01 října 2013

Zámek Dobříš, Francouzský park a jeho horní část....

Vloni jsem si při své návštěvě zámku Dobříš
slíbila, že se tam musím vypravit znovu abych se podívala do Francouzského parku, který byl v době mé návštěvy zavřený. Nějak se to zchumelilo, že jsem se tam vydala po roce a dvanácti dnech. A naštěstí bylo i docela hezky. I když sluníčko nesvítilo stále, tu a tam i nějaký ten černý mrak se ukázal ale bylo to na focení lepší než kdyby pařilo jak o život.
Park je rozdělen na tři výškové úrovně a já začala s tou nejvyšší. U oranžérie a fontány "Napájení Heliových koní".
Po celém parku a to i v jeho Anglické části (kam se mimochodem ještě taky potřebuji vrátit, vloni jsem nestihla celý projít kvůli autobusu zpět) probíhají opravy. Nejrozsáhlejší ale právě na Oranžerii. Ale i fontána prošla rozsáhlou rekonstrukcí a další části určitě se té své taky dočkají. Zvlášť když v případě tohoto zámku neznamená vrácení do rukou původních majitelů a soukromé držení postupnou devastaci jako třeba v případě vedlejšího hradu a zámku Vargač. Takže hurá na prohlídku! (za přijatelných 25 Kč na jak dlouho chcete)



V průvodci se sice píše o pěti terasách, hlavní linií jsou ale terasy čtyři...
První s oranžerií, druhá s velkou fontánou, třetí s upravenými anglickými trávníky a z ní schodiště dolů do poslední s ornamentální buxusovou výsadbou rozkládající se před soukromou částí zámku.
K nejvyšší terase se jde tímhle krásným stromořadím

A když vstoupíte do samotného parku....


Celý park je lemovaný stříhanými habry v dvojité linii a mezi nimi je cestička. Takže můžete jít buď po normální cestě nebo jak v bludišti mezi těmi habry. Jsou v nich vystříhané malé "branky" takže kdykoli se z nich můžete vrátit zpět na normální cestu.

A pěkně od vršku a nejvyššího bodu kterým je oranžerie...




Zatím je bez oněch nádherných fresek které navozují atmosféru budovy hodně členité z různými průhledy...
Asi tak jak je na tabulkách....



A takto vypadá oranžerie z druhé strany. Foceno při loňské návštěvě.


U oranžerie se nachází i depozitum soch z původní výzdoby fontány i děl v parku.




Jsou odtud i krásné pohledy přes středovou osu na zámek....



.....či na krásně zastřiženou zeleň


O úroveň níž je fontána "Napájení Heliových koní". V tabulce psali, že je buď krásně nasvícená nebo je slyšet klasickou hudbu. Nevím, já neslyšela nic a na večerní nasvícení bylo moc brzy...






Já doufám že se vám podaří ty doplňkové tabulky přečíst....


A představíme si sochy pěkně zblízka....

Poseidón


Néreidky




Néreos


A napájení koníci








Všudypřítomné vavříny (Laurum nobile). Neodolala jsem a vzala si dva oplégry a snad z nich něco vykřešu....mimochodem v čerstvém stavu voní úplně jinak než sušený!


Záhon před fontánou. Je zde taky krásně vidět dvojitá linie habrů i s prostříhanými brankami....



A jedna taková branka...


Pohled s konce terasy na oranžerii....


......a přes střední terasu na soukromé křídlo zámku.


Tahle fotka mi vypadla, tak jsem to musela honem napravit. Cesta mezi habrovým lemováním parku. Pomalu z každé branky která je v něm vystříhaná se člověk dostane na zajímavé místo skryté očím z hlavní cesty.


Když jdete po hraně terasy mezi hradbou habrů, dojdete k malému rozáriu. Sice už byla většina růží odkvetlá, ale ty které ještě kvetly byly moc pěkné






Od rozária vede cesta dolů k Huťskému rybníku a výběhu Jelenců virginských

Jelenec - sameček....


....a samička


Pod výběhem a pod cestou okolo něj se rozkládá Huťský rybník, který napájí všechny fontány v parku. Překvapil mne svou rozlohou. Bohužel až k vodě se jít nedalo, ale opravuje se zde vyhlídka tak doufámže příští fotky budou už z ní. Tedy pokud nebude zahrnutá do soukromé zahrady majitelů...


Během povídání o parku se objeví u některých fotek hvězdička. Ne z důvodu že by byly nepřístupné, ale na závěr po vašich komentech k nim líbí/nelíbí vám řeknu proč a co se přihodilo.

*

Jediná neškodná a jedlá část jinak ve všem prudce jedovatého tisu. Míšek který skrývá jedovaté semeno

*

*

To by bylo z všechno z první návštěvy v parku. Příště se podíváme do střední části, nemám odtamtud tolik fotek jak z horní, což se vlastně také vztahuje k těm hvězdičkám...

Kapky, jinovatka a "můj" buk....


Už jsem se zmiňovala
že jsem při focení mlžného východu pěkně zkosla, jelikož ten den byl prvním mrazivým. Nejdřív jsem ani nevěřila a říkala jsem si že mám vlčí mhuale bohužel....už to tak bylo a je (dneska jsem si při pohledu z okna a na teploměr říkala, že jsem to včera vychytala když jsem se nenechala umluvit abych počkala až mi dcera pomůže a raději vytahala na půdu kytky sama. Dneska bych je měla všechny pomrzlé). Byl to sice hezký pohled, jenže....
Jenže to taky znamená že nadchází horší část roku spojená se zimou a tmou a depkama. A tu já tak nemusím!






Tam kde svítilo sluníčko se na trávě jinovatka změnila v drobné drahokámky...



....a dodala kouzlo i těm neuspořádaným a chaotickým pavučinám



A jako vždy jsem si vyfotila "můj" buk....zatím se u daří víc než skvěle! I když zřejmě měl na mále, protože před naším příjezdem zřejmě trochu víc foukalo a jedle která stojí kousek od něho přišla o celý vrch který se ulomil.