19 října 2010

Nakouknutí přes ploty......



Při mnoha procházkách s pejsky, se neubráním a nakouknu přes plot do okolních zahrad které mě něčím zaujmou. Ať je to nějaký zajímavý výtvarný prvek, strom, a nebo trávy. Přiznávám se, že mne nejvíc zaujmou vodní prvky, kameny a jehličnany.
Voda v zahradách patří mezi nejkrásnější partie, které dokáží uklidnit a zpříjemní i horké dny.A pak jsou kameny....
Není kámen jako kámen a jejich využití je nekonečné. Od lemování záhonů, jezírek, po umístění některých kamenů jako solitérů v zahradě.
Dalším prvkem jsou moje oblíbené trávy. Dokáží ve spojení s jehličnany nebo i kameny vytvořit kouzelná zátiší, která navíc na podzim hrají i různými barvami, protože některé odrůdy trav se zbarvují do oranžova, červena nebo fialova. A nejen jejich listy, ale i květní laty.
Ráda bych na pokračování ty zahrady které mě něčím zaujaly publikovala a doufám, že se vám budou líbit stejně jako mě .Byla bych ráda, kdyby jste mi i posílali ohlasy na to které zahrady vás zaujaly a čím.







První zahradou je zahrada u přízemní dřevěné chaty, kde je velká plocha trávníku v které je vodní prvek zastoupený malým prefabrikovaným jezírkem kterému dělá souseda bíle kvetoucí CORTADERIA, neboli pampová tráva. Sezení u krbu je ukryto za stříhaným živým plotem z ptačího zobu.



Technická budova je osázená podzimními či belgickými astrami, v různých barvách a výškách. A po dřevěné treláži se pne Přísavník pětiprstý, známé psí víno.



Samotná chata má ještě vstup krytý pergolou kde se opět pne přísavník a pohledové oddělení od cesty je opět ze stříhaného živého plotu, a pnou se zde klematisy. Ovšem co je celé zahradě na škodu, je úplná absence vzrostlých stromů. Ty stávající majitel zcela vykácel. Bohužel protože pozemek je hodně slunný a stín v horkých letních dnech tu stín velmi chybí...


Druhá zahrada je u rodinného domu, kde původní velké foliové okrasné jezírko nahradila podle mne lepší varianta koupání než zapuštěný bazén, tzv. koupací okrasné jezírko. Jedná se o vodní plochu která spojuje obě varianty, jak koupací tak okrasnou. I tato jezírka se mohou dělat foliová s hlubší, koupací zónou a mělčí, ozdobnou partií, osázenou vodními rostlinami. Náklady jsou zhruba stejné jak kopaný a zapouštěný bazén, ovšem
esteticky mnohem hezčí a nerušící tolik celkový vzhled zahrady.


Toto jezírko má opravdu velkorysou plochu, a i příjemnou hloubku.
Dřevěné molo pak láká jak k posezení tak i k poležení na sluníčku.
Využití oblázků různých velikostí jen napomáhá k celkovému vyrovnanému vzhledu. A smuteční vrba na břehu jen podtrhuje souznění s vodou.











Tento konec navazuje na původní část okrasného jezírka s travinami a výsadbou vlhkomilných rostlin. Navazující suché koryto má břehy osázené drobnými keři, převislou břízou a jehličnany.


Třetí zahradou je opět zahrada u chaty, která je tentokrát srubového charakteru a velký pozemek kolem je rozdělen na několik užitkových částí, neboť majitel zde pěstuje malé plemeno ovcí, které pozemek spásají.
Ani zde nechybí vodní prvek, který je zastoupen, jak jinak v kraji Jakuba Krčína, malým rybníčkem. Jelikož došlo v létě k vybagrování nečistot a zvětšení, nejsou ještě břehy zcela zarostlé novou výsadbou. Na části břehů byl zachován původní porost malých vrb a borovic BLATEK. K nim přibyl červenolistý buk a ozdobné trávy. Vodní kaskáda s plochých žulových kamenů dodá vodní ploše pohyb.


Velikost rybníčku je příjemná, dá se zde jak koupat, tak jsou zde vysazeny i ryby, ovšem v takovém množství, aby se voda nekazila jejich krmením. Ještě letos přibude dřevěná lávka do zhruba poloviny vodní plochy. Celá zahrada je koncipována přírodně, ovšem s využitím různě velkých žulových balvanů ať už opracovaných, nebo přírodních.


A opět strážce vodní hladiny, smuteční vrba. Je to strom který potřebuje mnoho prostoru, ale pak se odmění nádherným pohledem na své dlouhé větve, které se dotýkají vodní hladiny.
Hodí se právě do takto přírodně koncipovaných zahrad. A až trochu nabude na objemu, bude posezení na žulových balvanech pod ní balzámem na nervy. Všechny stromy jsou v této části chráněny před okousáním ovcemi, protože se nachází na jejich teritoriu, čemuž také napovídá plot z mohutných dřevěných krajinek.


A co by to byl rybník bez leknínů. Vzhledem k jeho velikosti, je možnost osázení velká, a tak jsou zde lekníny růžové, bílé a tmavě červené v sousedství žlutých stulíků. Všechny tyto vodní rostliny brzy porostou vodní hladinu souvislou vrstvou listů a nádherných květů kvetoucích v různou dobu a tak se bude pořád na co dívat. A jelikož je rybníček i dostatečně hluboký, odpadá povinnost na zimu tyto rostliny přenášet do nezamrzajících prostor, jak je to třeba u mělkých jezírek.


To, že je majitel milovník kamenů, je zde vidět na každém kroku. Na kamenném stole, jehož výška je zhruba výškou barového pultu, se dobře připravují dobrůtky, které se pak v grilu opodál dále upravují. A nebo i na vyvýšených židličkách posedět a popít letní drinky.
Je to víceúčelová letní kuchyně. Najdeme zde nejen gril, ale i udírnu a litinovou plotnu, která se dá použít buď jako pracovní a odkládací prostor, a nebo se na ní dá vařit.


A naposledy kámen, tady včleněný do nízkého skalkového rabátka, které lemuje celý bok chaty. A i umístění na rohu v sousedství červeného Rozchodníku, je zvoleno vzhledem k barvám velice dobře. Jedno podtrhuje druhé. A samozřejmě ani zde nechybí na této straně vzrostlé túje a borovice blatky.


A jelikož k zahradám patří i ty ploty, přes které se dívám, tak ještě i pár pěkně porostlých......
Tento plot je celý zarostlý břečťanem, který na sloupcích vytváří takovéhle krásné kvetoucí koule. Jelikož už má svůj dospělý věk, kvete zelenobílými kouličkami složenými z drobných květů. A hojně navštěvovaný včelami, protože díky jeho pozdní době květu, mají se kde pást.


Tady se na plotě zabydlel přísavník dlanitolistý a zvědavě i přes plot nakukuje kroucená vrba. Tento druh přísavníku má na podzim ještě krásnější vybarvení, než příbuzný přísavník pětiprstý. Jdou od světle zelené, přes žlutou, růžovou až po fialovou a vínovou.


Tady se k přísavníku přidalo i bíle kvetoucí rdesno baldžuanské. Je to poměrně invazivně rostoucí liána, která dokáže porůst v krátké době kde co.


Pro tentokrát již zahrad dost, další si zas prohlédnem jindy....