20 prosince 2023

Když legenda přijede do gubernie ....

 


.... aneb Olympic 60. 
Začátkem září mi přistála na messengeru od syna zpráva. Ty jdeš s náma určitě do Lanškrouna na Olympic, co? No jasně!!! O tom přece žádná! A kam? Na náměstí. Pak mi to docvaklo, vždyť on je každoroční svátek dálkoplazů, čili Lanškrounská Kopa a při té příležitosti je vždy celý víkend na náměstí velice kvalitní doprovodný program. A v jeho rámci tu při pátečním slavnostním zahájení vystoupil Olympic při jedné ze zastávek svého turné k šedesátému výročí vzniku skupiny. 
Tak jsme v pátek osmého září dorazili do sousedního Lanškrouna a trochu nám vyrazilo dech množství lidí. Ono zdejší náměstí není zrovna velké a radnice kde byla stage je zhruba v jeho dvou třetinách, navíc je do kopce a všude kolem bylo hafo stánků které už tak malý prostor ještě zmenšovaly. Tudíž najít místo z kterého by bylo vidět přes lidi stojící před vámi na pódium bylo zhola nemožné. Nakonec jsme vzali zavděk bočním pohledem na velkoplošnou obrazovku na které jsme celý hodinový koncert odkoukali. Tudíž ani nečekejte ode mne nějaké kvalitní fotky, fotila jsem jen pár fotek a ještě mobilem, spíš jsem natáčela videa. 
Před Petrem Jandou, takovým trochu českým Davidem Gilmourem hluboce smekám, v osmdesáti je v kondici jak mnohý mladší ne a celou hodinu hráli a hráli jednu písničku za druhou. Pecku za peckou, od prvního alba Želva z roku 68 po Kaťata z roku 2020.
Ostatně album Želva nebylo jen jejich prvním albem, ale albem zlomovým vůbec, protože to de facto bylo první české bigbítové album. A želva je zvolená i jako takový maskot tohoto turné. 
Úžasné bylo, že celou tu hodinu s nimi zpívalo i celé náměstí, až z toho člověku šel mráz po zádech. A složení diváků? Od takových kteří je zažívali v začátcích jako puberťáci a měli sebou už svá pravnoučata, přes dnešní puberťáky, třicátníky a čtyřicátníky až k nám šedesátníkům.
I když dnes je opravdu Olympic tak jak vzniknul jen Petr Janda, po něm druhý služebně nejstarší Milan Broum přišel do skupiny až v roce 75, ostatní členové jako Mirek Berka, Petr Hejduk, Jan Antonín Pacák, Milan Peroutka, Miki Volek, Pavel Bobek, Pavel Chrastina a další jsou už v muzikantském nebi.
Málokdo asi ví, že v letech 63 - 64 s Olympicem zpívala i Yvonne Přenosilová. Jiří Korn v letech 71 - 73, Josef Laufer v letech 63 - 65. František Ringo Čech v letech 62 - 66, Ladislav Klein v letech 65 - 72 a  Pavel Sedláček v letech 62 - 65. A mnoho dalších i když už dnes méně známých hudebníků  touto kapelou prošlo. 
Nynější složení Olympicu je Petr Janda, Milan Broum, Martin Vajgl a Pavel Březina. 
Odcházeli jsme ve skvělé náladě a v hlavě nám doznívala Želva, Dynamit, Otázky, Jasná zpráva, Okno mé lásky, Osmý den, Dědečkův duch, Bon soir Mademoisell Paris nebo Pálím tvář....










Turné Olympic 60 začalo v Lucerně a skončilo tento týden v O2 aréně. Nicméně legendám sluší Lucerna a z ní také můžete na iVysílání ČT tento koncert zhlédnout. Vřele doporučuji, stojí to za to!