05 října 2010

Nedočkavé petrklíče.....

Věnec

Ač se zdá, že podzim začíná vládnout přírodě

a domovní výzdobě, pár petrklíčů, které jsem na jaře vysázela na záhon, když jsem likvidovala jarní výzdobů truhlíků si usmyslelo, že si rozkvete.

Sice těch květů je o poznání méně než z jara, ale barvičkami jen hýří.Jen ti zatracení slimejši jim květy a listy nepěkně ožírají a tím je ochuzují i o ten zbytek podzimně-jarní krásy





























O podzimu....




Když se mne někdo zeptá, zda mám ráda podzim, odpovím mu na to, že mám i nemám.
Mám ráda ten podzim, který je zbarvený do červena a do zlatožluta.Dny kdy sluníčko svítí do rosou postříbřených pavučin mezi větvičkami jehličnanů.Rána kdy je mlha hustá jak mléko, ale pomalu se zvedá a ukáže se modrá obloha. Kdy spadané listí hořce voní pod nohama při procházkách lesem a parky.
Dny kdy se ještě dají v lese sbírat poslední mohykáni mezi houbami.Zvláštní tlumené světlo pod žlutým listím buků a červeným dubů.
Kdy ranní mrazíky promění zelený trávník ve stříbrný a na stéblech okrasných trav vykouzlí jemné krajky.

Je to čas, kdy se všechno v přírodě ještě naposledy krátce zaskví v plné barevnosti, aby se pomalu ty krásné červené, žluté a oranžové tóny nejdřív změnily v bronzovou a pak už jen v jednolitou hnědou, kdy se listí začne kroutit a rozpadat, a všechno se pomalu změní v nepříjemně páchnoucí masu.

Nemám ale ráda ten podzim, který je šedý, deštivý.Když se ráno mlha vůbec nezvedne a padá v podobě studeného a lezavého mrholení.Když se holé větve stromů komíhají v náporech větru a deště.Když se ta hnědá masa listí, které ještě před nedávnem bylo ozdobou a chloubou stromů začne kupit na zemi a já musím vzít hrábě a začít ten sajrajt hrabat a vozit v kolečku na kompost, protože je to tak zatraceně promoklý, že se to nedá vzít tím úžasným vynálezem, luxem na listí.
A ty hromady spadaných jablek, kupí se pod stromy, lezou po tom slimejši....a zase kolečko, a zase vozit na kompost.Ten už ovšem přetéká tím navoženým listím a naposledy posekanou trávou.To si pak moje záda lebedí, stávkují a bolí, a končím na rehabilitacích.

A pak když se po etapách úklidu, protože samozřejmě ty zatracený stromy nemůžou opadat najednou, ale jako naschvál si každý padá kdy se jemu zachce, když už je všechno listí dole a ještě nemrzne příjdou ke slovu pilka a nůžky a stromy se prořezávají.A co mě nečeká?Samozřejmě ostříhané a případně i skácené stromy rozřezat, rozšrotovat v drtiči, dřevo vyskládat, mulč navozit na záhony...
A to nemluvě o tom, že když má jeden všechny tyhle práce rozdělané, najednou se příroda zblázní a usmyslí si že začne sněžit.To se pak všechno rozblemcá, na záhony se nedá vlézt, agrotechnické termíny hoří....

Prostě mám podzim ráda i nerada, záleží na tom, která jeho část zrovna probíhá......
14