16 listopadu 2010

O první vločce.....

Příchází to pomalu a plíživě. Nejdříve začnout teploty putovat po stupnicích teploměrů směrem dolů. Pak se začnou na obloze kupit mraky. A pak... najednou se snese. Malá, bílá a chladivá. První sněhová vločka přicházející zimy. Tolik očekávaná dětmi a lyžaři, za to námi, kteří nejsou už ani dětmi, ani nadšenými lyžaři, lidmi kteří musí denodenně odklízet sníh s chodníku, proklínaná.
Ovšem nebylo tomu vždy tak, vždyť byla doba, kdy jsme se na ní tolik těšili, a když se konečně objevila a přidaly se k ní další a další, když se pomalu a ladně začaly snášet dolů a pokrývat nadýchanou peřinou spící přírodu, šťastně jsme je chytali a honem vynášeli na svět saně, boby a spěchali k nejbližšímu kopci a se smíchem se spouštěli dolů.
A když začne opravdu pořádně mrznout a ta bílá peřina se začne třpytit a jiskřit v slunečních paprscích....
Ale pak příjde rozčarování v podobě chodníku u domu, přetahování se s pluhy v okamžiku, kdy jeden sníh s chodníku smete na silnici, po té přijede pluh silničářů a zase všechno hodí zpátky na chodník, a pak si člověk musí vyhrabávat výjezdy pro auta a to všechno většinou víckrát za den, v závislosti na hustotě sněžení. To už pak jde veškeré se rozplývání nad krásou a kochání se stranou a už se neozývá ani šťastný smích, nýbrž pouze silně nevybíravá a nepublikovatelná slova.
Možná je to tím, že člověk dospěl, a není již to rozesmáté dítě které se těší na tu první vločku a nemůže se dočkat až spadne. Že veškerá romantika je převálcovaná nepříjemnou prací.
Nebo tím, že ty zimy které nás kdysi bavily už nejsou to co bývaly, že jsme zlhostejněli a ve všem vidíme negativa.....

Já za sebe mohu říct, že se jen těším, že ta první se snese co nejpozději, a že jich nebude moc. A že když napadnou tak že hodně rychle zase roztajou. Protože se sice ráda brouzdám sněhem v lesích, ale nesnáším zimu ve městě. A že se s každou spadlou vločkou těším na to, až sluníčko začne vytahovat ze země první květinky a začne JARO.

Poděkování 2....

11.11.2010 nebylo pouze magické datum věnované sv.Martinovi, či zahájení prodeje Svatomartinského vína, ale i malé, půlroční výročí mého blogu. Původně jsem chtěla celý věnovat těm kouzelným psíkům jménem Dandie Dinmont teriér, jejich životu, a přiblížení tohoto úžasného a málo známého plemena širší veřejnosti, ale nicméně později se ukázalo, že se téma rozšířílo i na spoustu jiného. A to díky blogovým Tématům týdne. Někdy mě oslovilo hodně, jindy jsme si nesedli ani náhodou.
Další věcí kterou mě blog naučil, je to, že se dneska už na žádnou procházku ani cestu nevydávám bez fotoaparátu, a přes jeho hledáček se dívám na svět kolem sebe. A stejně jako s tématy i tady se někdy sedneme a někdy prostě zaboha ne, ale tak už to bývá...

Takže chci tímto poděkovat všem, kteří můj blog čtou ať už pravidelně nebo jen tak čistě náhodou, že jsem našla díky jim nový a pro mne hodně zábavný způsob jak bojovat s nudou a špatnou náladou.