06 března 2021

Dnešek byl ....

 


.... od jarně mrazivého rána jak malovaný, a tak
co jiného dělat, než začít se zahradou. Jako první práce vždy přijde na řadu střih trav a úklid okolo jezírka, neb tam je jeden ze dvou obr trsů trav, které dominují zahradě a tak je z nich taky nejvíc bordelu. Díky Símě je už třetím rokem svazuji, ale tentokrát mi silný vítr u jednoho roztrhnul provaz a než jsem se dokopala k tomu, znovu ho svázat, nasněžilo a sníh mi celý veletrs pěkně rozložil a ten následně valnou částí na zbytek zimy zamrznul v jezírku. A tak jsem z něj měla listy po půlce zahrady. Navíc tahle potvora má stébla dost silná a houževnatá, takže na její ostříhání používám elektrické nůžky na živé ploty, jenže ani ty moc letos nefungovaly a tak jsem na ní regulérně vytáhla elektrickou řetězovku, co máme na vyřezávání větví z výšek kam se nedostanu. No, asi se po nějaké normální s krátkou lištou budu muset podívat, protože na ty silné trávy je to naprosto super.
Když jsem trávu pokácela, vylouply se z pod ní rozkvétající plnokvěté sněženky, krokusy a talovíny, a své vršky už ukazují i skalkové irisky... A co víc! Když jsem uklidila okolo jezírka (to miluju, jak je všechno kráásně učesané) šla jsem na další práci a při prohlídce záhonu, jsem s velkou radostí zjistila, že moje obavy o cibuloviny, které se mi díky letošnímu velesuchu třikrát ocitly pod vodou naštěstí přežily a neshnily. Všechny tulipány i narcisy se krásně derou ven, čímž mi spadl obrovský balvan ze srdce. Jen některé budu muset vyhrabat z krtin a jiné vysvobodit z trávy, která se do záhonu natáhla ohromnou rychlostí. Ale hlavní je, že přežily!!!
Navíc budu muset letos s jarními pracemi fofrovat, po středeční návštěvě na ortopedii mě po znormalizování provozu v nemocnicích čeká operace pravé ruky na kterou mne doktorka rovnou objednala, z důvodu pokročilé artrózy v kloubu u palce. Jak jsem byla poučená, buď mi do mezery která vznikla dají kostní štěp anebo implantát. A pak mne čekají tři měsíce nuceného nicnedělání... já nebudu moct ani psát a ani fotit! A už vůbec ne dělat nějaké ruční práce či právě na zahradě. Tak snad doufám, že to vyjde aspoň na dobu, kdy už se bude moct koupat a já tak budu trávit celé dny aspoň ve vodě a na lehátku! ....