14 února 2011

A ještě rodinka.....

Spokojení,vyběhaní a napapkaní si všichni hovíme na sedačce a čekáme až se nám vrátí zbytek lidské smečky z lyžování.....

Rodinka

Pamatujete se na ně?......

Na různé tabulky, ať už příkazové, informační, zákazové či jiné jsme všichni zvyklí. Některé nás dobře pobaví, jiné nás nechají zcela chladnými.
Ale že se z nich mohou stát i artefakty ozdobné, vtipně umístěné a seskupené na starých holých kmenech, nebo na prknech ohrady to napadne málokoho. A zvlášť tabulka o zákazu volného pohybu psů je na pozemku, kde se neustále v přítomnosti majitele a jeho návštěv pohybují dva i více psů, působí velmi komicky. A ještě jedna tabulka působí v oblasti Jižních Čech na ohradě s ovcemi hodně exoticky a to je upozornění na soby. I když u majitele pozemku si jeden nikdy nemůže být jistý, co dalšího ho napadne do svého malého hospodářství přidat .


Když dostanou staré věci novou šanci......

Když se starým věcem dá šance na nový život, dokáží mile překvapit svou novou podobou a zároveň vkusně doplnit jakýkoli interiér, a když je to v interiéru dřevěné chaty, na trámech a poličkách, získají pro sebe krásný rámec....
A ať se jedná o staré krabičky od kakaa, bonbónů, a jehel do šicích strojů nebo staré mosazné kotlíky a pánve, či žehličky, konvice na vodu, nebo dvouramenné váhy, mohou žít v klidu a bez obav že je opět někdo vyhodí, svůj nový život.


Asi nejstarším a nejhodnotnějším kouskem téhle domácí sbírky, je ešus českého legionáře, i z místem bojového nasazení......
S takovými žehličkami by dnes asi žádná hospodyňka už nechtěla a ani neuměla žehlit, ale proč je hned zatracovat a vyhazovat, když dokáží tak pěkně obzvláštnit poličky. A detailní pohled na průduchy, které napomáhaly tomu, že žhavé dřevěné uhlí které se vkládalo dovnitř, se mohlo kývavým pohybem ruky dopředu a dozadu ještě víc rozpálit a tak se žehlící plocha ohřávala, nás udiví svojí pravidelností a precizností práce.

Víkend na jihu.....

Veverka v kleci




Uplynulý víkend byl ve znamení veselých tabulek a jiných kuriozitek,jako je třeba veverka v kleci. Ale také i vrácené krásy a kouzla starých věcí.
Byl jsem s paničkou a Luckou na návštěvě u člověčího táty u něj na chatě v Jižních Čechách.Bylo domluveno, že v sobotu pojedou lyžovat do Rakouska a panička zůstane s námi, to jest se mnou, tátou a mámou na chatě, protože ona nepatří mezi lyžující, a bude se o nás starat a zároveň se i postará o plná břicha sportujících, a našich.

Oproti minulému roku ale už nebylo takové přepychové počasí, kdy se dalo i opalovat a z Rakouska lyžaříci dorazili zpět s červenými tvářemi od sluníčka, a my pejsci se venku váleli na sluníčku a odpočívali po dlouhé procházce po místních krásných lesích.

Ale procházka se nakonec přece jen konala, protože sluníčko se nechalo přemluvit a na pár hodin vykouklo.
Líbilo se nám to všem a běhali jsme jak o závod tam a zase zpátky, váleli se v trávě a jehličí a dokonce i jinak vážnější mamka běhala za námi jak vítr.
V lese
Na to že jsme byli v království rybníků a vody vůbec, poukazovalo i množství odvodňovacích struh a stružek v lesích. Tajemné cesty do hlubin lesa a atmosféra připomínající že jsou zde i blata, a rašeliniště....