20 listopadu 2022

Dnes trochu odbočím .....

 


..... od fotografií k jinému způsobu obrazového
vyjádření, a to k filmu. Už nejmíň tři roky má manžel k tarifu na telefonu i O2 televizi. Stále mi nabízel, že se můžu také připojit, ale mě to nijak nelákalo. Ale přihodilo se, že jsem se kvůli přechodu internetu k O2 stala také majitelem základní nabídky této televize. Dlouho jsme se tak nějak obcházely, až jsem si jednou řekla, že to tedy zkusím. Co budu povídat, hodně jsme se skamarádily, obzvlášť teď když jsem doma a nemůžu nic moc dělat, tak sjíždím skvělé dokumenty na National Geographic, většinu dílů seriálu o Sherlocku Holmesovi se skvělým Jeremy Brattem v roli Sherlocka, a tu a tam nějaký film který mi buď utekl v televizi nebo jít na něj do kina nemám možnost díky pracovní době. Ale také tu narážím na filmy které mi jsou zcela neznámé, protože jsem jejich existenci nezaznamenala v jediné ať kladné či negativní recenzi na netu. Jedním takovým filmem je i francouzský film

AGNUS DEI (festivalový název NEVINNÉ)

Rok 1945 prosinec, kdesi v Polsku klášter benediktinek. Ve městě nedaleko francouzská mise lékařů Červeného kříže. To jsou hlavní linky tohoto (ne)válečného filmu. Jednoho dne dorazí do města mladá jeptiška a prosí zoufale francouzské lékaře o pomoc pro jednu z jeptišek. Lékař jí odkáže na polský červený kříž, ale jeptiška trvá na tom, že nechce polské lékaře ale ty francouzské. Rozmluvu poslouchá i mladá stážistka Mathilde ( Lou de Laage) . Když zjistí že jeptiška neodešla a ve večerním mrazu se modlí před nemocnicí, rozhodne se že s ní přece jen pojede aby zjistila víc. 
Když přijedou do kláštera a je uvedená k oné jeptišce pro kterou byla žádaná pomoc, z hrůzou zjistí, že rodí. A tímto okamžikem začne jedna z těch zvláštních situací která člověka staví před rozhodnutí pomoci nebo se striktně držet daných pravidel daných v případě Mathilde vojenskou disciplínou a na straně kláštera co s dítětem hříchu. Mathilde se rozhodne pro porušení disciplíny a pomoc, klášter se začne otřásat v základech. Pomalu začíná na povrch vyplouvat že ne jedna, ale hned sedm jeptišek je po opakovaných znásilněních nejdříve Němci a pak Rusy těhotných, sama abatyše je nakažená sifilidou. Otázkou je, jak se konvent v čele s tvrdou abatyší zachová. Přijme sice nechtěné a násilné mateřství nebo nechá děti narozené z hříchu zemřít .... další linkou scénáře je pomalé se sbližování Mathilde se sestrami, její pochopení života v řeholi a pochopení sester že se nemusí bát svěřit se Mathilde do rukou a přijmout od ní pomoc. V okamžiku kdy Mathilde zachrání svou pohotovostí klášter před opětovným útokem ruských vojáků konečně všechny pochopí že patří k sobě. Navíc když najde Mathilde před svým odchodem z Polska způsob jak mohou mít jeptišky možnost před očima veřejnosti bez hříchu vychovávat své děti je celoživotní přátelství i vděčnost nasnadě ....
Rozhodně nejde o film který by byl násilný i když je o násilí, o tom co jeptišky prožili se dozvídáme jen z vyprávění bystré a pochybující zástupkyně abatyše ( Agata Kulesza) sestry Marie (Agata Buzek), ve filmu není jediná scéna z toho co se v klášteře událo, ale ono násilí je v něm všudypřítomné. Je hlavně o tom jak se s ním vyrovnávají, nebo taky ne, jeho oběti. O jejich strachu z prozrazení a následků které by to pro klášter mělo, o strachu z odsouzení církevními autoritami, o pochybách jestli to je a byl boží záměr. I o pochybách v Boha samotného. O přijmutí toho, že jsem, byť jsem to nechtěla, matka a co to pro ženu znamená. A o vyrovnání se s tím, že jako žena jsem byla schopná utratit dva nevinné dětské životy ve vyšším zájmu. V zájmu toho, aby se zachovala tvář kláštera před světem. Všechno tohle je velmi citlivé a velmi citlivě zpracované. O to víc že je film natočený podle vzpomínek francouzské lékařky Madeleine Pauliacové, která od dubna 45 pracovala na osvobozovaných polských uzemích.
Film má i nemá happyend, záleží na tom z jakého úhlu se na to díváme. Jestli z úhlu všech těch nechtěně narozených dětí tak ano, pokud jde o jeptišky, pro některé také, ale co se týče abatyše tam už je to sporné ..... Na ČSFD má 74% což na tak vážný film bez akcí není málo.

AGNUS DEI ( Nevinné)
Francie / Polsko 2016
Režie: Anna Fontaine
Hrají: Lou de Laage, Agata Buzek, Agata Kulesza, Vincent Macaigne ...



Katarzyna Dabrowska 


Agata Kulesza jako abatyše


Agata Buzek jako sestra Marie


Lou de Laage jako Mathilde