12 listopadu 2021

Velký šok pro mne ....

 

.... byla ve středu večer když jsem přišla 
z práce v televizi zpráva o tom, že zemřel Miro " Meky" Žbirka. Říkala jsem si Sakra, vždyť přece nemohl být až tak starý? Vždyť si pamatuju že jsem ho jako zpěváka začala vnímat v éteru, když jsem už tak nějak pomalu měla základku za sebou. No nebyl až tak starý, když se podívám dnešní optikou šedesátnice. Vlastně byl "jen" o devět let starší než já! 
Není to tak dlouho, co jsem viděla v televizi film MEKY, mapující jeho život. A ukázal to samé co o něm říkali lidé kteří měli možnost se s ním znát osobně. Skromný, pracovitý, vysoce profesionální, perfekcionalista a člověk s klasickým britským smyslem pro humor.
Ale také si nesoucí v sobě trauma z tragické smrti svého milovaného staršího bratra Jasona, nadějného hudebníka, který v 25 letech spáchal z neznámých příčin sebevraždu. Meky byl také ten, kdo po Waldemaru Matuškovi jako druhý sesadil ze slavičího trůnu Karla Gotta, po něm se to podařilo už jen dvěma zpěvákům, Danielu Hůlkovi a Tomáši Klusovi.
Byl spoluzakladatelem známé slovenské skupiny Modus (tu spoluzakládal v 15 letech) v roce 1967, z ní se také datuje jeho spolupráce se zpěvačkou Marikou Gombitovou. V roce 73 z Modusu odchází a hraje s orchestry Gustava Broma a Gustava Offermanna.
Rok 76 je rok návratu do skupiny Modus a o rok později skupina vyhrává Bratislavskou lyru s písničkou Úsmev.
Rok 1980 se nese v definitivním odchodu ze skupiny Modus, vydání první sólové desky Doktor sen, a s Laco Lučeničem který také odešel ze skupiny Modus zakládá skupinu Limit. Osmdesátá léta byla pro Mekyho úspěšná. V roce 82 vyhrává Zlatého slavíka, o rok později je stříbrný, v roce 83 vyhrává opět Bratislavskou lyru. Úspěšně v kariéře pokračuje i po roce 89. Roky 2002 a 2004 mu přináší slovenského Slávika. Poslední album vydává v roce 2018.
O dva roky dříve jsem měla možnost se tady ve Třebové zúčastnit jeho koncertu v rámci každoroční kulturní akce pořádané městem Týden pohybu, přezdívané Týden chlastu. Protože měl program docela velký skluz, nebylo moc možností na rozehrání a zvukovou zkoušku, ale on jako profík to zvládl na jedničku a odehrál svoje vystoupení s takovým nasazením jako kdyby stál na jevišti někde ve vyprodané obří hale a ne na jevišti provinčního města. Skromný, nepodbízející se profesionál...







Trochu symbolické sbohem




A víte proč se mu říkalo Meky? Tu přezdívku dostal už v dětství, pro svůj původ. Protože lidé znali z anglických jmen právě onu předponu Mac (čteno Mek)  a protože uměl anglicky, začali mu prostě říkat Meky ....

Tahle písnička je první v které si Mekyho pamatuju a kdy jsem ho snad slyšela a viděla poprvé....


Vypisovat a připomínat všechny jeho úspěšné a známé písničky se nedá jen zmínkou Biely kvet, 22 dní, Úsmev, Nechodí, Čo bolí, Katrin, Denis ....
Některé jeho písničky zazněly i v českých filmech. Pro film Fair play třeba vznikla tato ....



A ve filmu Pupendo zazněla písnička Balada o pol'ných vtákoch


A samozřejmě duet s Marikou Gombitovou. Slavné Slepé uličky


V roce 1981 vznikl hudební film Neberte nám princeznu


Jedna z mých oblíbených .... Atlantída


A moje druhá oblíbená .... Čistý svet