17 ledna 2024

Kolem parlamentu .....

 


.... a radnice byla první vyhlídková cesta s průvodkyní. 
Budova parlamentu na Ringstrasse je opravdu monumentální budova a patří mezi nejvýznamnější rakouské budovy. Do začátku loňského roku probíhala rozsáhlá rekonstrukce takže dnes se ukazuje opět v plné kráse. Budova je postavená ve stylu řecké klasiky odkazující na to, že v Řecko je kolébkou demokracie. Množství sloupů, soch a trojúhelníkový štít je pro tuto architekturu vlastní. Před budovou je krásná kašna které vévodí socha bohyně moudrosti Pallas Athény která drží v ruce zlatou sochu bohyně vítězství Niké. 
V době kdy jsme ve Vídni byli se město chystalo k velkým oslavám dne státnosti (dva dny před naším 28. říjnem) a tak se mnoho budov připravovalo na volný vstup pro obyvatele Vídně. Jednou z nich byl právě i parlament. Věděli jste, že druhá Rakouská republika jejíž základy vznikaly po II. světové válce kdy po anšlusu připadla Německu a v roce 45 byla stejně jako Německo rozdělená na okupačních zón (Francie, Velká Británie, USA a Sovětský svaz) vznikla 15. května 1955 kdy byla podepsaná mezi Rakouskem a Sovětským svazem státní smlouva která znamenala konečný odchod okupačních vojsk. Rakousko se zavázalo k neutralitě a proto není členem NATO i když svou vlastní armádu má.
Druhá velmi krásná budova v blízkém sousedství Parlamentu je vídeňská radnice. Jak mnozí z vlastní zkušenosti víte, nachází se před ní jedny z nejhezčích vánočních trhů ve Vídni. Tentokrát se i před ní montovaly stánky k nadcházejícím oslavám ....