03 srpna 2013

Studie v trávové.....


Mám ráda trávy.
Ráda je fotím, protože jsou velmi rozmanité a některé velmi pohledné a fotogenické.
Taková je i TŘTINA KŘOVIŠTNÍ, která v lesích tvoří rozsáhlé porosty.
A tak než nastal kýžený západ který jsem se vydala fotit, po cestě i na místě jsem si trochu
trávových obrázků udělala....











Ale nejen v lese roste tahle krásná tráva. Nějakým záhadným způsobem se mi uhnízdila hned vedle dveří do ůlny kde máme uloženou zahradní techniku a vesele si tam překáží. Ale dělá i zajímavé stíny....




Kaktusový květ 5....


Poslední kaktus který mi
letos kvetl popradě nevím co je za druh. Pátrala jsem v atlase i na kaktusářských stránkách, ale nenašla jsem. Ale přikláním se k názoru že jde o druh Mammilaria. Jak podle květů tak i způsobu jak jsou uspořádány. Mammilárie dělají na vršku z květů takový "věneček" kolem dokola. Kdysi jsem měla nádhernou a hodně starou mammilárii kteou jsem dostala od mamči a ta jí dostala zase od jedné známé v práci. Měla na výšku třicet centi a průměr deset. Každý rok udělala nádherný věneček květů a náramně se jí dařilo. Až přišla jedna dlouhánská zima a ona mi zašla. Doslova se rozpustila. Nezmrzla, to ne, byla v bezmrazé místnosti, ale prostě se vyčerpala. To samé se stalo s kaktusy i sousedce které udělaly to samé....a taky je měla na studené bezmrazé a světlé chodbě.
Od té doby zase všechny zbylé kaktusy skvěle prospívají, což bylo vidět letos na tom kolik mi jich vykvetlo....

Fotila jsem už novým a poprvé narazila na problém. A tím je nedostatečné makro které se jím dá nafotit. Takové to opravdu "šmírovací", kdy se může člověk podívat objektivem až dovnitř to bez makro objektivu neudělá. V tom je tedy zlatý svatý Fuji. Jenže on ho měl zrovna muž sebou, abych si ho vypůjčila. Navíc kaktusové květy jsou otevřené jen určitou dobu a jejich trvanlivost je taky zvlášť v horku jaké zase je, omezená...i když jsem to řešila výřezem, není to to, na co jsem zvyklá..