sobota 30. června 2012

Ještě jeden recept a zase na půl roku je klid....

Trochu jsem naťukla, že se mi dnes dostalo pochvaly za bylinkový sos (jak říká dcera šťávám a omáčkám) k masu. Pekla jsem vepřovou krkovici a napadlo mne k ní přidat dvě větvičky šalvěje a hrst snítek tymiánu. A navrch zasypala na kolečka nakrájenou cibulí. Když bylo maso měkké, výpek se vším všudy, tedy i s bylinkami jsem přelila do mixérku a rozmixovala. Šťáva se krásně zahustila, nebylo potřeba dozahušťovat moukou. A jako přílohu jsem zvolila noky....

Suroviny: 1 kg vepřové krkovice
3 lžíce oleje
2 celé větvičky čerstvé šalvěje
6 snítek čerstvého tymiánu
2 cibule
sůl, pepř a mletý římský kmín

Maso nejdřív osmahnu na oleji kolem dokola, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř, posolím, popepřím a přidám římský kmín, ale s tím opatrně, jeho chuť je o mnoho výraznější než klasického mletého kmínu. Zasypu na kolečka nakrájenou cibulí a přidám čerstvé bylinky. Podleji a dám maso péci.
Hotový výpek mírně poředím, rozmixuji, maso nakrájím na plátky a dám zpět do omáčky.
Příloha je na uvážení každého, ale já mám velmi ráda noky a tak jsem je k tomu udělala. Žádný protest se nekonal, naopak byla velká pochvalaUsmívající se!
Přeji dobrou chuť.....

Blesková buchta k pauzovému kafi....

Dlouho jsem nedávala v plen žádný recept. A dneska když jsem si dávala polední kávu a něco malého k ní, mne napadlo podělit se o bleskovou buchtu k pauzovému kafíčku. Je opravdu blesková a moc dobrá a jsou různé možnosti obměn podle toho co zrovna máte doma. Jo a nepeče se v toubě, ale dělá se v mikrovlnce....proto ta bleskovost.

Potřebujete tyto suroviny: 4 lžíce hladké mouky
4 lžíce cukru
4 lžíce mléka
2 lžíce oleje
1 vejce
1 čajová lžička prášku do pečiva
2 lžíce kakaa

Všechny suroviny smícháme buď ve velkém hrnku (pokud dáváme lžíce zarovnané) nebo v misce, třeba polévkové když dáváte lžíce vrchovaté. A pak už jen dáte do mikrovlnky, nastavíte na maximální výkon a dvě a půl minuty mikrovlníte.
Nelekněte se, pokud je v hrnku vytvoří velkou čepici....
Já dělám i variantu bez kakaa a pak přidávám jeden vanilkový cukr, pokud je rum tak ten, když ne stačí rumové aroma a citronovou kůru, tu mám v lednici nastrouhanou a prosypanou cukrem pořád. Ale dá se nahradit jedna lžíce mletými ořechy, kokosem dále můžete přidat do čokoládové varianty trochu perníkového koření, nebo nalámat na malé kousky čokoládu...případně můžete nakrájet na kousky nějaké sezónní ovoce. Jo, perfektní je když se na ní dá šlehačka....pravuše, ne sprejová náhrada...
Zprvu jsem byla docela nedůvěřivá, ale vyzkoušela jsem a teď když mne honí mlsná tak jdu a udělám si jí....

A něco v originále....

Tak zase bylinkovník, teď už po dvou měsících. A musím říct, že mne bylinky hodně překvapily, rostou jak o závod a už je z nich pěkná džungle. Aby ne, protože jsou sázené do pěkně uleženého kompostu. A začínají se objevovat i naší kuchyni, zrovna dneska jsem je použila na výbornou i když velice jednoduchou bylinkovou omáčku za kterou jsem od dětí sklidila velkou pochvalu. Koprajda už kuchyní proběhla....





Zatím poslední z rozkvetlých rozrazilů, velmi mne zaujala při objednávání ta kombinace nádherné modré barvy květů a stříbrných listů.....

Kdo si hraje nezlobí....

Já vím že to se na mne asi nehodí, i když.... někteří kdo mne znají by možná tvrdili opak. Nicméně jsem si dneska hrála s fotkami, protože bylo i na mě, milovnici tepla dost žhavo....a tak jsem si nejdřív doma uklidila, vyprala, uvařila a pak si vzala foťák a šla lovit na zahradu. A jelikož zrovna nic moc zajímavého nekvete tak jsem si zase trochu pohrála.... a pak jsem se šla věnovat bazénu a slunění....no já vím, nemělo by se, pořád doktoři varují, jenže když je na tom sluníčku tak fajn. Ležím, vyhřejvám si kosti a je mi fajn.....


Zas mne napadlo obrázky trochu rozpohybovat....




Ale některé úpravy jsou i statické....




Ta žlutá květinka je základ kaleidoskopové fotky. Takto vypadá fotka v originále....
Zalíbil se mi způsob kdy si fotku můžete změnit jedním kliknutím na kreslený plakát...