07 února 2024

Takže dnes se loučíme ....

 


.... s Vídní a krásným slunečním dnem. A rozloučíme 
se z výšky. Ne nebojte, žádné létání nebylo, byť takový vyhlídkový let balónem nad Vídní by musel být terno! Když jsme se posilnily a odpočinuly v kavárně řešily jsme co dál, protože před námi byly stále víc jak tři hodiny volného času. Nejdřív padl návrh že tedy půjdeme na prohlídku do Hofburgu, ale pak jedna z mých spoluturistek navrhla, že by jsme tedy mohly třeba jít, když je ta možnost, na věž sv. Štěpána. 
No výzva jak hrom, protože vyhlídka na věži je ve výšce 67 m. Což znamená neskutečných 343 schodů!!! Příšerná představa.... ale co, času máme dost, takže se můžeme klidně nahoru i plazit a stejně přijdeme k autobusu včas ....
Představovat sv. Štěpána asi nemá moc cenu, neb kdo někdy ve Vídni byl, určitě o něj prostě musel zakopnout. Navíc je i výškovou  dominantou centra města. Pravda i takový Votivní kostel na Währinger Strasse je hodně vysoký a krásou stavby je Štěpánu rovný, možná bych řekla že i ještě hezčí, ale prostě Štěpán JE Štěpán. Základní kámen položil v roce 1359 vévoda Rudolf IV. Habsburský a vedla ho k tomu úplně obyčejná závist. Byl totiž zetěm císaře a českého krále Karla IV. a nějak nemohl překousnout, že Praha je centrem a za vlády Karla i městem které prosperovalo a které Karel povznesl nad jiné. I nad Vídeň. A aby se mohl alespoň trochu přiblížit, potřeboval i nějaký ten super svatostánek. Takže začal stavět Štěpána. No moc mu to nepomohlo, protože biskupství k němu bylo založeno až o 125 let později než arcibiskupství v Praze.
Tak alespoň trumfnul Prahu výškou jižní věže která je 137 m vysoká. Střecha je hodně, hodně strmá, má sklon 80 ° a je pokrytá keramickými taškami které ovšem pocházejí z Poštorné!
Jak jsem zmínila, vyhlídka je ve výšce 67 m, a obsáhne město kolem dokola. Ovšem dostat se nahoru po tom množství schodů, úzkých, točitých, docela strmých a jednosměrných (což je velká prča když se potkáváte s někým kdo jde dolů a vyhýbáte se na prostoru cca 60 cm) znamená nahoře chvíli vůbec nevidět, neslyšet a nevnímat. Ale když zas ožijete, je to pohled parádní.
Nejdřív ale samozřejmě, se rozhlédneme po samotném kostele ....