17 dubna 2014

Proč používat fotoeditory?....


Nechci tímhle článkem aspirovat na odbornost článků
z renomovaných časopisů o fotografii a už vůbec se nechci řadit mezi ty kteří o tomhle opravdu něco
vědí a hlavně se super editory pracují. Ráda bych ze své vlastní zkušenosti a zkušenosti jiných ukázala že použití
editorů není jen zeštihlování rádoby celebrit a retuše jejich vyžilých obličejů tak aby vypadaly krásné a žádoucí,
ale ukázat jak se dokáže díky editoru zachránit spoustu vašich fotek které by jinak skončili v koši počítače.
Nejmarkantnější to je když se člověk naučí, tedy spíš začne učit retušování.
Ale i zesvětlením příliš tmavých nebo naopak ztmavením přesvětlených fotografií nebo doostřením fotek mázlých dokáže hodně zachránit. A co se dá dělat s úpravami napodobující různé grafické, malířské a jiné techniky už několikrát na svém blogu ukázala Vendy. I já jsem si tu kolikrát pohrála což můžete vidět v rubrice Moje fotohrátky.
Dneska se ale chci věnovat tomu proč je používat k zlepšení nebo záchraně vašich (i mých) trochu nepovedených fotek.



V mém článku Město za svítání jsem měla na fotkách sakur nehezké stožáry na vlajky, které vadily a obrázky hyzdily. Marijakes ovšem nelenila a vyhrála si s retušováním a stožáry "vygumovala". Následně mi poslala skvělý návod jak to dělat čímž mi udělala velkou radost a připravila mi ale zase víc chvil u pc kdy si to zkouším a zkouším. A tady jsou výsledky toho jak dobře může posloužit v editoru funkce Klonovací štětec.

Původní foto


A Majčiny zásahy. Nejdřív zmizely stožáry....


....a pak i rozvodná bedna na semafory





Opět vyzmizíkovaný jak stožár tak rozvodka....


A můj první pokus....



To by bylo k retušování a gumování....

Dalším dobrým pomocníkem je zesvětlení nebo ztmavení. Ukážeme si to na předchozí fotce.

Původní fotka.....


.....a po zesvětlení


Opačný postup a to ztmavení. Hodí se třeba pro takovéto obrázky focené do dálky, nebo na plném slunci.


......ztmaveno a dootřeno




Dost často se hází do koše fotky které nám vylezou s aparátu neostré. I tady je po ruce velmi snadná pomoc a to funkce ostření. Musím říct že mě se hodí nejvíc u makro snímků protože tímhle zrcadlem nemám možnost fotit klasické makro třeba od dvou nebo pěti centimetrů. Takže si pomáhám výřezem a následným doostřením. Ale hlavně při focení hafušků, kdy přeci jen jsou pořád povětšinou v pohybu a tak i možnost režimu na foťáku (sport, nebo zmrazení pohybu rychlých objektů) někdy nepomáhá. Výborně poslouží i při nočních fotkách focených z ruky.

Před doostřením....


.....a po.




Tak, ukázala jsem vám pár kouzel z mnoha které nabízejí i jednoduché a zdarma stažené online editory. Samozřejmě že v těch sofistikovanějších lidé kteří to s nimi umí dokáží dělat podstatně víc věcí, ale to je spíš pro grafiky a ty kteří zpracovávají fotky do časopisů. Na pěkné fotky na blogy naprosto postačí těchto pár triků.....
Samozřejmě mohou lepší fotografové namítat že všechno tohle se dá na foťáku nastavit, dá se použít takový a makový objektiv, pomocí kombinace clon a časů dosáhnout stejného efektu.....mají pravdu. Jenže většina z nás není profi fotograf, fotí pomocí malých kompaktů kde nějaká výměna objektivů jak u zrcadlovek není možná (i když už jsou takové kompakty na trhu, ale ta cena, ta cena...) fotíme momentky ze života, není vždy čas na náročné nastavování takže fotíme většinou na automat. A ve všech těchto případech právě editor může o hodně ty fotky zlepšit.
Navíc všechny tyto editory jsou velmi jednoduché na ovládání a pochopitelné i když nejsou v češtině a nemusíte z nich mít strach. Většina z nich funguje na jednoduchém základu OTEVŘI EDITOR - NAHRAJ FOTKU Z POČÍTAČ - KLIKNI NA PŘÍSLUŠNOU OPRAVU - UPRAV - NAHRAJ ZPĚT DO POČÍTAČE. Jen retuš dá víc práce ale výsledek zase za to stojí.

Takže hodně štěstí do práce s editory, stojí to za to si v nich pohrát a hlavně NEBOJTE SE JICH!