27 června 2012

Není čokoláda jako Čokoláda.....

Psát o čokoládě je, i když to tak nevypadá, dost těžké. Pominu-li názory jako Miluju čokoládu, Čokoláda je když...., Nebezpečí čokolády pro štíhlou linii, Dějiny čokolády a jiné. Pokusím se trochu na jinou notu a to filmovou.
Jsou dva filmy které mají čokoládu přímo v názvu a to Karlík a továrna na čokoládu a Čokoláda. Oba spojuje tato dobrota a i představitel jedné z rolí Johny Deep. První je velmi fantaskní a druhý je poetický. V obou jde o střet různých názorů a o to jak lidé jsou schopni tolerovat právě jiné názory a jiný způsob života.

Roald Dahl: Karlík a továrna na čokoládu
Film: Režie Tim Burton
V jednom městě žije malý Karlík se svou rodinou která byla zaměstnána v továrně na čokoládu pana Willyho Wonky. Jednoho dne je bez udání důvodů továrna zavřena a pro všechny kdo v ní byli zaměstnaní nastávají těžké časy. Ale stejně jak nečekaně byla uzavřena, stejně tak nečekaně se otvírají její brány pro několik málo výherců z celého světa kteří měli to štěstí a zakoupili čokoládu pana Wonky z výherním žetonem. Je mezi nimi i malý Karlík, kterému se na čokoládu složila celá rodina k narozeninám. Prožívají zde dobrodružství po boku tajemného a dosti podivínského pana Wonky. Nikdo z nich však ve své zaslepenosti svou vlastní osobou a svými cíly nepochopí, že je to zkouška jejich charakterů aby posléze z celého dobrodružství vyšel vítězně právě malý chudý chlapec díky svému nesobectví a laskavosti, a kterého si zvolí pan Vonka za svého nástupce. Kdo zná filmy Tima Burtona nebude ani tady zklamán a opětně skvělý výkon Johnyho Deepa v roli pana Wonky ještě umocňuje onu "trhlost" Burtonových filmů. Jedná se o film s písničkami, není to klasický muzikál ale přes to jsou zde písničky nedílnou součástí příběhu. A mimochodem ta hudba je skvělá!!
Já osobně tento film mám moc ráda, stejně jako ostatní Burtonovi filmy a kdykoli ho vidím v programu, těším se na něj. Osobně doporučuji jako film pro dobrou náladu i zamyšlení a to že po něm budete mít ohromnou chuť na čokoládu je tak nějak samozřejmé.....

Zde je pár ochutnávek....




Druhým filmem je Čokoláda s Juliette Binoche a opět Johnym Deepem, který vznikl podle stejnojmenného románu Joan Harrisové.
Když se do francouzské vesnice Lansquenet nad Tannou bůhvíodkud přistěhuje exoticky vyhlížející cizinka, Vianne Rocherová, a otevře si tu prodejnu čokolády přímo proti kostelu, otec Reynaud v ní od počátku vidí vážné nebezpečí pro své stádečko, především nyní, na počátku období půstu, kdy by si lidé měli tradičně odpírat světská potěšení. Kněz proto nově příchozí, v níž odhaluje pokušitelku k hříchu, vyhlašuje otevřený boj. Viannin obchod se najednou stává předmětem tajemné šeptandy, skvělou příležitostí pro donašeče, farizejsky rozhořčené ovzduším hříchu a toužícími se osvědčit jako poslušné ovečky. Na druhé straně krámek je místo, jež neodolatelně přitahuje mlsné jazýčky. Kdo by také mohl odolat tak sladkému pokušení? Za ty dva zdrávasy, které otec Reynaud za porušení půstu nařizuje, to přece stojí! Vianne se však svých odpůrců nezalekne a rozhodne se, že na Velikonoce uspořádá Čokoládový festival. Její plán rozdělí obec na dva tábory. Následuje střet, jenž je církví vyostřen v "čokoládovou bitvu". Začíná to vypadat, že velebnost církve může být ohrožena pohanskou vášní pro čokoládové opojení. Můžete si být jisti, že při čtení tohoto hravého a možná i trochu uličnického příběhu budete mít bez ustání chuť na čokoládu. Román Čokoláda je literárním požitkem pro všechny smysly.

Opět skvělý film s vynikajícími výkony který určitě stojí za shlédnutí....



Ať již čokoláda filmová, či ta opravdová sladká, potěší vždy naše smysly a myslím si, že bránit se tomu je naprosto zbytečné....