22 ledna 2012

Nevinnost?

Říká se, že se rodíme zatíženi dědičným hříchem. Tedy přesněji říká to církev. Tudíž každý z nás je hned od narození hříšník a ne nevinná bytost. Abychom se jí stali, musíme se modlit. To je náhled církve. Jenže co je vlastně ten dědičný hřích? V bohovědném slovníku to je hřích našich prarodičů Adama a Evy který přechází rozením na všechny lidi. Jenže to je tak všechno a bližší vysvětlení tam není. Jestliže je to touha po vědomostech (ochutnání jablka vědění), tak to budu radějí stokrát hříšná než nevinná a nevědomá. Je to touha po lásce? Pak jsem tedy takový hříšník, že i peklo je pro mne málo.
Když jsem na něco co se mi podařilo pyšná, jsem hříšná....
Když mne přivádí k hněvu jak s námi nakládají naši politici jsem hříšná....
Když se ráda dobře najím, když si ráda dám skleničku dobrého vína, když se ráda bavím jsem hříšná.....
Všechno to co pro mne znamená žít naplno je podle církve tedy na hony vzdáleno nevinnosti. Ale proč bych se kvůli tomu abych byla nevinná toho všeho měla vzdát?

Nevinnost může také být i smrtelná. Slyším ty hlasy které říkají :" Jakže, nevinnost? A smrt? ". Ale stačí se podívat do přírody a hned najdem spoustu věcí které vypadají nevinně a přitom v sobě nesou smrt. Květ masožravky který se v okamžiku stane smrtelnou pastí, jindy zas maličká nevinně vypadající žabka která ovšem na svém těle nese smrtelný jed. Zdánlivě na dálku nevinný "květ" v pralese se v okamžiku změní v jedovatého hada korálovku. A taková nevinná ryba jakou je fugu? Kolik ta už má na svědomí lidských životů.... Umíte si představit něco víc nevinného než je panenka? A kolik jich v sobě ve vietnamské válce neslo skryté výbušniny. Či všechny ty pokusy za druhé světové války s delfíny, kteří nesli na zádech miny. Vždyť kdo by podezíral někoho tak nevinně vypadajícího jako je delfín?

Nevinný pohled Lolitek který už přivedl mnoho mužů ke krachům, ať již jejich manželství či bankovních účtů....

Asi bychom si neměli plést nevinnost s nevinou, protože když ztratí dívka nevinnost, čím se stala vinnou? Snad jen láskou a tím, že se někomu cele oddala. Všichni zločinci jsou nevinní, dokud jim vinu neprokáží, ale dá se u nich hledat nějaká nevinnost? Nevinnost je synonymem pro čistotu. Čistotu duše, těla a myšlenek. Ale jak něco takového hledat u vraha? Vlastně se tím dostáváme na začátek. K onomu dědičnému hříchu, protože ani dítě které se právě narodilo není nevinné. Protože během života se může stát vinným. Protože vinným se může stát kdokoli z nás. Já ale věřím tomu, že tu úplně prvotní nevinnost ten čistý pohled na svět, která je nám snad všem vlastní, si stále někde v sobě neseme. I když třeba hluboko pod nánosem životních zážitků které nás o ní postupně připravily.....