala, ale vím, že určitě patlala, jen kdyby o výrobky měl někdo zájem. U nás se používají jamy jen do palačinek. A ty zase nemáme každý den. Vy si třeba mažete chleby nebo jak všechno spotřebujete? Mně stačí zavařovat 1x za 3 roky

    OdpovědětVymazat
  5. Jsi šikulka. Já stihnu tak zpracovat, co mi na zahradě uroste a ne tak ještě chodit do lesa. Když ještě chodila maminka, tak nás byla na zahradu i lesní sběr více. Nyní momentálně dělám malinové syrupy a to po částech. Ale také je to jako s ptáčnicemi. Lesní jahody, maliny, borůvky jsou mnohem aromatičtější a chutnější. Kanadských borůvek budu mít jen pár, protože keříky jsou ještě malé a dokonce rodí letos jen jeden.

    OdpovědětVymazat
  6. Já už se vyděsila, že děláš marmeládu z ptáků...

    OdpovědětVymazat
  7. Taky si občas natrhám ptáčnice.Ale ty pecky!

    OdpovědětVymazat
  8. [3]:Jsou to takové třešňové "broky"

    OdpovědětVymazat
  9. [4]:Já to taky tak praktikuju, stejně tak i zelí. Nadělám toho jeden rok co jde a pak jen konzumujem. Nejsem takovj ten každoroční zavařovač kterej plní sklep k prasknutí. Začnu až když je to všechno snědené. Teď když tu není syn bude spotřeba asi menší, nicméně ona i dcera je zdatnej konzument.Ale jak jsem říkala, z jedné kilové dávky jsou čtyři pět sklínek, když je to pět šest druhů ovoce je to tak cc dvacet až pětadvacet sklínek. To není zas tak strašné....

    OdpovědětVymazat
  10. [5]:Já už na sbírání ehokoli v lese nemám trpělivost a obzvlášť ne borůvek. To jsem nesnášela nikdy. Jo pokud je rok kdy si najdu flek a tam třeba hoďku sedím a sbírám tak to ještě jsem ochotná skousnout ale pokud je tuhle borůvka, támhle borůvka, šlapu po lese půl dne a mám jich litr tak to nepřipadávůbec v úvahu něco takového provozovat. U těch ostružin jsem si všimla že jich je díky tomu jak se kácí rok od roku víc a víc. Jsou to první kolonizátoři pasek a krajů lesů. Kanadských mám tři už velké keře a každý rok jsou obsypané.

    OdpovědětVymazat
  11. [7]:Jo ty jsou fakt šílený!

    OdpovědětVymazat
  12. [6]:Jako že ptáčnice je samice od ptáka?    Já jsem dělala dobrej mix a to černý rybíz - jablko. Máme strom z letňáčema a to je vždycky šílenost protože s těma se opravu nedá nic jiného udělat než vozit na kompost. A tak jsem vyzkoušela tuhle kombinaci. Zjemnilo to tu výraznost černého rybízu a zároveň pozdvihlo fádnost těch jablek. Nejlepčí a nejchutnější alespoň pro mne je mix malina - rybíz. Samotnej rybíz moc nemusím, páč jsme ho měli doma pořád. Na býalé chalupě bylo deset obrovských starých keřů které byly rok co rok obsypané a já musela rok co rok oprázdninách a pak i o dovolených dva dny trávit trháním a pak celý rok konzumací rybízové marmelády, neexistovalo že by se koupila jen jedna jediná sklínka nějaké jiné....Pak už jsem si vybírala dovolenou tak aby ještě nebyl k trhání nebo už byl otrhaný Ale chuť k zavařování mi to rozhodně nevzalo!

    OdpovědětVymazat
  13. Tak me to vubec neprekvapuje,ze ráda zavarujes.Vsechny moje kamarádky a príbuzné v CR zavarují,je to asi národní sport c.1 a pri tech cenách a kvalite zavarenin v obchode se ani nedivím

    OdpovědětVymazat
  14. Děláš samé dobroty, ptáčnice tu nemáme, ale babička měla, takové malé nic, ale vím, že jako děti jsme na ně chodili. Strom byl starý a  tak se skácel a tady na okolí asi ani není.

    OdpovědětVymazat
  15. [6]: Vendy ty jsi ale nudle.     

    OdpovědětVymazat
  16. Já jsem asi 20 let zavařoval, a sice meruňkové marmelády. Nedával jsem tam žádné konzervační látky, ale navrch jen nalil asi půl centimetru rumu a nikdy se nezkazily.

    OdpovědětVymazat
  17. [13]: To je samozřejmě taky jeden z důvodů. Spíš jde o to, že mám ráda všechno po ruce, tudíž když si zamanu udělat palačinky se zavařeninou jdu a hrábnu do sklepa do regálu....

    OdpovědětVymazat
  18. [16]: Z meruněk jsem jednou dělala ještě na sídlišti kompot. Tchán tenkrát přivezl z Moravy už nevím kolik desítek kilo. Dala jsem si s tím šílenou práci protože vím že meruňky jsou hodně zrádný pi zavařování, takže jsem vybírala opravdu jen ty nej a ještě všechno omyla div ne v savu, nadělala asi třicet sklenic, dala do chladu a ty bestie stejně začaly kvasit.

    OdpovědětVymazat
  19. Tak to Tvoji další vášeň teda obdivuju, já tomu nikdy nepřišla na chuť, ale bude to prostě tím, že v paneláku člověk k přebytkům ovoce nepříjde. Kdybych měla zahradu možná by mě to trápilo více - ale jsem ten typ, co prostě všechno vrzne do mražáku . Ale pravda je, že marmelády milujem doma všichni...

    OdpovědětVymazat
  20. Vendy, já bych do tebe řekla cokoliv, ty jsi totiž schopná úplně všeho, takže i patlání marmeládiček!   

    OdpovědětVymazat
  21. [20]:Che....tak to máš pravdu že jsem schopná všeho . Jen nevím jestli mi ty ptáčnice na stromě vydržej tak dlouho. Dneska jedem na chatu a já si je včera už nestihla natrhat. Uvidím, možná to ještěudělám dneska a dm je do mrazáku protože ještě nevím kdy se budu vracet.

    OdpovědětVymazat
  22. [11]: Je prima rybíz kombinovat s něčím jiným. Nebo se dá zamrazit a výtečný je do buchet, v zimě pak marmeláda hlavně na vánoční cukroví, ta kyselkavost vyváží přeslazenost a dohromady super kombinace.

    OdpovědětVymazat
  23. [22]:A tak to děkuji za tipy! Něco z toho určitě zkusím

    OdpovědětVymazat

Jsem ráda, že mi zde své komentáře zanecháváte ....