21 října 2012

Podzimní beze slov....

Lanškroun

V rámci mé taxíkářské povinnosti jsme byli s mužem v Lanškrouně. On si šel po svém a já taky. Samozřejmě fotit.
Město Lanškroun (hist. LANDESKRONE) bylo založeno ve druhé polovině 13.století jako hlavní ekonomické centrum rozsáhlého lanšperského panství.
První dochovaná písemná zmínka o Lanškrouně pochází z roku 1285, kdy jej od českého krále Václava II. převzal Záviš s Falkenštejna. Od roku 1304 se stal součástí majetku Zbraslavského kláštera, později litomyšlského biskupství.
V roce 1371 litomyšlský biskup Petr Jelito založil ve městě augustiniánský klášter, který byl v období renesance přestavěn na zámek v renesančním slohu.
Po husitských válkách získali Lanškroun postupně Kostkové z Postupic, Pernštejnové, páni z Boskovic, Hrzánové z Harasova a po Bílé hoře Lichtenštejnové.

Ve čtrnáctém století byl Lanškroun jediné město v kraji které mělo hradby, V roce 1580 bylo povoleno králem Rudolfem II. Lanškrounu pečetit své listiny červeným voskem - toto právo náleželo do té doby jen městům královským.
Po roce 1683 se městská správa do té doby česká definitivně poněmčila. Po Mnichovu 1938 byl Lanškroun připojen k Německu a po odsunu Němců, který byl dokončen 31.10.1946 se stalo městem českým.

A teď některé mé úlovky....

Kostel sv. Maří Magdalény pod halvním náměstím...


Boční kaple


Zřejmě socha Maří Magdalény



Náměstí J.M.Marků s renesanční radnicí




Jeden z krásně zrenovovaných domů


Náměstí Aloise Jiráska


Kostel sv. Václava na který navazuje zámek



Areál zámku


Zbytek hradeb


Na bráně se opakující znak Lanškrouna



Krásné vitrážové okno v kostele sv. Václava

Mnoho dalších fotek a detailů z Lanškrouna najdete v této galerii

Ryby, voda , les....

Ještě dlužím z předminulé procházky pár obrázků....
Skončili jsme u lesa respektive v lese. Opět se kácí a opět zmizel kus krásného lesa.A to nemluvím o tom, jak vypadá cesta. Hluboké koleje, bláto jak na autokrosu, takže se zpočátku příjemná procházka změní v neustálé hledání suchého místa kam by se dalo šlápnout. Takže dokud nezačne mrznout je jeden směr na procházky zcela k ničemu....


Mimochodem, z tohoto hřebene mám fotky ze včerejší procházky. Vyjely jsme tam s dcerou a psy a bylo to nádherné. Zlaté. A to doslova.....





A ještě pár fotek které se mi nějak nevešly do minulých článků....








Příště bude něco fotek a něco historie....
A ještě později budou koníci....
A po nich zlatá procházka...